Arama

Müren (Muraena helena)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 3 Ocak 2011 Gösterim: 6.423 Cevap: 5
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
MÜREN ( Muraena Helena Linnaeus,1758 ) :

Sponsorlu Bağlantılar
muren9pr

İngilizce adı Moray cel’ dir. Boyları 1.5 m.’ ye kadar uzayabilir. Görünüşleri yılanı andırır yanlarından yassılaşmıştır. Göğüs yüzgeçleri olmayan Mürenin kuvvetli çeneleri son derece keskin dişlerle kaplıdır. Genelde renkleri esmer olup üzerlerinde sarı lekeler bulunur.

Ege ve Akdeniz kıyılarında rastlanabilecek mürenler sanıldığı gibi saldırgan değildir. Kayaların içindeki oyuklarda yaşayan bu hayvanlara dikkat etmek gerekmektedir. Yuvalarına el sokulmadıkça yada zıpkınlanmadıkça pek insanlara saldırmazlar. Koku alma duyusu çok gelişmiş olan mürenleri balıkadamların yanlarında taşıdıkları avlamış oldukları balıklarda uyarabilmektedir. Bir kez ısırdıkları zaman öldürünceye kadar çeneleri açılmayabilir. oldukça derin ve çok geç kapanan bir yara acarlar. Zehirli olmamakla birlikte ağızlarındaki çok çeşitli bakteriler nedeniyle ısırılan yer çoğunlukla iltihaplanır. Kişinin duyarlılığına bağlı olarak durum ağırlaşabilir. Yara, sabunlu su ile yıkandıktan sonra kanama varsa durdurulmalıdır hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.


Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Müren Balıgı

Sponsorlu Bağlantılar
mrenbalmuraenahelena1smeq0

mrenbalmuraenahelena2smrf2

mrenbalmuraenahelena5smde5

Muraenidae familyasından olan müren balıkları da yılan balıklan grubundandır. Akdeniz, Ege ve Marmara'da yaşayan belli başlı türünün bilimsel adı Muraena helena'dır. Yüz yirmiye yakın türü olan müren balıklarının boyları 15 santimden 3 metreye kadar değişir. Tropik ve astropik denizlerde 45 metreye kadar olan derinliklerde kaya kovuklarında, mercan resiflerinde ve mağaralarda yaşarlar. Müren balığının gövdesinin Ön kısmı ve kafası, gövdenin diğer tarafına oranla daha iri ve geniştir. Türlerin çoğunda, çenelerde sıra halinde çok sivri dişler vardır. Bazı türlerin damağında sivri bir diş bulunur. Müren balığının derisi çok kalın ve gözle görülmeyecek derecede küçük pullarla kaplıdır. Bunlar deriye iyice intibak etmiştir. Solungaç boşluğunun yarığı ufaktır. Kafa sivri olup gözler ufaktır.

Karın yüzgeci teşekkül etmemiştir. Buna karşılık sırt yüzgeci kafanın ortasından başlar, gövdenin üçte birlik bölümüne kadar yükselir, kuyruğa doğru devam edip anüs yüzgecinin uzantısıyla birleşir. Bu nokta kuyruk yüzgecini teşkil eder. Müren balıklarının bazı türlerinin rengi koyu ve donuktur. Bunlar kirli yeşil, kahverengi ve grimsidir. Bazı türlerinin renkleri ise parlaktır. Beyazımsı olan bu balıkların üzerinde kırmızı benekler, sarı-yeşil çizgiler bulunur. Kırmızımsı kahverengi olanların üzerinde beyaz benekler, çizgilerin oluşturduğu şekiller, koyu renk lekeler vardır. Saldırgan balıklar arasında sayılmakla beraber üzerine gidilmediği ve rahatsız edilmediği sürece saldırmaz. Kovuğundan kafasını çıkarıp sonra tekrar içeri sokar. Bu balığın adı hak etmediği kadar kötüye çıkarılmıştır. Denizde yüzenlere, dalgıçlara, resiflerde ıstakoz, iri tarak ve diğer kabukluları toplayanlara saldırdığı söylenmiştir. Aslında gerçek başkadır. İnsanlar müren balığından ne kadar kaçmaya çalışıyorsa, balık da insanlardan o derece uzaklaşmak ister. Ancak bir köşeye sıkıştırıldığı veya zıpkınlandığı zaman saldırır ve kaçabilmek amacıyla müthiş bir güçle insanı ısırır. Bu tür karşılaşmalar sonucu ciddi yaralar alan kişilerin tedavileri uzun sürer. Balığın dişlerinin dibinde zehirli maddeler bulunduğu için yaralarda kolaylıkla iltihaplanmalar olur. Müren balığı saldırırken zehirli bir yılan gibi davranır. Kafasını ve gövdesinin ön kısmını kaldırır ve aşağı doğru vurur. Bunu hem denizde hem de gövdesinin ön kısmı sudan çıkarıldığı zaman yapar. Müren balığı gündüzleri kaya ve mercan resiflerindeki oyuklar ve yarıklarda geçirir. Beslenmek için geceleri ortaya çıkar. Ahtapot, yengeç, çeşitli balıklar ve kabuklu yumuşakçalarla beslenir. Besinini, bütün olarak yutabilecek büyüklükteki ölü veya canlı her türlü hayvan oluşturur.

Bazı türlerin tarak ve deniz kestanelerini yiyebilmek için yassılmış öğütücü dişleri mevcuttur. Müren balığının sadece çabucak yutabileceği yiyeceklerle beslenmesinin bir nedeni, solunum yapabilmek İçin ağızdan devamlı olarak su akmasının gerekmesidir. Bunun sonucu olarak müren balığı özellikle faal haldeyken sanki soluk soluğaymış gibi bir görünüm kazanır.Üreme mevsimi sırasında müren balıkları oldukça huysuz ve saldırgan olurlar. Bu devrede diğer yılanbalıkları gibi göç etmezler. Dişi çok sayıda yumurta döker. Bunların sarısı daha fazladır. Yumurtalardan 5-7.5 santimetre boyunda kurdele biçiminde "ince kafalı" yavrular çıkar.

Müren balığının etinin ülkemizde ekonomik bir değeri olmadığı için, özellikle avı yapılmaz. Ancak Akdeniz, Ege veya Saroz Körfezinde gece balığına çıkıldığında oltaya atlayabilir. Oltaya takılan müren balığı gövdesini düğüm yapar ve düğümün kafasından öne ya da arkaya doğru kaymasını da sağlar. Sivri bir taşa veya oyuğa kuyruğunu geçirip kendini düğümlerse tekneye alınması imkansızlaşır, neticede olta kopar.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
4 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Mürenler yılanı andıran gövdeleri, saldırgan davranıştan, güçlü dişlerle donan­mış geniş ağızlarıyla denizlerin en korkutucu balıkları arasında sayılır. Yılanbalıklarında görüldüğü gibi iyice uzamış olan gövdeleri genellikle kalın ve canlı renklerle bezelidir. Karın yüzgeçlerinin yanı sıra göğüs yüzgeçleri de yoktur. Çoğunun uzunluğu 1,5 metreyi aşmaz. Ama Büyük Okyanus'ta yaşayan dev müren {Thyrsoidea macrura) 3,5 metre uzun­luğa erişebilir. Akdeniz'de ve Atlas Okyanu-su'nun doğu kıyılarında bulunan bayağı mü­ren (Muraena helena) en çok 130 cm, ortala­ma 60-100 cm uzunluğundadır. Özellikle sıcak denizlerde yaşayan türlerin eti yendiğinde ba­zen zehirlenmelere yol açabilmektedir

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #4
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
2547moray

Müren (Muraena helena)
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
29 Mart 2009       Mesaj #5
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
2709097139ca6fbd324bo
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
3 Ocak 2011       Mesaj #6
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
1074446be4b58a81

Benzer Konular

21 Şubat 2016 / Kral_Aslan Müzik tr
24 Ocak 2009 / PINIPINI Soru-Cevap
31 Temmuz 2012 / Jumong Coğrafya
21 Şubat 2016 / Ziyaretçi Taslak Konular