Arama

Kara İskete (Serinus pusillus)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 29 Mart 2012 Gösterim: 4.471 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
3 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Kara iskete
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kara iskete
(Serinus pusillus), ispinozgiller (Fringillidae) familyasına ait küçük bir ötücü kuş türü. Kara iskete ismi verilmesine rağmen aslında bir kanarya türüdür.

Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Aves (Kuşlar)
          • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
            • Familya: Fringillidae (İspinozgiller)
              • Cins: Serinus
                • Tür: S. pusillus
Binominal adı: Serinus pusillus Pallas, 1811
Diğer adları
  • Türk kanaryası
  • Kızıl alınlı kanarya

800px Fire fronted Serin


Özellikleri

Kuşun tüyleri yetişkinliğinde, bütünüyle değişerek keten kuşuna benzeyebilir. Ön taraf, isli, baş tarafı kırmızı ve genç bireyler ise sarımsı-kahverengi başa sahiptir. Ötüşleri hızlı, tiz ve ince, "titihihihihihi" şeklinde ve keten kuşuna benzerdir.

Yaşam şekli

Kuş, kanarya yemleri, ak darı ve diğer küçük tohumlarla kafeste beslendiğinde yavrulayabilir. Eğer yuvada banyo yerleri varsa, hergün suya girebilen kuşlardır.
Üreme mevsimleri dışında, küçük sürüler halinde ve devedikenli arazilerde aranadıklarında görülebilirler. Kafes kuşu olarak yetiştirilirler ve Avrupa'nın heryerinde bazen kafesten kaçmış olarak bulunabilirler.

Dağılımı

Yüksek dağlık bölgelerde bulunur. Yaklaşık 11-12 cm boyundadır. Bu kuş, Kafkasya'da ve Türkiye'nin ve İran'ın yüksek dağlık kesimlerinde ve kışları bazıları Yunanistan'a dek uzanan Ege adalarında bulunur.

pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
29 Mart 2012       Mesaj #2
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Evet değerli arkadaşlar bu kus kesinlikle lizard'in atası . Elimde bu konu ile ilgili İtalyanların Uccelli (kus) dergisinin bir şayisi var fakat bu dergiyi taşındıktan sonra aradım ve bulamadım ama bulurum bulunca size resim sema ve daha geniş bilgiler yazarım. Ama kesin olan bir şey var LIZARD üretilirken kullanılan en önemli kus Serin us Pusillus eski ve berbat ismi ile kara iskete (iskete cinsine hangi mantıkla sokulduysa) bizim kullandığımız adi ile kırmızı baslı susamcık (Antalya yöresi) su an sitedeki adi ile Türk kanaryası. Bu kuşu Federasyon sitesine muhakkak logo yapacağız. Su anki logoda bu kus dan esinlenilmiş bir çalışmadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu kus bendeki bilgilerde serin us pusilus ve sadece Türkiye ile Lübnan'da bulunuyor Türkiye'nin de güneyinde fakat dağlık (yaylalarda)kesimlerinde bulunduğunu biliyorum sahile hiç inmiyor. Bu kuşla ilgili yıllar önce Avusturyalı bir yetiştirici benden bilgi ve kus istedi adresimi Dünya yarışmasına gönderdiğim kuşlardan almış bir Türk arkadaşına mektup yazdırmıştı ben bu olaydan sonra bu kuşu araştırdım yakalatıp besledim. Fakat maalesef sıcakları sevmiyor çok yem seçiyor ,ufak ve yağsız tohumları seviyor yağlı tohumlarla beslenirse kendir gibi çok fazla nefes problemi yasayıp bayılma krizleri geçiriyor. Daha sonraki yıllarda Salih Ergin'in vasıtasıyla tanıştığımız Alman doğa kuşu ve melez yetiştiricisi Erhart Langer 2 kez bu kus için Türkiye'ye geldi bizim dernekte bu kuşlar ve yemleri hakkında bize bilgi verdi bir sene Erhart'a bir kus verdik çorabının içinde götürmüş daha sonraki gelişinde anlattı. Tekrar istedi vermedik bu kus doğa dada çok fazla yok bu sebeple bu yıldan itibaren biz bu kuşu satanları Tarım il müdürlüklerine şikayet edeceğiz.Ama gerçekten iklimi müsait sahil yaylası olan yerlerde salmada üretmek isteyen arkadaşlar olursa yerlerini görmek kaydı ile yardımcı oluruz.Diğer şekillerde kafeste beslemek isteyen veya koleksiyonuna katmak isteyenler sadece resmi ile yetinsinler kusura bakmasınlar. Diğer popülasyon yani Kafkas dağlarındaki popülasyon ayni kus mu yoksa biraz farklımı bilmiyorum ama bu kus göçmen değil diye biliyorum. Bu sebeple bizdekinden ufak tefek ayrılıklar gösterebilir.Tabiî ki bu benim fikrim ayni kuşlarda olabilir. Bu bilgiler benim bu kusa ilgimden dolayı 4-5 yılda edindiğim bilgiler bu kusa sahip çıkmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Zaten kus serin us familyasından bu sebeple de kanarya ile alınan melezleri tekrar kanarya ile çiftleştirilirse yavru veriyor.

3x1k4

3x1k9


Benzer Konular

11 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
19 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
11 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular