Arama

Ateş Böceği (Lampyridae)

Güncelleme: 2 Mart 2018 Gösterim: 9.215 Cevap: 8
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Mayıs 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  ateşböceği.jpg
Gösterim: 2523
Boyut:  72.3 KB

Ateşböcekleri


Kara hayvanları içinde ışıldayan türlerin sayı­sı çok azdır. Bu birkaç örnek arasında en tanınmışı olan ateşböceklerinin ışığı başın arkasındaki iki noktadan ve gövdenin alt bölümünden çıkar. Batı Hint Adalan'ndaki bazı ateşböcekleri öylesine parlak bir ışık saçar ki, bu adalardaki Yerliler bu böcekleri cam kavanozlara koyup fener olarak kullanır­lar. Ama bu parlak ışık sürekli değildir; birkaç saniye arayla yanıp söner. Türlerin çoğunda da ışığının çıkış süresi düzenlidir; bazen yüzlercesi bir araya gelerek hep birlikte ışıklarını yakıp söndürürler.
Sponsorlu Bağlantılar

Ateşböcekleri, lusiferin ve lusiferaz denen iki kimyasal madde üretir. Bu iki madde, yüksek enerjili başka bir maddenin eşliğinde birleşince ışık oluşur. Bu enerji kullanılıp tüketilinceye kadar ışık parlar, sonra söner. Ateşböceği, kimyasal enerjinin neredeyse tü­münü ışığa dönüştürebilen tek canlıdır. İnsan eliyle üretilmiş enerji dönüştürücülerinde bile bu yüksek verime ulaşılamamıştır. Örneğin elektrik ampulü parlak bir ışık verirken bir yandan da ısınır; bu, elektrik enerjisinin bir bölümünün ısı enerjisi halinde kaybolması demektir


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 11:27
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
12 Mayıs 2007       Mesaj #2
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
Ateş böceği ışığını nasıl yakar?

Sponsorlu Bağlantılar
çücük vücutlarında bir teknolojiyi barındıran ateş böcekleri de üstün ve güçlü olan Yüce Rabbimiz'in yaratış delillerinden sadece biridir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak %3-4'ünü, bir floresan ampülü ise, ampüle giren elektrik enerjisinin %10'unu ışığa dönüştürebilir, enerjinin kalan kısmı ise ısıya dönüşür. Bu, üretimdeki bir kayıptır. İdeal olan %100'lük bir verimdir.

Ateşböcekleri ise, mühendislerin ulaşmaya çalıştıkları fakat başaramadıkları %100 verimle ışık üretimi işlemini küçücük bedenlerinde gerçekleştirirler. Ateşböceğinin karın bölgesinde bir ışık organı vardır. Bu ışık organında birbirine çok yakın bölümlerde, ışık vermede rol alan iki temel kimyasal madde üretilir. Lusiferin ve lusiferaz olarak adlandırılan bu iki maddenin birbiriyle karışması ışıldamanın olabilmesi için yeterli değildir. Bu maddelere oksijen ilave edilmesi gerekir. Bu nedenle ateşböceklerinde, solunum sistemi ışık verme organında geniş bir yer kaplar. Son derece kompleks bir seri işlem sonucunda, ateşböcekleri tam 3 saat boyunca ışık verebilirler.


Sonsuz ilim sahibi Yüce Allah, her canlıda birbirinden muhteşem sistemler var etmiştir. Canlıların sahip oldukları bu özellikler inananlar içinse birer ayettir.

Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 10:44
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
15 Haziran 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Ateşböceginin Parlaması

Yaz gecelerinin karanlığında otların arasında veya havada uçarken parıldayan, yanıp sönerek sarı-yeşil bir ışık veren bir böceği görmüşsünüzdür. Yanına yaklaşıldığında ışığını söndüren, gece karanlığında izini kaybettiren bu böceğin ismi ateş böceğidir.

Photinus pyralis
Aslında bu böceğin verdiği ışığın ateşle de sıcaklıkla da bir ilgisi yoktur. Bunun bilimsel adı 'soğuk ışık'tır ki günümüz teknolojisi bu ışığı henüz yapay olarak üretmeyi başaramamıştır. Bilim insanları dünyada milyonlarca yıldır mevcut olan bu tabiat teknolojisinin önce çalışma mekanizmasını çözmek sonra da taklit ederek insanlık hizmetine sunabilmek için çalışmalarına hız vermişlerdir.

