Arama

Papağanlar (Psittaciformes) - Sayfa 2

Güncelleme: 30 Mayıs 2013 Gösterim: 8.064 Cevap: 16
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #11
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Kakadu Çiklet

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kakadu çiklet (Apistogramma cacatuoides), doğal yaşam alanı Amerika olan, yaklaşık 4-8 cm boyunda, Cichlidae familyasından barışçıl bir balık türüdür.

image EA79 4B1787A3

Erkekleri bir arada bulundurulamayan, utangaç bir balıktır. Akvaryumda küçük sürü balıklarıyla uyum sağlar. Genellikle suyun alt yüzeylerinde yüzer. Sudaki değişimlere karşı duyarlıdır. Bakımı deneyim gerektirir. Yumurta dökerek çoğalır. Dişi yumurtaları korur. Etçildir. Amazon nehrinde yaşar. Beslendiği suyun ph değeri düşük olmalıdır.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #12
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
turjako

Sponsorlu Bağlantılar
Adı: Kongo Kırmızı Kuyruk
Latince adı: Psittacus Erithacus Erithacus
Boyu:33cm
Ortalama Ömrü: 60 Yıl
Bakım Zorluğu: Orta
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Yüksek
Özellikleri: Konuşma yeteneği ve zekası nedeniyle dünyada en fazla tercih edilen papağan türüdür. Kalsiyum ve mineral eksikliği ile tüy yolma sorunları yaygındır.

turtimneh1

Adı: Timneh Bordo Kuyruk
Latince adı: Psittacus Erithacus Timmeh
Boyu:30cm
Ortalama Ömrü: 60 Yıl
Bakım Zorluğu: Orta
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Yüksek
Özellikleri: Türdaşından biraz daha küçük boylu olan bu papağanlar tüy yolma sorununu daha az yaşamaktadır. Ayrıca yine türdaşına göre daha kolay evcilleşebilmektedir.
Not: Üst gagasının üstünde açık renk bir kısım bulunması tüy renginin daha koyu olması ve kuyruk renginin siyah-bordo olması nedeniyle Kongo türünden ayrılır


turgevezelori
Lori Türleri
Adı: Geveze Lori
Latince adı: Lorius garrulus
Boyu:30 cm
Ortalama Ömrü:35 Yıl
Bakım Zorluğu: Zor
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Orta
Özellikleri: Çok canlı renklere sahip olan bu tür meyve bazlı beslenmesi nedeniyle bakımı zordur.

turmavicizgililori1

Adı: Mavi Çizgili Lori
Latince adı: Eos reticulata
Boyu:30cm
Ortalama Ömrü:35 Yıl
Bakım Zorluğu: Zor
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Orta
Özellikleri: Çok canlı renklere sahip olan bu tür meyve bazlı beslenmesi nedeniyle bakımı zordur.

Papağanlar (Psittaciformes)
Adı: Gökkuşağı (Rainbow) Lori
Latince adı: Trichoglossus Haematodus
Boyu: 26 cm
Ortalama Ömrü:35 Yıl
Bakım Zorluğu: Zor
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Orta
Özellikleri: Çok canlı renklere sahip olan bu tür meyve bazlı beslenmesi nedeniyle bakımı zordur.

Papağanlar (Psittaciformes)

Amazon Türleri
Adı: Mavi Alınlı Amazon
Latince adı:Amazona Aestiva
Boyu:34cm
Ortalama Ömrü:40 yıl
Bakım Zorluğu: Orta-Zor
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Orta
Özellikleri: Bütün amazon türlerine olduğu gibi hormonal değişiklik zamanlarında agresif davranışlar sergileyebilir. Vücut dilinin iyi okunması halinde rahatlıkla bu sorunun üstesinden gelinir.

