Arama

Pepino Yetiştiriciliği

Güncelleme: 20 Kasım 2016 Gösterim: 41.118 Cevap: 2
H€L€N - avatarı
H€L€N
Ziyaretçi
17 Kasım 2007       Mesaj #1
H€L€N - avatarı
Ziyaretçi

PEPİNO (Solanum muricatum Ait) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ad:  perino1.jpg
Gösterim: 1640
Boyut:  58.9 KB


Sponsorlu Bağlantılar

PEPİNO NEDİR?


Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.
Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa33;dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.

PEPİNONUN BESİN DEĞERİ


Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Besinin Adı Değeri
  • Suda çözünebilen Kuru Madde %5,6
  • Suda Çözülebilir Şeker 5,7 gr.
  • Protein %0,1-0,4
  • Yağ %0,1
  • Hemiselilöz %0,5
  • Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) %0,04-0,10
  • Vitamin C 112 mg
  • Potasyum 111 mg
  • Kalsiyum 13 mg
  • Fosfor 13 mg
  • Sodyum 2,6 mg
  • Magnezyum 3,1 mg
  • Klor 1,1 mg

YETİŞTİRİCİLİĞİ


Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25 OC ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak- kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever.Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir.

Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile yoğaltımı oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oCa33;nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.
Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlicanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen da hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır.

Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır. Yeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde a33;armut kavunua33; olarak adlandırılmaktadır. Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir. Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir. Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tadda ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır. Hasadın geciktirilmesi meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahve rengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir.

PEPİNONUN DEPOLANMASI


Ülkemizde şu ana kadar fazla miktarda üretim yapılmadığından dolayı depolama problemi hiç olmamıştır. İdeal depolama koşulları; 7,5-10oC ve % 90-95 oransal neme sahip bir ortamda 4-6 hafta kadar depolanabilir.

PEPİNONUN TÜKETİMİ


Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.
Akdeniz ve Egebölgelerimizde ısıtmalı seralarda güz üretimi için 15 eylül tarihi önerilir..
Ege ve Akdeniz haricindeki bölgelerimizdeki PEPİNO üreticileri,
bahçedeki fidelerinin üzerlerine 15 EKİM tarihinden sonra basit örtü serası yaparak; yaratılan meyvelerin olgunlaşmasını
sağlaması , böylece meyve verme sürelerini uzatmaları önerilir....

DİKKAT...! Pepino meyvelerinize el sürdürmeyiniz

Kaynak: ziraatcim.net

Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 17:51
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Eylül 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  pepino 2.jpg
Gösterim: 928
Boyut:  48.7 KB

PEPİNO (Solanum muricatum ait)


MENŞEİ:


Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup , G.Amerika nın düğer ülkelerinde de yetişmektedir.Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi;doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.

YETİŞTİRİLMESİ :


Fide ile üretilip , meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir.Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır.Bol güneş ve temiz havayı sever.Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi )bitki büyür ancak meyve vermez.Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.
Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.

Örneğin :


Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 grama kadar çıkabilmektedir.Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr. olmalıdır.
Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır.Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır.
Bir fidede 3 ana gövde bırakılır , diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır.Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.

İKLİMİ :


Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde ( Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir.Hatta içanadolu ve Trakyada da müspet sonuçlar alınmıştır.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, +5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

AROMASI :


Kavun , Muz , Ananas , aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi , meze olarak , dondurmalara katılarak , karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta , reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.

İÇERİĞİ :


1 kg. meyvede 56gr.
  • Suda eriyebilir kuru madde verir.57 gr.
  • Suda eriyebilir şeker ,
  • 1 gr. Protein ,
  • 480 mg. C vitamini ,
  • 107 mg. P ,
  • 1150mg. K bulunmaktadır.
Pepinonun belli başlı hastalıklarının başında; Küllenme ve Beyaz bit gelmektedir.
Küllenme olunca bu yaprakları kurtarmak şansımız maalesef yoktur. Yeni hastalıksız fide alınarak tekrar dikilmelidir.
Beyaz bit için Sinek Spreyini,yaprakların altına vurulmalıdır. Bu hastalıklar,bitki Susuz ve temiz havasız kalınca olmaktadır.

FAYDALARI:


  • Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte
  • Eklemromatizması na iyi gelmekte.
  • Çocularda kemik gelişimini sağlamakta.(Bu veriler tarım il müdürlüğününbeyanlarıdır.)
  • Kolesterolü düşürdüğü.(hastalar tarafından beyan edilmiştir)
  • İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır.
  • Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir.
  • Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

Karadenizde pepino hasatı?


Samsun'da ilk defa üretimi gerçekleştirilen pepino meyvesinin hasadı yapıldı.
İl Tarım Müdürlüğü'nün teşvikiyle Terme ilçesi Sancaklı köyünde 4 dekar alanda üretimi yapılan pepino meyvesinin hasat günü gerçekleştirildi. Terme Kaymakamı Ali İhsan Su, İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fikret Sönmez, Terme Tarım İlçe Müdürü Ömer Çalışkan ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilen hasat gününde, ilk defa üretimi yapılan ve verimli sonuç alınan meyve toplandı. 4 dekar alanda 5 bin fide dikilen ve 40 ton ürün elde edilmesi planlanan üretimden ekonomik yönden de yüksek bir gelir elde edilmesi bekleniyor. İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, meyvenin ilçemizde çok miktarda yetiştirilmekte olan fındığa alternatif olarak teşvik edildiğini, sonuçların iyi olması neticesinde üretim alanının genişletildiğini söyledi.

Pepinonun suptropik iklim meyvesi olduğunu belirten Kirenci, "Karadeniz Bölgesi'nin tüm kıyı şeridinde yetiştirilebilmekte ve dekara 5 ile 10 ton arasında ürün alınabilmektedir. Pepinonun üretim ve pazarlama aşamasında herhangi bir sorunla karşılaşıldığında üreticilerimize yardımcı olacağız. İlimizde ilk kez yetiştirilen bu ürünün gerek geniş halk kitlelerine yaygınlaştırılması gerek üretim ve gerekse tüketim aşamalarında üreticilerimize gerekli yardım ve kolaylığı sağlayacağız" dedi.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 17:52
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ağustos 2010       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Pepino ve Faydaları

  • İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır.
  • Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir.
  • Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.
  • Pepino olgunlaşmadan ve olgunluk seviyesine ulaştığı meyve hâlinde de tüketilebiliyor.
  • Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye ediliyor çünkü tam olgunlaşmamış pepinonun şeker oranı daha düşük olduğundan rahatlıkla kullanılabiliyor.
  • Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü kullanıcıları tarafından belirtilen meyve, hücre yenileyici özelliği ile çocukların gelişiminde; C vitamini deposu olma özelliği ile vücut direncini artırmada; kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde etki sağlıyor.
  • Ayrıca Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor.
  • Afrodizyak (Cinsel duyguları veya isteği uyaran veya artıran) etkisi yaratıyor.
  • Uyku düzenini dengede tutuyor.
  • Regl dönemini düzene sokuyor, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yaratıyor.
  • K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıyor.
  • Çocuklarda kemik gelişimi sağladığı, eklem romatizmasında faydalı olduğu ve hemofili (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı) hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.
  • Bayanlar cilt bakımı içinde kullanmaktadır.turkeyarena.com
  • Meyveleri mideye indirip, yaşlanma hali veya belirtileri karşı (anti-aging) etkisi olması nedeniyle kabuklarını da cilt bakımı için yüzlerine sürüyorlar.

Meyvenin Bilinen Faydalı Özellikleri


  1. Şeker Hastalıkları,
  2. Kemik Erimesi,
  3. Dalak Yetmezliği (Tromoksin),
  4. Bağırsak Kanseri,
  5. Gen Hastaları,
  6. Mide Rahatsızlığı,
  7. Anemi (Kansızlık) Hastaları,
  8. Hemofili Hastaları (Kanın Pıhtılaşmasındaki Bir Bozukluğa Bağlı Kanama Hastalığı),
  9. Çocuklarda Kemik Gelişimi Sağlamakta,
  10. Eklem Romatizmasına İyi Gelmekte,
  11. Kolesterolü Düşürmekte (Hastaları tarafından beyan edilmiştir),
  12. Kilo Problemi Olanlar Daha Çok Tüketmektedir.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 17:55
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış