
Ziyaretçi
Çanta Çiçeği
Sponsorlu Bağlantılar

2 — Hibrit Vivas: Saksıda yetiştirilen ömürlü bîr melezdir. Değişik renk ve şekil-” de çeşitleri vardır. Bunların hepsi limonluk. ya da camekânlı kış bahçesinin süsü bakımından yetiştirilmektedir. 40 cm. kadar yükselir. Limonluklarda Aralık’tan Mayıs’a kadar, küme küme çiçekler açar, sevilen bir cinstir. Bütün çeşitleri, sıcaklık derecesi her zaman 13-18 arasında bulunan camekân ve kış bahçelerinde ya da salonlarda bulundurulmak koşuluyla meydana çıkartılır. Açıkta yetiştirilmesi çok zordur.
Çanta Çiçekleri :İ Mayıs’tan başlayarak kısa bir zaman için saksı içinde orta ve kenar bölmelerin gölgeli yüzleri yerlerini süslemeye elverişlidir. Bu çiçekler, daha çok salon ve camekân süsü içindir. Çünkü güneşten hemen etkilenerek bozulurlar. Buna karşılık nem ile gölgeden çok hoşlanırlar.
Yetiştirilmesi : Çanta Çiçeği tohumunu bazı bahçıvanlar Haziran ile Temmuz’da, bazıları da Ağustos’ta ekerler. Temmuz başın-
da ekilen tohumların hepsi çimlenmiş ve fidanları kuvvetli olur. En kolay ekme yöntemi şudur: (2) sayılı toprak harcım çanaklara doldurup ve toprak yüzeyi küçük bir saksı dibi ile sıkıştırıp düzlemeli, sonra pek küçük olan tohumları pek az miktar kül ile karıştırıp, öylece serpmeli ve bahçe şırıngası ile sulamalıdır. Tohum böylece ekildikten ve her çanağın üzerine bir cam levhası örttükten sonra, bunları hiç güneş görmeyen gölgeli bir yere taşımalı ve orada 2 – 3 günde bir kez sulamak üzere bırakmalıdır. Eğer gölgeli bir yer yok ise, cam levhanın üzerini hasır ya da ot, keçe gibi şeylerle örterek tohumlar-daima bir gölge altında bulundurulabilir. Çünkü gölgeli, karanlık yerde tohumlar daha seri ye kolaylıkla çimlenirler. Tohumlar çimlenip, 3 – 4 yapraklı olunca, aralarından en büyükleri çıkarılarak küçük saksılara ya da aynı toprağı taşıyan çanaklara şaşırtma edilir ve yine hepsi gölgelendirilir. Çünkü Çanta Çiçeği fide ve fidanları güneşten bozulurlar. Şaşırtma edilen fidanları haftada 3 – 4 kez kireçsiz su (yağmur suyu) ile sulamak, fakat sularken fidanın yapraklarını ıslatmamak gerekir.
Eylül’de ikinci şaşırtma yapılır. Bu kez fideler geniş aralıkla dikilir. Sonbahara kadar bu şekilde saklanan fidanları Kasım gelince limonluğa almak gerekir. Bu arada saksı değiştirmelidir. Bunun için küçük saksı ya da çanaklardaki fideleri küçük süzme de-. nilen saksılara, sıra ile orta süzme, büyük ve karanfil denilen saksılara saksılamak gerekir. Çanta Çiçeği ne kadar sık sık saksılanırsa, o kadar kuvvetli yetişir. Toprak harcı daima aynıdır. Limonluğun ısısının 5-10 derece olması yeterlidir. Şu kadar ki, fidanları camlara yakın olarak yerleştirmeli ve haftada 1 – 2 kez sulamalıdır. Eğer limonluk nemli ise, fazla sulamayarak bir kez ile yetinmelidir. Mart sonuna kadar camekânda kalan fidanların bazısı ortaya çıkar. Nisan’da camekândan çıkarılanlar ise, 15-20 günde tamamen çiçeklenirler. O zaman fidanları bolca sulamak gerekir.