Arama

Çalı Fili (Loxodonta africana)

Güncelleme: 28 Nisan 2009 Gösterim: 1.506 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Çalı Fili (Loxodonta africana)

Sponsorlu Bağlantılar
«Çalı fili», bugünkü fillerin en irisidir. Omuz hizasında boyu en çok 4 metre, ağırlığı 6 tondur. Fakat erkek fillerin çoğu 330 santim, dişiler ise gene omuz hizasında 210 santim boyundadır, Afrika fili daha siyahımsı rengi, daha iri kulakları ve daha ziyade yuvarlanmış ve meyilli ahuyla Asya türünden ayrılır. Başka bir fark da, Afrika tipinde sırtının en yüksek yerinin omuzlar oluşudur. Asya filinde aksine sırtının omuz bölgesinde bir oyukluk vardır. «Elephantidae» ailesinden bugün kala kala bu iki tip kalmıştır.
Afrika filinin tercih ettiği bölgeler, kendinden biraz boylu sık ve gölgesiz çalılıklardır. Fakat dağ ormanlarında, yüksek otlu ovalarda, bambu ormanlarında ve kamışlı bataklıklarda da gezer. Muazzam cüssesine ve ağırlığına rağmen, çalıların arasında dolaşırken öbür hayvanlar kadar sessizdir.
Bir tabiat bilgini ile beraberindeki kafile bir keresinde muazzam bir erkek Afrika filinin izlerini takip
ederken, hayvanın kırmızı tozlara bulanmış dev vücudunu sadece 20-25 metre ilerilerinde görmüşlerdi. Hortumunu ileriye uzatmış, koku almak için bunu hafifçe sallayıp duruyordu. Derken çalıların arasında o kadar sessizce gözden kayboldu ki, tabiat bilgini ile beraberindekiler bir an gözlerinden şüphe ettiler.
Fakat sonradan karşılaştıkları izlerden, Afrika filinin, kendisini rahatsız edenlerin kimler olduğunu görmek için etraflarında daire çevirdiğini, hele bir keresinde 3 metre yakınlarına kadar gelmiş olduğunu gördüler. İstemiş olsaydı, bütün kafiledekileri kolayca öldürebilirdi.
Afrika filinin muazzam, kulakları hayvana yelpaze vazifesi görür ve hele günün sıcak saatlerinde, havayı devrettirmek için devamlı hareket halinde bulunur. Her kulak 100-105 santim enindedir. İri erkek fillerin
kulakları 120 santimden enli ve 150 santim uzunluğundadır. Fil, kulaklarını iki yana açtığı zaman, bunların iki dış kenarı arasındaki uzaklık 3 metreyi bulur.
İri erkeklerde 250 santim olabilen hortumun ucunda, parmağımsı iki çıkıntı bulunur. Arka ayaklarında üçer, ön ayaklarında beşer parmak olmakla beraber, bu parmakların sadece geniş tırnakları göze görünür. 140 -150 santim uzunluğunda olabilen kuyruğun ucunda 37 - 38 santimlik bir kıl kümesi dikkati çeker. Ağzını dışına uzanan kesici dişler hem erkek, hem de dişi Afrika fillerinde vardır. Bu dişler dişilerde genellikle daha ufak ve daha ince iseler de, bazı dişi Afrika fili kesici dişlerinin 180 santim uzunluğunda olduğu görülmüştür. Şimdiye kadar rastlanan bu tip en büyük diş 3 metreden uzundu ve 113 Kg. idi.



Benzer Konular

2 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Botanik
17 Mart 2010 / bi quan Zooloji
5 Eylül 2008 / Master Blue X-Sözlük
25 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Zooloji