Arama

Zümrüt Dalgası Yetiştiriciliği

Güncelleme: 12 Nisan 2011 Gösterim: 3.623 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Zümrüt Dalgası (Peperomia caperata) Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
c caperata 4

Genel Özellikleri

Yaprakları küçük, zeytin yeşili, buruşuk, derin dalgalı ve düzensiz oluklu bitkilerdir. Vatanı Tropik ve Subtropik Amerika’dır. Tabiatta 1000 türü bulunan Peperomia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri P.argyreia, P.hederifolia, P.magnoliifolia, P.obtusifola ve P.scandens’tir.

peperomia argyreia056el

Peperomia argyreia

peperomia hederifolia1

Peperomia hederifolia

peperomia magnolioefolia1

Peperomia magnoliifolia

b obtusifolia 4

Peperomia obtusifolia

Peperomia scandens8363

Peperomia scandens

İklim Özellikleri

Aydınlık, ama doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever. Gölge yerlerde de bulundurulmamaları olanaklıdır. Yüksek orantılı nem ister.

Peperomia210in

Toprak İstekleri

John Innes saksı kompostu No.1’de iyi gelişir. Yani 2 kısım parçacık büyüklüğü 3mm olacak şekilde öğütülmüş boynuz ve tırnak unu( % 13 azot içerir.), 2 kısım fosfat ( % 18 fosforik asit içerir.), 1 kısım potasyum sülfat ( % 48 potasyum içerir) karışımı konur. Ayrıca, hacim olarak 2 kısım tınlı toprak, 1 kısım turba, 1 kısım yaprak çürüntüsü ve 1 kısım dişli kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.

Üretim Tekniği
Bütün türlerinin üretimi çelik ile Nisan-Ağustos ayları arasında yapılır.Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlardaki turba ve kum karışımına dikilir.Ortam sıcaklığı 18C olmalıdır. Peperomia türlerinden P.magnoliifolia ve P.scandens gövde çelikleriile,P.argyreia,P.caperata ve P.hederafolia ise yaprak çelikleri ile üretilir. Gövde çelikleri 3-4,yaprak çelikleri ise 10-12 hafta içerisinde köklenirler.

Gübreleme
Genç bitkilerde har yıl,yaşlı bitkilerde ise 2-3 yılda bir Nisan ayında saksı değiştirme yapılır.Mayıs-Eylül ayları arası haftada bir kez 1-2 gl kompoze gübre verilir.
SulamaYazın bitkilere bol su verilmeli, sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın ise saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalı, kaloriferlere ısıtılan yerlerde su püskürtmeye devam edilmelidir. Kışın orantılı nemin düşük çok düşük olması veya saksı toprağının sürekli nemli tutulması halinde yaprak dökülmeleri görülür.

Budama
Kuruyan ve çürüyen yapraklar kesilip uzaklaştırılmalıdır.

Hastalık ve Zararlıları
Önemli hastalıkları Ödem, Kök Çürüklüğü ve Kurşuni Küf; zararlısı ise Kırmızı Örümcekler’dir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
6 Aralık 2006 / NihLe Sanat tr
4 Haziran 2013 / ThinkerBeLL Taslak Konular
19 Temmuz 2012 / [WoL]bL Edebiyat
6 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri