Çipura
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg'yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanlarıda seyrek olarak görülebilir. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Üreme zamanları Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. IZgarada pişirilmesi tercih edilir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. Çipura balığı günümüzde Türkiye'de, Yunanistan'da, İsrail'de ve İspanya'da başarılı olarak üretilir. ama yillar boyunca yapilan kontrolsuz avlanmalar sonucu denizlerde sayisi cok azalmis ancak balik ciftliklerinde yetistirilmektedir , balik ciftliklerinde yetistirilen baliklarin boyutu hem daha kucuk hem de eti daha az lezzetlidir.
Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler. Diğer bir deyişle balıkların tümü dişi olarak doğar, 3-4 yaşına erişen çipura balıkları erkekleşir.
"Çupra"
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
- Bilimsel sınıflandırma
- Alem: Animalia
- Şube: Chordata
- Sınıf: Actinopterygii
- Takım: Perciformes
- Familya: Sparidae
- Cins: Sparus
- Tür: S. aurata
- Binominal adı: Sparus aurata
Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg'yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanlarıda seyrek olarak görülebilir. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Yaz aylarında sığlarda, kış aylarında da 30–40 m. derinliklerde yaşar. İki yaşın üzerindekiler daha da derinlere iner. Üreme zamanları Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert, beyaz ve çok lezzetlidir. IZgarada pişirilmesi tercih edilir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir. Çipura balığı günümüzde Türkiye'de, Yunanistan'da, İsrail'de ve İspanya'da başarılı olarak üretilir. ama yillar boyunca yapilan kontrolsuz avlanmalar sonucu denizlerde sayisi cok azalmis ancak balik ciftliklerinde yetistirilmektedir , balik ciftliklerinde yetistirilen baliklarin boyutu hem daha kucuk hem de eti daha az lezzetlidir.
Çipura balıkları protandrik hermafroditizm gösterirler. Diğer bir deyişle balıkların tümü dişi olarak doğar, 3-4 yaşına erişen çipura balıkları erkekleşir.
"Çupra"