Adı: Sarı Alınlı Amazon
Latince adı:Amazona Ochrocephala
Boyu:36cm
Ortalama Ömrü:40 Yıl
Bakım Zorluğu: Orta-Zor
Ses Seviyesi:Orta
Konuşma Yeteneği: Yüksek
Özellikleri: Sarı kafalı amazondan sonra türlerinin arasında en fazla konuşma yeteneğine sahip papağandır. Bütün amazon türlerine olduğu gibi hormonal değişiklik zamanlarında agresif davranışlar sergileyebilir. Vücut dilinin iyi okunması halinde rahatlıkla bu sorunun üstesinden gelinir.


Papağanlar (Psittaciformes)
Adı: Sarı Kafalı Amazon
Latince adı:Amazona Oratrix
Boyu:36cm
Ortalama Ömrü:40 Yıl
Bakım Zorluğu: Orta-Zor
Ses Seviyesi: Orta
Konuşma Yeteneği: Yüksek
Özellikleri: Amazonlar arasında en fazla konuşma yeteneğine sahip türdür. Bütün amazon türlerine olduğu gibi hormonal değişiklik zamanlarında agresif davranışlar sergileyebilir. Vücut dilinin iyi okunması halinde rahatlıkla bu sorunun üstesinden gelinir.

pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
23 Haziran 2011       Mesaj #13
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
İskender papağanı

Cocoalex

İskender papağanı (Psittacula eupatria) papağangiller (Psittacidae) familyasına ait bir papağan türü. Diğer bir "iskender papağanı" olarak adlandırılan daha küçük bir türden (Psittacula krameri) ayırt edilebilinmesi için büyük İskender papağanı da denilir.

Türkiye'de bulunan iki papağan türünden birisi olan İskender papağanı ayrıca Pakistan Afganistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde de bulunur. Diğer papağan türlerinden soğuğa karşı daha dayanıklı olan bu tür Neozoon (yeni yabancı tür) olarak Almanya/Köln İngiltere/Londra Japonya/Tokyo ABD/New York gibi büyük şehirlerin parklarında sürüler halinde de görülebilir.

Dış özellikleri

Büyük iskender papağanı 48-58 cm büyüklüğü ile familyaya ait diğer türlerden daha büyük olur. Boynunun ön kısmında siyah ve arka kısmında pembe bir bant vardır. Kanatlarının üstünde (omuzunda) kırmızımsı kahverengi bir leke bulunur. Kuyruk tüyleri mavi-yeşil dir ve kuyruğun ucuna doğru sarı olur. Gagası kıpkırmızı gözleri soluk sarı renk ve ayakları yeşilimsi bir gri renktir.

Yaşam şekli

İskender papağanı ormanlarda ve orta dereceli ağaçlı bölgelerde sürü içinde dolaşır ve tohum nevrezilçekirdekler ve meyve arar. Akşamları bütün sürü hep aynı ağaçların üzerine geri dönüp orada geceyi geçirir.

Üremek için ağaçlara çoğunlukla kendilerinin açtığı kovuklara 2-4 yumurta koyarlar. 20-25 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular hem anne hem baba kuş tarafından beslenilir. 6 hafta sonra yavrular yuvayı terk eder.

Alt türler ve başka renkler

İskender papağanı sevilen bir ev hayvanı olarak yetiştirilir. Yetiştiricilerde beyaz sarı ve mavi gibi başka renklerde olanlarıda bulunur
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
12 Temmuz 2011       Mesaj #14
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeşil papağan

260px Rose ringed Parakeet 28Male29 I IMG 9141

Erkek, Hindistan.

Yeşil papağan (Psittacula krameri), papağangiller (Psittacidae) familyasına ait bir kuş türü.
Bilimsel ismi, Avusturyalı doğabilimci Wilhelm Heinrich Kramer'e ithafen verilmiştir. Bu göç etmeyen tür, başarılı bir şekilde 'karışık habitatlar' içinde yaşamaya adapte olmuş ve şehirleştirme ve ağaç kesiminin korkunç saldırısına dayanan az papağan türünün biridir. Bütün Psittacula türlerinde olduğu gibi bunlarda eşeysel dimorfizm gösterirler.

Özellikler

Tüyler yeşil, gaga kırmızı renktir. Erişkin erkek, siyah bir boyun halkası ve pembe ense bandına sahiptir, dişi kuş ve olgunlaşmamış her iki eşeydede hiçbir boyun halkası veya gölge gibi soluk-koyu gri boyun ve açık ense bandları (Çevreden daha açık renkli) yoktur. Uzun kuyruk tüyleri dahil ortalama 40 cm ölçülürler. Ortalama tek kanat uzunluğu, 15-17.5 cm kadardır. Kuyruk toplam uzunluğun büyük bir kısmını oluşturur. Hızlı uçar, güçlüce kanat çırparlar, uçuşta çığlıksı sesleri duyulur ve ağaç kovuklarında yuva yaparlar .

Beslenme

Yabani yaşamda genellikle, tomurcuklar, meyveler, sebzeler, fındıklar, küçük yumuşak meyveler ve tohumlarla beslenirler. Vahşi sürüler çiftlikler ve meyve bahçelerinde bir kaç millik geniş aramalar yaparken zarar vererek uçarlar.

240px Rose ringed parakeet range

Doğal yaşam alanı
Yayılış

Pakistan, Hindistan ve Nepal gibi güney Asya ülkeleriyle Sudan, Etiyopya, Somali ve Uganda gibi Afrika ülkelerinde doğal olarak yayılış gösterirler Son yıllarda Ankara'da özellikle Atatürk Orman Çiftliği arazisi dahilinde bulunan ağaçlık alanlarda görülmektedir. Türün bu bölgeye yerleşmesiyle ilgili rivayetler vardır. Bunlar; "Esenboğa havalimanının kargo bölümünden firar etmiş olmaları" ve "1. Körfez Savaşı sırasında bu bölgeye kaçmaları" şeklindedir.

Dört alt tür bilinmektedir, bunlar:

Afrikalı alt türler:
P. krameri krameri: Batı Afrika'da Gine, Senegal ve güney Mauretania, doğuya doğru, batı Uganda, doğu Güney Afrikave güney Sudan.
P. krameri parvirostris: Kuzeybatı Somali, kuzey Etiyopya'nın karşı batısında Sennar bölgesi, Sudan.

Asyalı alt türler:
P. krameri manillensis
P. krameri borealis

pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #15
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Birinde gördünüz, bir yerden duydunuz, ibiklerine aşık oldunuz ve sultan papağanı almaya karar verdiniz. Peki ama sultan papağanı bir evcil olarak size neler vaat eder? Acaba sizin için uygun bir tür mü? Ne kadar yaşarlar? Evcilleştirmek için ne kadar zaman harcamalı? Nasıl öterler? Bu kadar kuş türü içerisinden neden sultan papağanını seçeyim?

