Arama

Arokarya Yetiştiriciliği

Güncelleme: 14 Mart 2011 Gösterim: 11.236 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Arokarya Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
arokarya 1 gencziraat

Arokaryagiller familyasının örnek bitkileridir. Kökeni Güney Amerika, Yeni Gine, Avustralya, Yeni Hebrid ve Yeni Kaledonya adaları ile Norfolk adası olan Araucaria cinsi, kışın yapraklarını dökmeyen (herdem yeşil) ve kozalaklı ağaç formundaki bitkilerin 18 türü bulunmaktadır. Arokaryalar türlerine göre, 3-45 m. kadar boylanabilen bitkilerdir. Sarmal dizili, üçgen kesitli, koyu yeşil renkli yaprakları vardır. îkievcikli olan yani erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlann üzerinde yer alan arokaryaların yeşil renkli erkek ve dişi kozalakları olgunlaşınca kah-verengileşir. Arokaryalar, isteklerine uygun yerlerdeki bahçelerde örnek vurgulama bitkisi olarak yetiştirilir ve çok güzel ağaç olur.


Arokarya 5 gencziraat Arokarya 6 gencziraat
Resim: Arokaryaların erkek kozalakları Resim: Arokaryaların dişi kozalakları

Arokarya 7 gencziraat
Resim : Arokarya ağacının gövde görünüşü

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Araucaria araucana türü dışında, dik ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Don olayına karşı dayanıklı olan bu tür dışındakiler don olayına duyarlıdır. Bu ağaçların soğuk ya da bitkiyi kurutucu rüzgârlara kapalı olan bol güneşli ve çevresi açıklık ortamlara dikilmesi gerekir. Arokaryaların sevdiği, suyu iyi akıntılı ama nemli ve orta derecede bitek topraklardır. Yalnızca kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ve hastalanmış dalları kesilip çıkarılarak arokaryaların budanma işleri tamamlanır. Başkaca bir budamaya gereksinmezler. Üretimleri olgun tohumları-nın ekinliyle ya da çeliklerinin daldırılmasıyla sağlanır. 7-10 cm. uzunluktaki çelikleri yazortasında alınırken enlemesine değil de dikine gelişen dallarından alınmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü, enlemesine uzayan dallarından alınan çelikle, dikine gelişen bir arokarya ağacı elde edilemez.


Arokarya 2 gencziraat
Resim: Şili Arokaryası (Araucaria araucana)

ÖNEMLİ TÜRLERİ

Şili Arakoryası: Araucaria araucana (Şili çamı=Maymun çıkmaz ağacı): Şili ve Arjantin kökenli olan bu tür 15-25 m. kadar boylanabilir. Arakorya türleri içerisinde soğuklara en dayanıklı türdür. Koyu gri-kahverengi gövde kabuğu; 10 yıla kadar dökülmeden ağacın üzerinde kalan sivri uçlu, koyu yeşil renkli yapraklan vardır. Bu tür ağaçlar ülkemizde çok soğuk olan yöreler dışında hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Herdem yeşil yaprakları üçgen biçiminde sert ve batıcıdır. Deniz iklimli yerlerde; bol güneşli-yarı gölge yerlerde ve kuru-asidik topraklarda yetişir. Kuzeye karşı kapalı kuytu yerlerde kullanılması uygun olur.

Arokarya 3 gencziraat
Resim: Şili Arokaryası yaprakları

Şili Arokaryaları yumurta şeklinden koni şekline kadar çeşitli formlarda taç oluştururlar. Bütün kolları gevşektir. Yaklaşık 100 yıl sonra aşağıdaki dallarını atar ve gövde alttan görülür vaziyete gelir. Yaşlı ağaçların sadece en üst kısmında dalları kalır. Bu durumda gövde düz ve silindir formundadır. Gövdenin bu düzgünlüğü ve uzunluğu yüzünden kereste olarak faydalanmak amacıyla kesilir.


Arokarya, çok fazla sert ve pul görünümlü yapraklarla bezelidir. Yapraklar 3-4 cm uzunlukta ve genişlikte üçgen şeklindedir, keskindir ve uç noktalarında sivri kahverengi dikenle sona ererler. Yaprak kenarları sarıya çalar. Yapraklar dallarda spiral oluşturacak şekilde dağılır. Şili arokaryası çok yavaş büyür. Yıllık büyüme ender olarak 30 cm.den fazla olur. Üretimi tohumla yapılır. Budamaya yapmaya gerek yoktur.

Arokarya 8 gencziraat
Resim: Salon Arokaryası - Araucaria heterophylla (Norfolk adası çamı)

Salon Arokaryası: Araucaria heterophylla (Norfolk adası çamı): Kökeni Norfolk adası olan bu tür, 25-45 m. kadar boy atabilir. Sarmal dizilişli dallarındaki yelpaze görünüşlü yapraklanyla çok dikkati çekici bir ağaçtır.

arokarya 4 gencziraat
Resim: Yelpaze görünümündeki Salon Arokaryası yaprakları

Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgelerimizin kıyı kesimlerinde yetiştirilebilir. Sözgelişi, Antalya'daki bazı cadde, park ve bahçelere dikilen bu türün örnekleri çok iyi gelişmekte ve oraları gerçekten süslemektedir. Bu tür arokaryalar, ayrıca salon çamı diye adlandırılarak evlerde büyük kap ya da saksılar içinde yetiştirilebilir ve iyi bakıldığında 1,5 m. kadar da boylanabilir.

Kaynak Bahçe süs bitkileri N.Ebcioğlu
Düzenleme, Resimler ve Aktarım : Gencziraat.com



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ARAUCARİA YETİŞTİRİCİLİĞİ:ARAKORYA

Sponsorlu Bağlantılar
Araucariaceae (Arokarya Ağaçgilleri ): Güney yarım kürede yetişmektedir. Yaprak
dökmezler. Genç ve olgun yaprak arasında fark vardır.
  •  Bilimsel Sınıflandırma
  •  Âlem: Plantae
  •  Bölüm: Pinophyta
  •  Sınıf: Pinopsida
  •  Takım: Pinales
  •  Familya: Araucariaceae
  •  Cins: Araucaria

Genel Özellikleri
Güney Amerika’ da doğal olarak bulunur. Her dem yeşil dik gövdeli ve yuvarlak tepeli, dalları düzgün çevrel olarak dizilişlidir. Dallar yatay yönde çıkar, üst dallar yukarı, alt dallar aşağı yönelir. Yaprakları koyu yeşil ve genellikle iğne yapraklıdır.

Üretimi
Üretimi tohumla olmaktadır. Tohumlar ilkbaharda seraya veya soğuk yastıklara ekilir.İlk yıl büyüme yavaş olur. Bu dönemde gölgeleme yapılmalıdır. Tohum ekimi yapıldıktan ancak beş yıl sonra satışa gelebilir. Bunun yanında tepe çeliği ile de üretimi yapılabilir.

Ekolojik İstekleri
Nemli, gevşek, iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Kireçli toprakları sevmez. Ilıman iklimlerde güzel yetişir. Sıcak, kuru ve havasız ortamlarda canlılığını yitirir. Donlardan zarar görür. Kışı sert geçen yerlerde salon bitkisi olarak görmekteyiz.

Peyzajda Kullanımı
Çok dekoratif bir ağaçtır. Rüzgâra ve deniz tuzuna dayanıklı olduğu için sahillerde rahatlıkla kullanılabilir. Atmosferdeki kirlilikten hoşlanmaz. Dış mekân bitkisi olarak kullanıldığı gibi iç mekân bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, Antalya’ da dış mekân bitkisi olarak kullanılırken Ankara’ da iç mekân bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Önemli Türleri
Araucaria araucana :Maymun Çıkmaz Ağacı Piramidal bir tepe yapar. Dişi ağaçlar 40 m boy yaparken erkek ağaçlar 15 m boy yapabilir. Yapraklar üçgen biçimli, sivri uçlu, batıcı, derimsi yapıdadır. Sürgünler üzerinde sık bir yayılış gösterir. Kozalaklar ovalimsi ve 20 cm uzunluktadır.

Araucaria

Resim: Araucaria araucana

Donlardan etkilenir. Kireçten hoşlanmaz. Nispi nemi yüksek yerleri ve zengin toprakları sever. Tohumla üretilir. Tek ya da ikili olarak dikilmelidir.

Araucaria excelsa : Salon Arokaryası
Vatanı Güney Amerika ve Hindistan’dır. Besin maddece zengin ve iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Ilıman iklim bitkisidir. 7 dereceden düşük yerlerde yaşama alanı kısıtlanır. Konik bir tepe yapar. Dik büyür. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık yerleri sever.Tohumla üretilir. Tepe çeliği ile de üretimi mümkündür.

Araucaria2
Resim : Araucaria excelsa

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Önemli hastalığı kök kanseri, zararlısı ise yaprak biti, kabuklu bit, ve unlu bittir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Mart 2012 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat