İguana Bakımı
Iguana'nın ihtiyaçları fazladır.
ilk aldığınızda 20-30 cm olan bu sevimli canlı ev ortamında sağlıklı tutulması başarılsa dahi, 100 cm ve üstüne varınca gerçekten sorun olacaktır.
Bu doğrultuda akvaryumda iguana beslemek yanlıştır.
Uygun olan kümes tarzı büyük bir kafesin içinde bakılmasıdır. Böylece oksijeni çok daha yüksek oranda soluyacak ve tellere tırmanarak da egzersiz yapabilecektir. Iguana beslemeye karar vermeden önce evinizde 2 metrekare alanı iguananıza ayırıp bu alana büyük bir kafes yaptırabiliyorsanız sorun yok.
Bu kafesin içinde igu*******n, kalın bir halat yardımı ile tırmanarak ulaşabilecegi yerden 150 - 200 cm kadar yüksek, kafesin duvarlarına monteli bir dinlenme ve güneşlenme alanı yaratmalısınız. Kafesin duvarına monte edeceğiniz igu*******n boyutları ile orantılı bir sunta bu işi görecektir. Tabii ki bu sunta platformdan oldukça yukarıda ( igu*******n lambaya temasının bir şekilde engellenmesi unutulmamalı ) UV bir lamba şart. Bu sayede iguananız yerden yüksekte oldugundan kendini güvende hissedecek ve UV lamba sayesinde de keyifle güneşlenecektir. Kafesin zemininde gazete kağıtları kullanın. Böylece temizlemeniz ve hijeni sağlamanız kolay olur. Gene zeminde yada mümkünse zeminden biraz yukarıda bir akvaryum ısıtıcısı ile desteklenebilecek bir küvet yapın / yaptırın. Iguanalar suya ve banyo yapmaya bayılır.
Özellikle erkek iguanalar oldukça agresiftir. Ergenlik boyutlarına geldiğinde tahmin edemeyeceginiz kadar saldırganlaşabilir. Ve inanın gerçekten çok kötü ısırırlar.
Yiyecek olarak sebze den şaşılmamalıdır. Iguanalar etcil değil otculdur. Bazı iguana sahipleri iguanalarına köpek mamalarından tutunda hamburger bile yedirmektedir. Kısa vadede sorunsuz gibi görünsede bu kesinlikle yanlıştır. Igu*******n dieti; örneğin sadece marul, havuç yada elma dan oluşmamalıdır. Mümkün olan maksimum çeşitlilik sağlanmalı temin edilen sebze ve meyveler igu*******n boyutları oranında yiyebilecegi büyüklükte dogranmalı ve birbirine karıştırılmalıdır. Tabii ki iguana için hazırlanmış, extra vitaminlerde bu diete katılırsa harika olur. Böylece çok sağlıklı ve mutlu bir iguana'ya sahip olursunuz.
Iguanalar kuşlardan çok korkarlar. Doğada iguanaları avlayan birçok yırtıcı kuş olduğundan içgüdüsel olarak iguanalar kuşlardan korkarlar. Kuş sorununuz yok ise tabii ki kafesi daha fazla güneş alması için pencereye yakın olması çok iyi olacaktır.
Iguana sıcak iklimde yaşayan bir canlıdır. Bu nedenle bulunduğunuz yer türkiye'nin güneyinde ise sorun yok ama örneğin istanbul da iseniz kışın igu*******n üşümemesini birşekilde kesinlikle ve kesinlikle sağlamak zorundasınız.
Herşeye rağmen igu******* akvaryumda beslemekte iseniz; mümkün olan en büyük boy akvaryumu seçin. Akvaryumun üstünü asla tam olarak kapatmayın. Ama akvaryumun yüksekliğininde igu*******n akvaryumdan kaçmasını engelleyecek şekilde olmasına dikkat edin. Akvaryuma bir şekilde UV lamba takın. Bu lambanın çok fazla ısındığını unutmayıp igu*******n lambaya temasını engelleyici tedbirler alın. Akvaryumu ısıtmak için kullanacagınız malzameleri çok özenle seçiniz (ısıtıcı kaya gibi). Bu koşullarda bakılan iguanaların hemen hepsi fazla ısı nedeniyle yanmakta ve sonucunda ölmektedir.
iGUANA DAVRANIŞLARI
iguanalar genel olarak doğru şekilde yaklaşıldığında sakin canlılardır... Iguananıza yaklaşırken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.