Kısa bir zaman öncesine kadar sürtünme veya ısı olmadan ışık elde etmenin imkansız olduğuna inanılıyordu. Nasıl ki normal bir ampul kendisine verilen enerjinin yüzde 4'ünü, florasan ampul ise yüzde 10'unu ışığa dönüştürebiliyor, geri kalanını ısı olarak yayıyorsa, ateş böceğinde de benzer bir durum olduğunu sanan bilim insanları, böceğin bu iş için kullandığı enerjinin tamamını ışığa dönüştürebildiğini tespit edince hayrete düştüler.

Gelelim ateşböceğinin ışık üretme mekanizmasına... Aslında ateş böceklerinin ışık verme reaksiyonları o kadar hızlıdır ki bu fonksiyonun kademelerini incelemek hemen hemen imkansızdır. Yani ışık üretim mekanizması hakkındaki bilgiler hala teoride kalmaktadırlar. Kesin olarak bilinen bunun moleküler seviyede kimyasal bir işlem olduğu, bazı moleküllerin ayrışarak daha yüksek enerjili hale geçebildikleri ve bu fazla enerjiyi ışığa dönüştürebildikleridir.

Ateş böceğinin karın bölgesindeki ışık organında bulunan guddelerden, ışık elde etmede rol alan iki ana kimyasal madde üretilmektedir. Bunlardan birincisinin kimyasal yapısı aydınlatılmış ve yapay olarak elde edilmiştir. İkincisinin ise yapısındaki gizem çözülmesine rağmen sentetik olarak üretilmesi hala mümkün olamamıştır.

Ateş böceklerinde üretilen iki kimyasalın birleşiminin de ışık vermeye tam olarak yetmediği, böceğin ışık bölgesine yakın solunum organının ışık verme anında burayı oksijenle beslemesi gerektiği tespit edilmiştir. Bilinmeyen bir başka ayrıntı ise bu ışığı hangi şalterin açıp kapadığıdır.

Bu gizemli böceklerin 2000 çeşidi olup erkekleri uçabilirken dişileri kanatsızdırlar. Erkekler dişileri aramak için geceleri uçarlar ve ışıklarını birbirleri ile iletişim kurmak için kullanırlar. En iyi ışık verimini gelişmiş dişiler verir. Ateş böcekleri geceleri 3 saat süreyle ışık verebilirler.

Genellikle ısırarak zehirledikleri salyangozları yedikleri için kireçli toprakların olduğu nemli bölgelerde daha çok görünürler. Parlamayı sağlayan kimyasal maddeler sayesinde, kazara onu yiyen bir düşmanı kusmak zorunda kalır ve bir daha başka ateş böceği yemeye teşebbüs etmez.
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 11:22
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Ağustos 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ateş Böceği


Kınkanatlılardan, gri kahverengi bir böcek cinsi (Lampyris noctiluca).

Erkekleri kanatlıdır, dişisini aramak için geceleri uçar. Dişi ateşböceği kanatsızdır, ağır ve yavaş hareket eder. Erkek ve dişi, karınlarındaki organlar yardımıyla beyazımtırak sarı renkte bir ışık saçarlar. Bu ışığın önemli bir ısı belirtisi yoktur. Cinslerin birbirlerini bulmasına yarar.

Ateş böceği, yıldız böceği ya da yıldız kurdu, Lampyridae (ateş böcekleri) familyasını oluşturan bahar ve yaz aylarında geceleri uçarken yanıp sönen ışıkları ile tanınan, kınkanatlılar takımından böcek türlerine verilen ad.

