Ziyaretçi
Sponsorlu Bağlantılar
30 çeşidi olan dalıcı ördekler kısa, enli ve tıknaz vücut yapıları, kısa ve kalın boyunları, iri kafaları, kısa dişlerle silâhlı orta uzunluktaki gagaları, perdeli parmaklarına kadar tüylü bacaklarıyla dikkati çekerler. Bacaklarının arkada oluşu sebebiyle dengelerini muhafaza etmek için çok dik yürümek zorundadırlar. İki yanlarına sallanarak yürüyüşleri onları çabuk yorar. Uçuşa geçmeleri de akrabalarmmkinden zordur, fakat bir kere havalandıktan sonra oldukça hızlı uçabilirler. Buna karşılık suda çok çeviktirler. Fakat avlarını suyun altında kovalayacak yerde, dikey olarak suyun dibine inmekte ve dakikalardan sonra gene aynı yerde yüzeye çıkmaktadırlar. Pek azı bitkisel yiyecekleri tercih eder, çoğu midye gibi kabuklularla, solucanlarla, yengeçlerle ve balıklarla beslenir.
Dalıcı ördeklerin arasında dört türü bulunan «Ayder» ler (Somateria), dikkate değer. Hemen bütün kazsılar yuvalarını göğüslerinden kopardıkları ince tüylerle astarlarlar. Fakat dünya kıtalarının kuzey enlemlerinin fırtınalı deniz kıyılarında yuva yapan ayder'lerin, yumurtalarına daha da itina göstermeleri gerekir. Bunun için de yuvaları 5-7,5 santim kalınlığında bir hav örtüsü ile astarlanmıştır.
Bu ördek, yuvasından ne zaman ayrılacak olsa yumurtalarını gerek sıcak tutmak, gerekse düşmanlarından gizlemek için havla örter. Kuzey Avrupa'da yüzyıllardan beri ayder tüyleri toplanmakta ve bunlarla yastık, şilte ve yorgan doldurulmaktadır.
Erkek ayder'ler siyah ve beyaz renkli güzel kuşlardır. Renklerin dağılışı türüne göre değişmekte ise de, hepsinin başı ile boynunda garip tonlu bir yeşil bölge vardır, Kuluçkada otururken tilkilerle başka yağmacıların gözüne çarpmamaları gerektiğinden;, dişileri kahverengi sade kuşlardır.