1. Elinizin Konumu
iguanalar 3. göze sahiptir ..ve bu deri altında başın üst terafındadır..görev olarak gölgeleri algılar ve thyroid üretimine katılır. Eğer elinizi arkasından yaklaştırıp sırttan karnına doğru tutuyorsanız iguananız sizi kuş vs gibi kendisine saldırabilecek bir hayvan olarak algılayıp savunma amaçlı agresifleşebilir. Igunanınıza elinizi ve sizi görebileceği bir şekilde yaklaşın... ve kavramaktan kaçının ayrıca eliniz karnı bölgesinin altına koyun ve kolunuzda uzanmasına izin verin davranışlarında değişim göreceksiniz.
2. Ses ve gürültü
Aşırı gürültülü ortamlarda iguananız strese girebilir ve agresifleşir... Stres altındaki iguanalarda renkler de kararma görülür ..özellikle baş bölgesinde.
3. Özel durumlar
Erkek iguanalar bayanların periodları geldiğinde bunu anlarlar... o dönemde bayanların vücudunda üretilen feramon yetişkin dişi bir iguananın çiftleşme döneminde salgıladığı feramona çok benzer. bu sebepten dolayıda o dönemlerde bayanlar yaklaştığında veya iguana ile aşırı temasta bulunduklarında iguana kendini gösterme ve kur yapma adına agresifleşebilir.
Bunlara dikkat ederseniz igu*******n davranışı bir süre sonra düzelecektir.
UV ampulleri iguanalar için gerekli ve önemlidir... UV oranı güneşin yaptığı açı ile ilgilidir ki tahmin ederseniz ki iguanaların asıl yaşama alanlarına kıyasla Türkiyede azdır. Satılan ampuller UVA ışını üretir ancak UVB üretmezler bu yüzden elinizden geldikçe iguanınızı güneşe çıkarın.
Ağaç ise zor bir durum... parazit ve bakteri önleci yöntemler kullanmanız gerekir... sonuçta iguanalar %90 - %100 arası nem oranlarında yaşarlar...akvaryum vs gibi alanlarda bu ısı ve nem oranlarında bakteri oluşması doğaldır. iguanınızın üzerinde ki parazitleri dikkatli bir bakımla temizleyebilirsiniz ancak ne olursa olsun igu*******n üzerine veteriner kontrolü olmadan ilaç sürmeyiniz. Genellikle veterinerlerde size suyla seyrelteceğiniz solüsyonlar önereceklerdir ve igu******* bu suda yüzdürmenizi söyleyeceklerdir.
iguanların parmak kemikleri ince ancak sağlamdır. sonuçta genel olarak tırmanıcı canlılardır . eğer parmağı o kadar kırıldıysa kalsiyuym sorunu yaşamaya başlamışsınız olabilirsiniz. iguanaların tırnaklarının içine kadar damarları vardır ...bu damarlardan biri bükülüp tıkanmış olabilir bu da ölü deriyi açıklar...Diyetine özen gösteriniz. D2-D3 vitamin destekli kalsiyum kullanmanızı öneririm.... igu******* cam akvaryumda güneşe koymayınız ...ısı aşırı yükselip igu******* öldürebilir.
iguanaların diyeti bir zor bir konudur.. ancak yiyecekleri şeyler çeşitlidir.. Önemli olan kalsiyumu yüksek fosforu düşük bir diyet sağlamaktır.Hardal yaprağı , turp yaprağı,kuşburnu,kuşkonmaz, kara hindiba vb + meyve(%85-%95 sebze-%5-%10 oranlarında meyve) genel besinlerini oluşturur...Iguananıza kesinlikle ıspanak,lahana ve brokoli ,hayvansal gıda (tırtıl,çekirge,sinek vs. ) vermeyiniz ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Yiyeceklerin besin değerine bakıp olabilirliği olanları seçebilirsiniz.