Sultan papağanları muhabbet kuşlarının yaklaşık iki katı kadar büyüklüktedir. 10-15 yıl kadar yaşarlar. Ufak bir tür olmalarına rağmen kepekleri ve tüy dökümleri hatrı sayılır derecededir. Aldıktan sonra "Ben daha önce muhabbet kuşu beslemiştim ama bunun kepeği daha fazlaymış " demeniz muhtemel. Kepek ve tüy dökümü sizin için problem olacaksa sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Sultan papağanlarının konuşma yetenekleri sınırlıdır ve sadece erkekleri konuşur. Dişilerin ses tonları konuşmak için yeterli değildir ve sadece "curk curk" şeklinde ötüşler sergilerler. Erkek sultanlar; ıslıklar, kapı zilleri, telefon melodileri gibi sesleri taklit edebildikleri gibi; basit birkaç kelimeyi taklit ettiklerini de görebilirsiniz. Onlardan üstün konuşma kabiliyeti, net kelimeler, kusursuz taklitler bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Henüz konuşmayan erkek sultanların ise kur ötüşleri değişik melodilerde olabilmektedir. Gün boyu ötebilir.Özellikle neşeli oldukları zaman ve kızgınlık dönemlerinde neşeli melodilerini sürekli duyarsınız. Eğer gürültüden hoşlanmayan, ötüşlerden rahatsız olabilecek biriyseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Bu papağanların eğitiminin her yaşta olabilmesi bir avantajdır. Bazı türler gibi "yavruyken almalısın yoksa alışmaz" anlayışı sultanlar için uygun değildir. Uygun yaklaşımları izlerseniz ,sultanınızın geçmiş yaşantılarına ve karakterine de bağlı olarak, rahatlıkla evcilleştirebilirsiniz. Takdir edersiniz ki önceki ailesinde eziyet görmüş yabani bir sultanın güvenini kazanmak zor olacağından evcilleştirme süresi de uzayacaktır. Ya da sultanınız şüpheci, inatçı bir karaktere de sahip olabilir. Bu gibi zorlayıcı durumlarda yılmadan devam ederseniz karşılığını mutlaka alacaksınız.Evcilleştirmede sabır ve sakinlik çok çok önemlidir. Sabırsız ve sinirli bir yapınız var ise sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Sultan papağanı aldıktan birkaç ay sonra evinizde bazı değişiklikler fark edeceksiniz: kemirilmiş kablolar, kemirilmiş ahşap eşyalar, kemirilmiş duvarlar. Evinizin çeşitli yerlerine fare uğramış izlenimi vermek istemiyorsanız bu kuşların KEMİRME ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Bunun için uygun boyutlarda bir oyun alanı hazırlayabilirsiniz. Emin olun üzerinden inmeyecektir. Sabah oyun alanına bırakıp akşam geldiğinizde çocuğunuzu alabilirsiniz Onu kafes içine hapsedecekseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Sultanlar bir kişiye bağlı kalan canlılar değillerdir. Sizin elinize alışkın ise başkasının eline de çıkacaktır. Hatta ayrılmak mecburiyetinde kalırsanız, aradan birkaç gün geçtiğinde, yeni sahibiyle en az sizinle olduğu kadar sıkı fıkı olduğunu göreceksiniz. Lütfen kıskanmayın Ondan bir köpek gibi sahibini tanımasını ve ona bağlı kalmasını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Sultanlar oyuncu canlılardır. Ancak onların oyunları daha çok KEMİRMEK, TIRMANMAK üzerinedir. Yine de belli başlı numaralar öğretilebilir, basit itaat eğitimi verilebilir. Onlardan bir jako gibi zeka oyunlarında sizi şaşırtmasını, bir lorikeet gibi yerlerde yuvarlanıp koşturmalarını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.

Özellikle karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlardan bahsedildi ki ileride "bunu bilmiyordum, bilsem almazdım, tahmin etmemiştim, artık bakamayacağım" gibi üzücü cümleler kurmayasınız. Eğer bir sultan almaya kesin olarak karar vermişseniz onu öncelikle sevginizle besleyin. İlginizin, tatlı sözlerinizin karşılığını; yanınıza sevimli sevimli sokulup kaşımanız için kafasını eğdiğinde, sırf siz severek yiyorsunuz diye daha önce tatmadığı bir meyveyi/sebzeyi tattığında, sabah uyandığınızda onu yastığınızın üzerinde sizinle beraber uyuyor bulduğunuzda, sesinizi duyduğunda kafesinde size ulaşmak için çırpındığında fazlasıyla alacaksınız.

---------- Mesaj tarihi 13:37 ---------- Önceki mesaj tarihi 13:30 ----------

27u3l

---------- Mesaj tarihi 13:38 ---------- Önceki mesaj tarihi 13:37 ----------

27u4c
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 6 üye beğendi.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
11 Nisan 2012       Mesaj #16
pusula - avatarı
Ziyaretçi
İskender papağanı

49ybp
49ybv

Yeşil papağan papağangiller familyasına ait bir kuş türüdür.

Bilimsel ismi, Avusturyalı doğabilimci Wilhelm Heinrich Kramer'e ithafen verilmiştir. Bu göç etmeyen tür, başarılı bir şekilde 'karışık habitatlar' içinde yaşamaya adapte olmuş ve şehirleştirme ve ağaç kesiminin korkunç saldırısına dayanan az papağan türünün biridir. Bütün Psittacula türlerinde olduğu gibi bunlarda eşeysel dimorfizm gösterirler.

