Ziyaretçi
Sponsorlu Bağlantılar
Deniz kazları ötekilere nispetle ufak ve derli topludurlar. Gagaları kuvvetsizce, dişleri de zayıftır. Kanatları çok uzundur, kuyruğun sonuna kadar uzanır. Kuyrukları kısa ve yuvarlağımsıdır.
Bu kazlardan boynu hilalli kazın boynunun her iki yanında yarım ay şeklinde bir beyaz leke dikkati çeker. Uzunluğu 62 santim olan bu kazın yurdu Eski ile Yeni Dünya' nın kuzeysel enlemleridir. Boynu hilalli kaz (Branta bernicla) denizden pek ender olarak uzaklaşan bir kıyı kazıdır. Usta bir yüzücü olduğu gibi, öbür kazlardan da üstün bir uçucudur. Otlarla deniz bitkilerinden başka, yumuşakçaları da yer. Sonbaharda Avrupa'nın Kuzey ve Baltık denizlerinin yassı kumsalları göz alabildiğine bu kazlarla kaplanır. Çığlıkları bu arada dalgaların gümbürtüsünü bastırır. Kuzeysel enlemlerde Eskimolarla balinacılar bu kazların binlercesini öldürürler.
Kanada kazının bu siyahlı ve grili akrabasıyla (Branta leocopsis) ilgili bir efsane bile vardır. Buna göre, İskoçya'nm kuzeyinin ve bu ülkeye komşu bazı adaların kıyılarındaki bazı ağaçların dallarında rengi beyazla kuru yaprak arasında değişen midyemsi kabuklar yetişmektedir. Bunların içinde ufak canlılar bulunmakta, kabuklar erginleşip açılınca da bu küçük canlılar suya düşerek kaz olmaktadır.