Arama

Topraksız Tarım (Hidroponik Tarım)

Güncelleme: 11 Şubat 2021 Gösterim: 20.289 Cevap: 1
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
13 Haziran 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Topraksız Tarım


Topraksız tarım; her türlü tarımsal üretimin durgun veya akan besin eriyiklerinde, sis şeklinde verilmiş besin eriyiğinde veya besin eriyikleriyle beslenmiş katı ortamlarda gerçekleştirilmesidir. Topraksız tarımın amacı; bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu
Ad:  unnamed.png
Gösterim: 729
Boyut:  334.8 KB
yardımıyla sağlamak, bitkilerin besin madde ve su gereksinimlerini stres oluşturmadan karşılamak ve bunu en ekonomik bir şekilde gerçekleştirmektir. Topraksız tarım aslında örtüaltı (özellikle seralarda) yetiştiricilikte uygulanan ancak son zamanlarda açıkta da kullanılmaya başlanan bir yetiştiricilik yöntemidir.
Sponsorlu Bağlantılar

TOPRAKSIZ TARIMIN NEDENLERİ
Topraksız tarımı gerektiren nedenleri toprak kaybı; toprak yorgunluğu; hastalık, zararlı ve yabancı ot sorunu; aşırı gübre tüketimi; su tüketimi şeklinde sıralamak mümkündür:
  • Toprak kaybı: Hızlı nüfus artışı ve bu nüfusun besin ihtiyacının karşılanması için tarım yapılacak toprakların yetersiz kalma ihtimali vardır. Çünkü normal tarım topraklarının bulunmadığı çöllerin hakim olduğu ülkelerde; ülkemizin Akdeniz sahillerindeki meyilli-taşlı arazilerde teraslama yaparak taşıma toprakla tarım yapılmaya çalışılan yerlerde; erozyon, çoraklaşma ve tarım topraklarının yerleşim ve turizm alanlarına ayrılan alanlarda bu durumla karşılaşılmaktadır.
  • Toprak Yorgunluğu: Seralarda aynı ürünün arka arkaya uzun yıllar yetiştirilmesi toprak yorgunluğuna neden olmakta bu ise verimliliği düşürmektedir. Toprak yorgunluğuna çözümde, toprak değişimi ve yetiştirilecek üründe değişiklik yapmak (ekim nöbeti) gibi
    Ad:  IMG_20180504_140921_187.jpg
Gösterim: 916
Boyut:  219.3 KB
    yöntemler kullanılabilirse de; bu tür uygulamalar üreticiler için fazla pratik olmadığı gibi fazla ekonomik de değildir. Üstelik modern tarımda alınan tüm önlemlere rağmen, verim ve kalitede istenilen boyutlarda artışlar kaydedilememektedir.
  • Hastalık, zararlı ve yabancı ot sorunu: Yoğun tarımın yapıldığı ve sürekli aynı ürünün yetiştirildiği yerlerde bağışıklık kazanan ve üretimde önemli sorunlara neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla kontrolde modern tarımda ilaçlı mücadele yapılarak ilerlemeler kaydetmiş olmasına karşın tam bir kontrol sağlanamadığı gibi, sağlığa zararlı ilaç kullanımı özellikle dışa ürün satımında sorunlara neden olmaktadır.
  • Aşırı gübre ve su tüketimi: Topraklı tarım yapılan alanlarda ve özellikle seralarda yoğun üretim girdilerinden birisi bitkilerden daha çok verim ve kalite elde etmek için gübre kullanımıdır. Bu durumun ileride gübre açığına ve toprak ile çevrede kirletici etkilerinin olabileceği kuşkularını doğurmaktadır. Topraklı tarım yapılan alanlarda, verilen suyun bitkilerce kullanılan miktarını saptamaktaki güçlükler (toprağın derinliklerine sızması ile toprak ve bitkiden buharlaşma ile kaybolması sonucu) nedeniyle bitkileri sulamak için kullanılan su tüketimi topraksız tarımda kullanılanın 4-5 katı olabilmektedir.
  • Enerji ve işgücü tasarrufu: Topraklı tarımdaki tüm kültürel uygulamalar için işgücü gereklidir. Toprağın işlenmesi, ekim-dikime hazırlanması, çapalanması, sulamaya elverişli hale getirilmesi, sterilizasyonu, bitkilerin gübrelenmesi, yabancı ot kontrolü gibi işlemler nedeniyle işgücü gereksinimi bir hayli fazladır. Başta traktör ve bağlantı ekipmanlar olmak üzere bir çok alet ve ekipmanın çalıştırılması için bir hayli enerjiye gereksinim bulunmaktadır.

TOPRAKSIZ TARIMIN FAYDALARI


Toprağı uygun olmayan yerlerde tarımsal üretim olanağı: Topraksız tarım toprağa bağlı kalmadan yapılabilen bir üretim yöntemi olduğu için uygun olmayan alanlarda da tarım yapılabilir.
  • Erkencilik, verim ve kalite artışı: Dengeli bir beslenme ve bakım olanakları sağladığı için bitkiler erkenden ve daha fazla verime yatar. Bitkilere istenilen besin elementi gerekli miktarlarda verildiği için erkenci ve kaliteli ürün alma olanağı vardır.
    Ad:  36b776b27e184599b1b0c2af0511f654.jpg
Gösterim: 770
Boyut:  547.6 KB
  • Bitkilerin kontrollü beslenmesi: Bitkilere verilecek besinleri seçmek ve istenilen miktarlarda vermek mümkündür. Böylece bitki besleme kontrollü bir şekilde yapılabilir. Bitkilere eşit bir şekilde gübre vererek bitkileri eşit düzeylerde büyüme-gelişmelerini sağlamak ve birbirine yakın verim elde etmek kolaylaşır. Bazı besinlerin (Mangan, Demir, Çinko, Molibden, Bakır gibi) zararlı etkilerinden kaçılabilir. Topraklı yetiştiricilikte bitki beslemede olumsuz etki yapan pH ve Ec gibi sorunların önüne geçilebilir. Ayrıca kök çevresindeki ortamda sıcaklık ve oksijen denetimi yapılabildiğinden bitkilerin besinlerden faydalanma performansı olumlu etkilenir.
  • Su ekonomisi ve kontrolü: Topraksız tarımda bitkileri verilen su toprağa sızma yoluyla, suda tutularak veya buharlaşma nedeniyle fazlaca kullanılır. Sulama için tarım Ad:  unnamed.jpg
Gösterim: 785
Boyut:  47.9 KBalanlarında her yıl su karık veya tavalarını oluşturmak gibi işlemlere çok fazla masraf ta gerekir. Topraksız tarımda verilen su ölçülebilir olduğu ve kontrollü bir şekilde bitkilere verildiği için fazla israf edilmez ve otomasyona bağlı olduğu için de sulama sistemleri daha az para gerektirir.
  • Enerji ve iş gücünün azaltılması: Topraklı tarımdaki işlemler için gerekli olan işgücünde tamamen teknolojik ve otomasyon sistemleri devreye girdiği için önemli kazançlar elde edilir. Daha az enerji sarf edilir.
  • Hastalık, zararlı ve yabancı ot kontrolü: Bitkilerin beslenmesi için kullanılan besin solüsyonu ve yetiştirme ortamı sterilize edilebilir. Böylece kökten kaynaklanan hastalıkların önüne geçilebilir. Ayrıca yetiştirme dönemi boyunca kontrollü bir üretim söz konusu olduğu için hastalık ve zararlı riski oldukça azaltılabilir. Yetiştirme su veya katı ortamda olduğu için yabancı ot sorunu yoktur.

BAKINIZ



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Şubat 2021 23:02
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Şubat 2021       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Hidroponik Tarım (Topraksız Tarım) Nedir? Geleceğin Tarım Yöntemi Olabilir mi?
Yazar Gülay Kaya
Sponsorlu Bağlantılar

İnsanların bitki yetiştirmediği bir dünya düşünebiliyor musunuz? Medeniyetimizin başlangıcından beri, hatta daha öncesinden bu yana çeşitli tarım ürünleri yetiştiriyor ve bizim için hayati olan besin enerjisini üretiyoruz. Tarımın yapılmadığı bir dünyada yaşamayı hayal etmek bile güç. Ancak insan nüfusu kontrol edilemez düzeyde artmaya devam ederken, tüm insanlığa yetecek düzeyde tarımcılığın nasıl yapılabileceği de bilimsel araştırmaların ve tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Tarımın tam olarak nasıl ve neden başladığı henüz kesin olarak bilinememektedir. Ancak olası açıklamalardan birisi, insanları tarıma iten unsurlardan birinin günümüzden binlerce yıl önce yaşanan iklim değişikliği olduğu yönündedir. Britannica Ansiklopedisi bu konuda yayınladığı bir makalede şöyle yazıyor:
Oldukça çeşitli bitki ve hayvanlar, farklı zamanlarda ve birçok yerde bağımsız olarak evcilleştirilmiştir. İlk tarım, son Pleistosen buzul döneminin veya Buz Devri'nin (yaklaşık 11.700 yıl önce) bitişinde ortaya çıkmış gibi görünüyor. Bu zaman diliminde sıcaklıklar arttı, buzullar eridi, deniz seviyeleri yükseldi ve Dünya'daki ekosistemler yeniden düzenlendi.
Yani iklim değişimi sonrasında, topraklar tarım yapmaya daha uygun hale gelmiş olabilir. İyi ama, atalarımız neden tarım yapmayı seçti? Bu, gerçekten bir seçim miydi, yoksa artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmekle gelen bir zorunluluk muydu? Peki tarımsal düzene geçtikten sonra hayatımızda neler değişti? Biz bu yazıda, şu anda tarımsal bir toplum düzeninde yaşamamızın sonuçlarından ziyade, çeşitli tarım metotlarına ve tarımın geleceğine odaklanacağız.

Daha aşina olunan tarla çiftçiliği, ılık iklim koşullarında, ne çok nemli ne çok kuru topraklarda yapılan, klasik bir tarım yöntemidir. Bunun yanı sıra tarımda yaylacılık, kümes hayvanı yetiştiriciliği, balık yetiştiriciliği gibi çeşitli yöntemler de bulunur. Çok çeşitli ve aslında oldukça temel olan bu yöntemler, günümüzde bilim ve teknolojinin de etkisiyle farklılaşmaya başladı. Meydana gelen bu değişiklikler ise bir noktada belirli bir zorunluluktan kaynaklanıyor:
Artan popülasyon karşısında tüm dünyaya yetebilecek kapasitede üretim yapabilmek. Ve iş daha verimli bitki üretimine geldiğimizde, diğer tüm alternatiflerden ayrılan bir yöntem karşımıza çıkıyor: Hidroponik tarım.
Hidroponik (Topraksız) Tarım

Bir bitkiyi yetiştirmenin bazı gereklilikleri vardır: Doğru oranda ışık, sıcaklık, su, asidite ve bitkinin alması gereken çeşitli mineraller... Ancak bir bitkinin büyüyebilmesi için ne gerektiğini herhangi birine soracak olsanız, muhtemelen sayacağı şeylerden ilki "toprak" olacaktır. Ne var ki toprak, teknik olarak, bir bitkinin büyüyebilmesi için gerekli değildir!

Topraksız tarımda bitkiler, ihtiyaçları olan mineralleri topraktan almak yerine, yerleştirildikleri yapay bir solüsyondan alırlar. Bu solüsyonun içeriğinde nitrojen, fosfor, sülfür, potasyum, magnezyum, demir, klor, manganez, boron, çinko gibi maddeler bulunur. Hidroponik tarım yöntemiyle üretebileceğimiz besin çeşitliliğiyse azımsanamayacak ölçüdedir. US National Library of Medicine National Institutes of Health’deki makalede bu konuda şöyle belirtiliyor:
Hidroponik sistemler çok yönlüdür ve ilkel arka bahçe kurulumlarından oldukça sofistike ticari işletmelere kadar değişebilir. Hidroponik sistemler kullanılarak domates, salatalık, biber, patlıcan, çilek ve çok daha fazlasını içeren çeşitli ticari ve özel ürünler yetiştirilebilir.
Hidroponik tarım, tüm bunları topraksız ortamda yapabilmemizi sağlayan yeni bir metottur.

Hidroponik Tarımın Avantajları

Bu metodun getirdiği ilk avantaj, uygun iklim ve sıcaklık, pH, nem gibi ortam koşullarına sahip olmayan bölgelerde de tarımın yapılabilir hale gelmesidir. Başka türlü bir tarım yöntemi ile ürün yetiştirilemeyecek bölgelerde bu yöntemi kullanarak daha fazla ürün elde edebiliriz.
Bunun yanında kapalı ortamlarda da bu yöntemle tarım yapılabildiği için, olumsuz koşullar dolayısıyla ortaya çıkan randıman düşüklüğü engellenebilmektedir; çünkü geleneksel tarım metotlarında ani yağış, böcek baskını, kuraklık, sel, fırtına gibi etkenler ciddi oranda beklenmedik kayıplara sebep olabilir. Öyle ki bu kayıplar kesinlikle küçümsenemeyecek boyutlara ulaşabilir.

Örneğin, 1993 yılında Nebraska, Iowa ve Michigan’da yaz aylarında meydana gelen sel 41.400 km2’lik tarım alanına ağır bir darbe vurdu. 4.451.000'den fazla hektar mahsul alanına zarar verdi ve kayıp 3 milyar doları aştı. Ancak hidroponik tarım kapalı ortamlarda gerçekleştirebilen bir tarım yöntemi olduğu için bu gibi sorunları ve riskleri tamamen ortadan kaldırabilmektedir.

En büyük avantajlarından bir diğeri ise hidroponik tarımın bir dikey tarım yöntemi olmasıdır. Geleneksel tarımcılığı yatay tarım uygulaması olarak düşünebilirsiniz; çünkü bütün mahsul, yere paralel ("yatay") olarak ekilmek /dikilmek zorundadır. Dikey tarımda ise ürünleri dikey yığılı katmanlar halinde yetiştirmek mümkündür; yani bir apartman gibi! Bu da daha az yer kaplayarak daha çok ürün yetiştirebilmek anlamına gelir. Artan insan popülasyonuyla birlikte daha çok besine ihtiyaç duyuyoruz. Bu sebeple topraksız tarım yöntemi bizi gelecekte bekleyen zor durumlardan kurtarabilir.

Demograflar arasında, küresel insan nüfusunun hangi oranlarda artacağına ilişkin tahminlere konusunda henüz bir fikir birliği yok; ancak çoğu, önümüzdeki 50 yıl içinde bu sayının en az 9,2 milyara yükseleceği konusunda hemfikir gibi gözüküyor. Ayrıca, dünyanın önde gelen tarım bilimcilerinden bazıları, ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar geleneksel yöntemlerle yeterli gıda üretmek istiyorlarsa, ilave 109 hektarlık bir araziye, yani kabaca Brezilya büyüklüğünde bir araziye ihtiyaç duyacaklarını kabul etmektedir. Gelecekte bu arazi alanını sağlayamazsak, yetersiz besin üretiminden dolayı büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Aynı zamanda bu yöntem kentsel alanda insanlara yeni iş imkanları sağlayabilir.

Her Şey Güllük Gülistanlık Değil! Şimdilik...

Çeşitli avantajlarının yanında bu tarım yönteminin önündeki en büyük engellerden biri başlangıç aşamasında ciddi bir maliyete sebep olması ve sonrasında bu maliyetin karşılanabileceğine dair yarattığı tartışmalardır. Bilim insanları, geleceğin ihtiyaçları uyarınca yeni metotlar ile tarımı optimize hale getirme çalışmalarına devam ediyorlar. Bugün topraksız tarım üzerine olan çalışmalardan, Mars’ta tarım yapılıp yapılamayacağına dair çalışmalara kadar bunu görebiliyoruz. Teknolojinin bu hızı doğrultusunda gelecekte bizi nelerin beklediğine dair tahminler yapmak oldukça zor ancak bir o kadar heyecan verici.


🌘 🚀

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / Misafir Ziraat
15 Ekim 2010 / virtuecat Ziraat
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
23 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Ziraat
4 Haziran 2009 / asla_asla_deme Hukuk