Pakistan, Hindistan ve Nepal gibi güney Asya ülkeleriyle Sudan, Etiyopya, Somali ve Uganda gibi Afrika ülkelerinde doğal olarak yayılış gösterirler .

Özellikleri

Tüyler yeşil, gaga kırmızı renktir. Erişkin erkek, siyah bir boyun halkası ve pembe ense bandına sahiptir, dişi kuş ve olgunlaşmamış her iki eşeydede hiçbir boyun halkası veya gölge gibi soluk-koyu gri boyun ve açık ense bandları (Çevreden daha açık renkli) yoktur. Uzun kuyruk tüyleri dahil ortalama 40 cm ölçülürler. Ortalama tek kanat uzunluğu, 15-17.5 cm kadardır. Kuyruk toplam uzunluğun büyük bir kısmını oluşturur. Hızlı uçar, güçlüce kanat çırparlar, uçuşta çığlıksı sesleri duyulur ve ağaç kovuklarında yuva yaparlar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2013       Mesaj #17
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Mavi-sarı ara
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px Ara ararauna Luc Viatour


Mavi-sarı ara (Ara ararauna), uzun kuyruğu ve sarı-mavi tüyleriyle tanınan bir papağan türü. Güney Amerika'nın bataklık ormanlarında, Panama, Brezilya, Bolivya, Paraguay ve Trinidad'da ürer. Trinidad'da nesli tükenen türler arasındadır.

Açıklama
76-86 cm (29.9-33.9 inç) boya ve 900-1300 gr (2-3 libre) ağırlığa ulaşabilir. Bu da onları dünyanın en iri papağanlarından biri yapar. Mavi kanatları ve kuyruğu, siyah çenesi, altın rengi alt kısımları ve yeşil alnı ile canlı bir görününümdedirler. Kabuklu yemişleri kesmede gagaları çok kuvvetli ve testere gibidir. Çıplak yüzü beyazdır. Bazı kuşlar alt taraf renginde ve özellikle göğüslerde daha çok portakal rengi ve kavuniçi renktedir.

Yetiştirme


646px Ara ararauna  upper body  captivity 8

Çarpıcı ve şaşırtıcı görünüşeleri ve konuşma yeteneklerinden dolayı bu kuşların bir tekinin fiyatı Kuzey Amerika 'da $1000-$2000 in üzerindedir. Çok iri oluşları ise onların evcilleştirilmesini zorlaştırır.
Geleneksel ev hayvanlarından olan kedi ve köpekten daha farklı olarak sahiplerinden daha fazla efor ve bilgi isterler. Zeki ve sosyaldirler. Evcil hayvanlar ile iyi ve sevimli ilişki kurarlar. Sahipleri ile bir kişi olarak bilinirler. Sahiplerine çok yakın bağ ile bağlıdırlar.

Beslenme

Beslenme diyetleri çeşitli karışımlardan olmalıdır. Yalnız hububatlar ile beslemek vitamin eksikliği gibi problemlere yol açar. Karışım diyeti hububatlar ile birlikte kabuklu yemişler ve kuru meyveler, taze sebzeler (yeşillik ve kökler) ve meyveler olmalıdır. En önemlisi de yüksek yağ içeren gıdalardan kaçınmalıdır. Bazı yiyecekler grup olarak kuşlar ve papağanlar için zehirlidir. Kiraz, gülgillerin meyve çekirdeği, avokado, çikolata, kafein papağanlar için zehirdir. Çikolata ve kafein kuşlar tarafından insanlardaki gibi metabolize edilemez. Gülgiller tohumları glikoz molekülleri içerir ve avokadolar persin içerir ki bunlar zehirli bileşiklerdir.

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Psittaciformes (Papağansılar)
          • Familya: Psittacidae (Papağangiller)
            • Cins: Ara
              • Tür: A. ararauna
                • Binominal adı: Ara ararauna (Linnaeus, 1758)
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 15:40 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

17 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap