Arama

Çavdar Yetiştiriciliği

Güncelleme: 18 Mayıs 2011 Gösterim: 7.409 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ÇAVDAR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak İsteği

Sponsorlu Bağlantılar
En iyi kumlu-tınlı ve killi topraklarda yetişir.Alkai ve asitik topraklarda yetişebilen tipleri vardır. Yüksek tuz konsantrasyona dayanıklı olduğundan çoraklaşmış topraklarda yetişebilir. Süzek kumlu topraklardan hoşlanır,ağır topraklardan hoşlanmaz. Topraktaki su, toprak su kapasitesinin %30 una bile düşse çavdar dayanabilir,halbuki %40 oranı öteki genusların solma noktasıdır.
Nem isteği azdır, kök gelişmesi fazla olduğundan yeterli suyu kolaylıkla bulabilir. -30 C ve daha düşük sıcaklıklara kar örtüsü olmaksızın dayanabilen çeşitleri vardır.

Ekim Nöbeti

Çavdar ekim nöbetinde öteki serin iklim tahıllarını izleyebilir. Bununla birlikte, iki tahıl arasına bir çapa bitki yada baklagil getirilmesi uygundur. Ancak baklagilden sonra çavdarın yerine başka bitki ekilmesi tavsiye edilir. Kurak bölgelerimizde buğdaya uygulanan ekim-nadas sistemi çavdar içinde geçerlidir. Çavdar yeşil yem yada yeşil gübre olarak, fiğ ya da üçgülle karışık olarakda ekilebilir.

Toprak Hazırlığı

Normal ziraat bölgelerinde buğday ve arpa gibidir. Çorağı fazla olan yerlerde toprak işlenmesi derin (25-30 cm) yapılır. Toprak yüzünde birikmiş olan tuzlar alt üst edilir. Çavdar havadan toprak istediğinden ekimi kısmen yüzülerek yapılır. Şayet çorak topraklarda üstteki tuzlar derin işleme ile alta verilmezse tuz yoğunluğu fazla olan çim yatağında çimlenmez.

Ekim
Ekim aletleri ile sıraya ekim en iyisidir. Çavdarın 100 dane ağırlığı düşük olduğundan (15-25 gr) 4 cm den pek fazla derine ekilmemelidir. Aksi halde hem çimlenme hemde toprak yüzüne çıkabilmek tehlikeye girer. Fazla verim sağlanması bakımından gerek güzlük ve gerekse yazlık ekimleri erken yapmak en iyisidir. Dönüme atılacak tohum miktarı m2 ye 350-380 dane isabet edecek şekilde hesaplanır.

Gübreleme

Çavdarın gübre isteği fazla değildir. Gerçi dekardan 200 kg dane ve 450 kg sap alınan bir çavdar tarlasından, yaklaşık 5 kg azot , 3 kg fosfat ve 6 kg potasyum kaldırılmış demektir. Ançak çavdar, topraktaki artık besin maddelerinden çok iyi yararlanabilir. Asıl besin maddeleri alımı sapa kalkma sırasında hızlanır. Çiftlik gübresi, kumlu toprakların fizik ve biyolojik özelliklerini düzeltirsede, çiftçi gübreyi başka ürünler için kullanır.Serin iklim tahıllar içerisinde azot ihtiyacı en az olan çavdardır. İlkbaharda fazla azotlu gübrelerden kaçınmalıdır. Çünkü fazla azot çavdarda yatmaya yol açar. Fosforlu gübreler çavdarda belirgin verim artışı sağlar.Ön bitkinin gübrelendiği tarlalarda çavdar, gübrelenmeksizin de verim sağlar.

Hasat ve Harman

Tane dökümü fazla olmadığından fizyolojik ermenin sonunda hasadına girmelidir. Biçerdöverle hasat en iyisidir, hasat orakla yapılacak ise sarı etme sonunda hasadına yapıp birkaç gün kurutulduktan sonra harmanı yapılmalıdır.
Hastalığı
Çavdarın en önemli hastalığı Clavicepa purpurea mantarının sebeb olduğu gavdar mahmuzu hastalığıdır.


pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Çavdarın Bitkisel Özellikleri Kök,Yaprak,Çiçeklenme

Sponsorlu Bağlantılar
Kök:
2 m kadar derine iner.Saçak köklüdür.Kök sistemi çok kuvvetlidir.Bu durum çavdarın kurak ve verimsiz toprakalrda öteki tahıllara göre daha iyi yetişebilmesinin nedenidir.

Sap:
Buğdaya göre genellikle daha uzundur.1,10-2,0 m arasında boylanır.

Yaprak:
Buğdayınkine göre daha dar ve sivri uçludur.

Çiçek ve Çiçeklenme:
Kendine döllenen bir bitkidir.Başak boyu 5-15 cm arasındadır.Başak ekseni üzerindeki her boğumdan bir başakçık çıkar.Başakçık sayısı 30-35’tir.Erselik olan çiçekler 3 erkek 1 dişi organ ve bir çift pulcuğu içerir.Kuru sıcak ve rüzgarlı hava sıcaklığının 12 ºC bulması gerekir.
Çiçeklenme süresi bir çiçek için 20-30 dk. Bir başak için 4-5 gün bir bitkinin tüm başağı için 7-8 gündür.Tüm çavdar tarlası 8-10 gündür.

Dane:
Buğdaydan daha ince,uzun olan çıplak bir karyopsistir.Bin dane ağırlığı 20-30 gr’dır.%14 nem,%69 azotsuz ekstrakr,%11 ham protein,%2 sindirilebilir yağ,%2,5 ham selüloz,%1,8 kül bulunur.

Xenie:
Melezlik karakterinin daha ilk melez danede ortaya çıktığı bu olaya denir.Mısır koçanında döllenmeden sonra dane renklerindeki değişikliğe denir.

Adaptasyonu:
Soğuğa,kışa,kumlu,asitli yada alkali toprakalra buğdaydan daha dayuanıklı ve uyumludur.

İklim İstekleri:

Çavdar sıcaklık ve nem isteği en düşük olan tahıl cinsidir.Çimlenme minimumu 1-2º C dır.Düşük sıcaklığa en dayanıklı tahıl cinsidir.-30ºC deb daha düşük sıcaklıklara dayanır.Vejetasyon süresince 150 mm’lik yağış çavdar için gereklidir.1 kg kuru madde yapımı için 400-500 kg suya gereksinim vardır.

Toprak İstekleri:
Öteki tahılların yetişemeyeceği verim gücü düşük kumlu topraklarda çavdar oldukça verimli bir bitkidir.Tuza dayanıklı bir bitkidir.Ancak en iyi çavdar toprakları kumlu-tınlı ve nemli topraklardır.

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Çavdar

Buğdaygillerden bir bitki (Secale cereale). Besin değeri yüksek unlu taneler verir. Çok nemli olmayan hemen her toprakta yetişir. Başakları kılçıklı, tohumları uzuncadır. Çavdar, tanesi ve sapı için yetiştirildiği gibi, yem bitkisi olarak da yetiştirilir. Eylül, ekim aylarında ekilir. Tanelerinden bir tür bira yapımında ve hayvan yemi olarak; saplarından çanta, sepet, şapka ve sandalye yapımında yararlanılır. Çavdarın unu buğday unu kadar beyaz değildir. Ancak ekmek yapımına elverişlidir. Türkiye'de yılda ortalama 235.000 ton çavdar üretilmektedir (1997).

Benzer Konular

23 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
18 Mayıs 2011 / probLem girL Taslak Konular
22 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
6 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
17 Mart 2016 / Baturalp X-Sözlük