Arama

Telgraf Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 1 Haziran 2010 Gösterim: 6.783 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tradescantia (Telgraf Çiçeği)

Sponsorlu Bağlantılar


Tradescantia3 TradescantiaTradescantia2



Commelinaceae familyasmdandır. 60 kadar türü olup doğal olarak Kuzey ve Tropik Güney Amerika'da yaşamaktadır. Odunsu ve olsu karakterde olan türleri vardır. Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde otsu karakterde olanlar yetiştirilir. Önemli türü T.albiflora "Aurea vittata dır Yaprakları sarı-yeşil sarı ve şarkıcıdır.


Herdem yeşil süs bitkisidir. Sap ve yaprağı koyu mor renklidir. Çiçekleri pembe veya pembe beyazdır. Sap sürünücü özelliğe sahiptir. Çiçeklenme mevsimi yazdır. Boyu 30-40 cm'dir. Güneşi sever, sıcak iklimlerde yetişir. Kumlu geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir. Minimum sıcaklık isteği 15°C'dir.

Telgraf Çiçeği (Tradescantia fluminensis)


Genel Özellikleri


Anavatanı Güney Amerika’dır. Yaprakları yumurta şeklinde, küçük, üst yüzü yeşil, beyaz ve pembe şeritli, alt yüzü mor; çiçekleri beyaz, sarkıcı formda bitkilerdir. Tabiatta 60 türü bulunan Tradescantia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri T.albiflora ve T.blossfeldiana’dır.

İklim İstekleri

Sıcaklığı 18-24 C olan yerlerde bulundurulabilir. Fakat en iyi gelişmeyi 10-15 C arasındaki sıcaklıklarda gösterir. Sıcaklık 8 C altına düşmemelidir. Yüksek orantılı nem %70 oranında ister. Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Yeşil yapraklı türlerin az ışıkta gelişebilmelerine karşılık, alaca yapraklılar daha çok ışık isterler.
Toprak İsteğiJohn Innes saksı kompostu No.2’ de iyi gelişme gösterir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.

Üretim Tekniği

Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Sürgün uçlarından alınan 5-7.5 cm uzunluğundaki çelikler John Innes saksı kompostu No.2’ ye dikilirler. Gölge bir yerde ve 16 C’ de 2-3 hafta içerisinde köklenirler.

Gübreleme

Her yıl Nisan ayında yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.

Sulama

Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.

Budama

Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.

Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

En önemli hastalığı Kurşuni Küf; zararlıları ise Nematodlar, Sümüklü Böcekler, Kırmızı Örümcekler ve Yaprak Bitler’ dir. Kurşuni küf; Yaprak, gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler halinde görülür. Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 15-25 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
19 Haziran 2010 / _Yağmur_ Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
27 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Ziraat
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat