



Sponsorlu Bağlantılar
KARNABAHAR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak İsteği: Karnabahar bitkisi toprak istekleri bakımından seçici değildir. pH 5-5,5 arasında olan kumlu-tınlı, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi sonuç alınır. Ağır bünyeli topraklarda özellikle kış dönemi yetiştiriciliğinde yağışlar nedeniyle oluşan suyun iyi bir şekilde drene edilmesi gereklidir. Kuraklığa hassas olduğu için
hafif bünyeli topraklarda yetiştiricilik yapılmamalıdır.

Toprak hazırlığı, dikim, çapalama ve sulama işlemleri lahana yetiştiriciliğinde olduğu gibidir. Ancak dikim mesafesinde; çeşidin erkenci ya da geçci oluşuna, yayvan veya dik büyümesine göre değişiklik gösterir.
Gübreleme: Toprak tahliline göre dikimden en az 2-3 ay önce dekara 3-6 ton çiftlik gübresi verilir. Başarılı bir yetiştiricilik için 15-17 kg/da N, 4-5 kg/da P ve 15-17 kg/da K verilir. Azotun 1/3’lük kısmı ile potas ve fosforun tamamı dikimden önce, geri kalan azotun 2/3’lük kısmı ise ikinci çapa yapılırken bitkinin 5-10 cm uzağına verilir.
Toprak İsteği: Karnabahar bitkisi toprak istekleri bakımından seçici değildir. pH 5-5,5 arasında olan kumlu-tınlı, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi sonuç alınır. Ağır bünyeli topraklarda özellikle kış dönemi yetiştiriciliğinde yağışlar nedeniyle oluşan suyun iyi bir şekilde drene edilmesi gereklidir. Kuraklığa hassas olduğu için
hafif bünyeli topraklarda yetiştiricilik yapılmamalıdır.

Toprak hazırlığı, dikim, çapalama ve sulama işlemleri lahana yetiştiriciliğinde olduğu gibidir. Ancak dikim mesafesinde; çeşidin erkenci ya da geçci oluşuna, yayvan veya dik büyümesine göre değişiklik gösterir.
Gübreleme: Toprak tahliline göre dikimden en az 2-3 ay önce dekara 3-6 ton çiftlik gübresi verilir. Başarılı bir yetiştiricilik için 15-17 kg/da N, 4-5 kg/da P ve 15-17 kg/da K verilir. Azotun 1/3’lük kısmı ile potas ve fosforun tamamı dikimden önce, geri kalan azotun 2/3’lük kısmı ise ikinci çapa yapılırken bitkinin 5-10 cm uzağına verilir.

Hasat: Taçlar dağılmadan, renkler bozulmadan önce, tacın gövdeyle birleştiği yerden kesilmesi suretiyle hasat yapılmalıdır. Hasat sırasında; yaprak bırakılmadığı gibi, uzun mesafelere gönderilecek ise yaprak bırakılabilir. Dekardan 1800-2000 adet taç hasat edilebilir. Taçların ortalama ağırlığı 600-700 gr ile 5000-6000 gr arasında değişebilir.