Ateşböcekleri genellikle kısa aralıklarla yanıp sönen bir ışık saçar; bu ışığın yanıp sönme ritmi, erkek ile dişinin buluşmasını sağlayan işaret sisteminin bir parçası ve ateşböceklerini öbür ışık saçan böceklerden ayırt eden bir özelliktir. Işık saçmasının hızı, sıklığı ve dişinin erkeğe yanıt vermesinden önce geçen süre özel anlamlar taşır. Bazı uzmanlar bu parıltının ayrıca bir savunma mekanizması olduğunu ve saldırgana ateşböceğinin acımsı tadını anımsattığını öne sürerler. Oysa, bu önleme karşın, bazı kurbağalar o kadar çok ateşböceği yer ki, sonunda kendileri de ışık saçmaya başlar.
Erkekleri kanatlı, dişileri kanatsız olup larvalarına benzerler. Bazı çeşitlerinde erkek, dişi ve larvalar da ışık üretir. Bu özelliklerinden dolayı bazı bölgelerde dişi ve larvalara yıldız kurdu adı verilir. Her türün kendisine has sinyal şifresi vardır. Kuzey Amerika'da bazı çeşitlerin dişileri de kanatlı ve ışık üreticidir. Bütün ateş böceklerinin larva ve erginleri etçil olup, yumuşakça böcek ve böcek larvalarıyla beslenir.
Işık organları karın bölümünün son kısmında bulunur. Saydam bir kütüküla tabakası ile örtülüdür. İç kısmı fotojenik hücreler ve otomobil farları gibi ışığı yansıtıcı bir tabakadan müteşekkildir. Işık organında üretilen yağa benzer Lüsiferin maddesi Lüsiferinaz enziminin katalizörlüğünde kademeli olarak oksijenle yakılır. Bu kimyasal olayda ışık meydana gelir. Hava oksijeninin kontrollü tüketimine bağlı olarak ışık zaman zaman yanıp söner. Bu yanıp sönmeler eşlerin birbiriyle haberleşmesini sağlar. Ateş böceğinin ürettiği ışık, yavaş yavaş meydana gelen oksitlenme sonucu kimyasal enerjinin ışığa dönüşmesidir. Çıkan ışık tamamen soğuktur. Isı kaybı yoktur.

Tayland'da geceleri nehir kıyısındaki Ton Lampoo ağaçlarını saran ateş böcekleri bir dakikada 120 defa parıldayıp söndüklerinden ortalık yarım saniye aralıklarla şimşek çakmış gibi aydınlanır ve ardından zifiri karanlığa boğulur. Jamaika'da ateş böcekleri o kadar parlak ve ışıklıdır ki, dallarda toplandıkları zaman beş yüz metre uzaktan ağaçlar alevler içinde yanıyormuş hissini verir.
Amerikan orduları 1898'de Küba'da harb ederken doktor Williams Gorgas'ın bir askeri ameliyatı sırasında lambalar aniden sönüverdi. Derhal bir şişe dolusu ateş böceği getirdiler. Bunların ışığı altında ameliyat başarı ile bitirildi.


Ad:  657px-Lucidinia_biplagiata_obabtr01.JPG
Gösterim: 2092
Boyut:  42.1 KB

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 10:45
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2011       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Ateş Böceği Nedir? Ateş Böceklerinin Özellikleri


Ateş böceği, ilginç olan özellikleri nedeniyle birçok kişi tarafından bilinen bir böcek türüdür. Bilindiği gibi ateş böceği, arkasından ışık saçan bir böcektir. Bu nedenle birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Yaz aylarında karanlık bölgelerde yerde beliren bu böcek yeşil ya da sarı renkte ışık vermektedir. Yerde bir led lamba gibi yanan bu böcek bazı zamanlarda ışığını yakıp yakıp söndürür. Bu nedenle karanlık bölgelerde rahat bir şekilde kendisini gece vakitlerinde gösterir. Ateş böcekleri kanatlı hayvanlardır. Bu nedenle bu böcekleri havada parlayarak uçarken de görebilirsiniz.

Ateş böcekleri, herhangi bir canlının kendisine yaklaşması durumunda kendisini saklaması için ışığını söndürür. Bu da aslında onun bir saklanma biçimidir. Bu böcek türü, ışık saçtığı için eski zamanlardan beri bu böceğe ülkemizde ateş böceği denilmektedir. Bilimsel olarak duruma bakıldığında bu böceklerin ortama yaydıkları ışık soğuk ışıktır. Bu ışık türünü, günümüzde var olan en ciddi teknolojileri kullanarak bile henüz üretemedik. İnsanoğlunun birleşimi ile yapılamayan soğuk ışıl, yaradılış itibari ile küçük bir böcek tarafından rahat bir şekilde yapılmaktadır. Günümüzde de henüz bu ışığı üretecek teknolojiye ulaşılamadı. Bu ışığın yapay olarak üretilebilmesi için yüzyıllardır bilim insanları bu böcek üzerinde çalışarak nasıl bir sistemle ışık ürettiğini araştırmaktadır. Bu böceğin incelenmesine kadar birçok bilim adamı, sürtünmenin gerçekleşmeden herhangi bir şekilde ışık üretiminin yapılamayacağına inanıyordu. Fakat ateş böceği, bilimsel olarak incelendikten sonra sürtünme olmadan da ışık üretilebileceği kendiliğinden anlaşılmış oldu.

Ad:  Ateş böceği-2.jpg
Gösterim: 2487
Boyut:  23.4 KB
Yaşadığı yerler: Ilıman iklim bölgelerinde çiçekler ve küçük bitkiler üzerinde bulunurlar. Özellikleri: 11- 18 mm uzunlukta. Erkekleri kanatlı, larva ve dişileri kanatsız olup, kurda benzer. Ilıman ormanlarda 2,5 cm boyunca olanlarına da rastlanır. Çeşitleri: İki binden fazla türü vardır.Bahar ve yaz ayları geceleri uçarken yanıp sönen ışıkları ile tanınan, kınkanatlılar takımından bir böcek. Erkekleri kanatlı, dişileri kanatsız olup larvalarına benzerler. Bazı çeşitlerinde erkek, dişi ve larvalar da ışık üretir. Bu özelliklerinden dolayı bazı bölgelerde dişi ve larvalara “yıldız kurdu” adı verilir. Her türün kendisine has sinyal şifresi vardır. Kuzey Amerika’da bazı çeşitlerin dişileri de kanatlı ve ışık üreticidir. Bütün ateşböceklerinin larva ve erginleri etçil olup, yumuşakça böcek ve böcek larvalarıyla beslenir.

Işık organları karın bölümünün son kısmında bulunur. Saydam bir kütüküla tabakası ile örtülüdür. İç kısmı fotojenik hücreler ve otomobil farları gibi ışığı yansıtıcı bir tabakadan müteşekkildir. Işık organında üretilen yağa benzer “ Lüsiferin” maddesi “Lüsiferinaz” enziminin katalizörlüğünde kademeli olarak oksijenle yakılır. Bu kimyasal olayda ışık meydana gelir. Hava oksijeninin kontrollü tüketimine bağlı olarak ışık zaman zaman yanıp söner. Bu yanıp sönmeler eşlerin birbiriyle haberleşmesini sağlar. Ateşböceğinin ürettiği ışık, yavaş yavaş meydana gelen oksitlenme sonucu kimyasal enerjinin ışığa dönüşmesidir. Çıkan ışık tamamen soğuktur. Isı kaybı yoktur. Verim % 100’dür. Kullandığımız Elektrik ampülünde enerjinin % 10’u ışık % 90’ı ise ısı kaybıdır. Yapılan ince hesaplara göre, eğer bir ateşböceği büyük bir sokak lambası kadar olsaydı, bütün bir mahalleyi gündüz gibi aydınlatırdı.

Siam’da geceleri nehir kıyısındaki “Ton Lampoo” ağaçlarını saran ateşböcekleri bir dakikada 120 defa parıldayıp söndüklerinden ortalık yarım saniye aralıklarla şimşek çakmış gibi aydınlanır ve ardından zifiri karanlığa boğulur. Jamaika’da ateşböcekleri o kadar parlak ve ışıklıdır ki, dallarda toplandıkları zaman beş yüz metre uzaktan ağaçlar alevler içinde yanıyormuş hissini verir.

Ateş böcekleri vücutlarının içinde yeşil-sarı ışıklar üretirler. Işık, ateş böcekleri için haberleşme aracıdır. Işıkları ile çiftleşme mesajı verirler ya da düşmanlarına karşı savunma amaçlı bu ışığı kullanırlar. Düşmanları ateş böceklerinin tatlarının kötü olduğu mesajını ışıklara bakarak anlar ve onları yemekten vazgeçerler.

Bu böceklerin en önemli özellikleri ise ışıktan en çok verimi elde etmeleri ve neredeyse hiç enerji kaybetmemeleridir. Ateş böcekleri, bu özellikleri nedeniyle yıllardır bilim adamları için araştırma konusu olmuşlardır. Ancak sürdürülen tüm araştırma ve çalışmalara rağmen insanlar ateş böceklerinin ürettikleri kadar verimli bir ışık henüz üretememişlerdir.

Bir canlının ışık üretebilmesi, aynı zamanda da bu ışığın ısısından etkilenmemesi çok şaşırtıcıdır. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz. Yanan lambaların ışığın yanında ısı da saçtığını siz de fark etmişsinizdir. Yanan bir ışık kaynağını örneğin bir ampulü ellemeye kalksanız, elinizin yandığını hissedersiniz. Bu durumda aklınıza nasıl olup da ateş böcekleri bu sıcaklıktan dolayı zarar görmüyorlar diye bir soru gelmiş olabilir. İşte şaşırtıcı olan da budur. Işık üreten canlılar kendi ürettikleri sıcaklıktan hiç etkilenmezler. Çünkü ışık saçan canlıların ürettikleri ışık, bizim aydınlanmak için kullandıklarımızdan tamamen farklıdır. Bu ışığa soğuk ışık denmektedir ve bu tür ışık üretiminde dışarıya ısı verilmez. Bu nedenle bu tür ışık üretimi çok verimlidir. Bilim adamları da yıllardır bu ışık türünü taklit etmeye çalışmaktadırlar.

Ateş böceklerinin yanı sıra çeşitli deniz altı canlıları, böcekler ve daha pek çok canlı türü de kendi ışıklarını kendileri üretirler. Her birinin ışığı üretim şekilleri, kullanım alanları, süreleri ve üretilen ışığın cinsi gibi özellikleri birbirinden çok farklıdır. Ve her biri ayrı birer harikadır.

Bu canlılara ışık üretebilecekleri sistemleri veren, bu sistemlerin devamlılığını sağlayan ise elbette canlıların kendileri değildir. Tesadüfler sonucunda ışık üretebilecek bir sistemin canlının bedeninde meydana gelmesi mümkün değildir. Üstelik bu üretimi yaparken canlının kendine hiçbir zarar vermeyecek kadar mükümmel bir yapının ortaya çıkması da mümkün değildir. Işık saçan tüm canlılar Allah'ın üstün yaratma sanatının delillerindendir. Allah sonsuz bilgi, akıl ve kudretinin delillerini, yarattığı canlılar vasıtasıyla bizlere tanıtmaktadır. Aynı zamanda insanlara, ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar, doğadaki bu kusursuz mekanizmaları Rabbimizin dilemesi dışında var etmeye güçleri yetmeyeceğini hatırlatmaktadır.

Ateş böceklerinin en önemli özelliklerinden biri vücudunda bulunan enerjinin tümünü ışığa dönüştürebilmesidir.

Yaz geceleri ışık saçarak uçan ateş böceklerinin karın bölgesinden yeşile yakın bir ışık yayılır. Karın, saydam görünüşüyle sanki içinde minik bir ampul varmış gibi parıldar. Kınkanatlılar takımının bir eklembacaklı türü olan ateş böceğinin uzunluğu 11-18 mm.dir. dişilerinin kanatları olmadığı için uçamaz, toprak ve yaprakların üstünde dolaşırlar. Erkek ateş böcekleri uçar ve ışıkları ile birbirlerini bulurlar.

Bütün böcekler gibi ateş böcekleri de yumurtayla çoğalır. Yumurtadan çıkan larva toprak altında ya da ağaç kovuklarında yaşarlar. Özellikle bağ ve bahçe salyangozlarıyla beslenirler. Yani etçildirler. Avlarını ısırarak alt çenelerinden salgıladıkları bir zehirle felce uğratır, sonra parçalayıp yavaş yavaş yerler.

Ateş böceğinin soğuk ışık yani biyolüminesans (canlı ışıma) özelliği bir tabiat harikasıdır. Ateş böceğinde soğuk ışığın meydana gelmesi solunum yoluyla olur. bu minik böcekler kimyasal enerjiden ısı kaybetmeksizin ışık üreten üstün yapılışta bir organa sahiptir.

Ateş Böceklerinin Gizemi

Ad:  Ateş Böceği.jpg
Gösterim: 6925
Boyut:  16.6 KB

Yaşamı paylaşmış olduğumuz ekosistem içerisinde hayvanların kendine has özellik ve yetenekleri, onları oldukça ilginç ve gizemli kılmaktadır. Özellikleriyle kendisini bu konuma sokan hayvanlardan birisi de, ateşböceğidir.

Yaz gecelerinde karanlıkta parlamasıyla bilinen bu böceğin saçtığı ışık, bir hayli ilginçtir ve bilim dünyası tarafından taklit edilmeye çalışılmaktadır. Daha çok yaz gecelerinde uçarken görülen ve etrafa sarı-yeşil tonunda ışık saçan ateş böceğinin ışığı, yanıp sönme özelliğine sahiptir. Böceğin yanına yaklaşıldığında ise, bu ışık tamamen sönerek tehlikelerden korunmuş olunur. Bu böceğin yaydığı ışığın, sıcaklıkla ya da ateşle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

Ateşböceğinden parlayan ışığın bilimsel adı, soğuk ışıktır. Bu böceklerden çıkan soğuk ışığı, günümüz ileri teknolojisi yapay bir şekilde üretememiştir ve bu konuda çalışmalar da devam etmektedir. Bu konuda çalışan bilim adamları, tabiatın sahip olduğu bu teknolojiyi yapay bir şekilde üreterek, insanlığın hizmetine sunmayı amaçlamaktadır.

Bu böceğin ışık yayma özelliği, bilim adamlarını da şaşırtmış durumdadır. Çünkü daha yakın bir döneme kadar ışığın, sadece sürtünme veya ısı yoluyla elde edilebileceğine inanılmaktaydı. Öyle ki, bir ampule verilen enerjinin sadece %4, florasan ampüle verilen enerjinin ise %10 kadarı ışığa dönüşebiliyordu. Aynı durumun, ateşböceğinin yaydığı ışıkta da var olduğu sanılmaktaydı. Fakat durum biraz farklıydı. Çünkü bu böcekler, ışık yaymak için kullandıkları enerjinin %100’ünü ışığa çevirebilmekteydi.

Bu böceklerin ışık fonksiyonunda yer alan kademeleri incelemek neredeyse imkansızdır. Çünkü bu böceklerin ışık verme reaksiyonları oldukça hızlıdır. Bu durum da, ateşböceklerinin nasıl ışık çıkardığına dair ortaya atılan teorilerin doğrulunu kanıtlayamadığı anlamına gelir. Araştırmalar sonucu kesinleşen bilgiler ise, bu ışık yayma eylemi moleküler bir seviyede meydana gelen kimyasal işlemdir. Bu işlemde bazı moleküller ayrışmaya uğrayarak var olan enerjiyi daha üst seviyelere çıkarır ve artı duruma geçen bu enerjinin ışığa dönüştürüldüğüdür.

Bu böceklerin karın kısmında bulunan ışık organında yer alan ve gudde denilen maddelerden, iki ana kimyasal madde üretilir. Bu kimyasal maddelerin ise, ışık üretmede rolü bulunmaktadır. Üretilen bu ana kimyasal maddelerden birisi yapay olarak üretilirken, diğeri hala laboratuar ortamında üretilememiş durumdadır. Yapay olarak üretilemeye çalışılan bu iki kimyasalın birleşmesi, ışık yaymaya tam olarak yetmemektedir. Yapılan araştırmalarda böceğin ışık verme anında, bu iki kimyasalın oksijenle desteklendiği ortaya konulmuş durumdadır. Araştırmalar sonucu bir türlü ortaya konulamayan durum ise, bu ışığı açıp kapatan mekanizmanın ne olduğudur.

Gizemi hala çözülmeyi bekleyen ateşböceklerinin erkekleri uçabilirken, dişilerin kanatları bulunmamaktadır. Erkekler, böceklerini gece dişi aramak için yakmaktadırlar ve bu ışık verme süresi 3 saati bulabilmektedir. Bu böceklerin ilginç bir özelliği daha bulunmamaktadır. Bu böcekler salyangozları ısırır ve zehirler. Sonra da salyangozla beslenirler. Eğer bu böcek kazara da olsa yenilirse, onu yiyen canlı kusmak zorunda kalır ve bir daha asla ateşböceği yemez. Kusmaya neden olan şey ise, böcekte parlamaya neden olan kimyasal maddelerdir.

Ateş Böceği Işığının Sırrı ?


Yaz gecelerinin karanlığında otların arasında veya havada uçarken parıldayan, yanıp sönerek sarı-yeşil bir ışık veren bir böceğin ateşböceği oluğunu biliriz hepimiz. Yanına yaklaşıldığında ışığını söndürür, gece karanlığında izini kaybettirip uzaklaşır... Peki, ateşböceği ışığını nasıl, hangi “elektrik” kaynağıyla üretip yayıyor, hiç düşündünüz mü ?

Aslında bu böceğin verdiği ışığın ateşle veya sıcaklıkla bir alakası yoktur. Bu ışıldamanın bilimsel adı “soğuk ışık”tır, ki günümüz teknolojisi bu ışığı henüz yapay olarak üretmeyi başarabilmiş değildir..

Bilim insanları dünyada milyonlarca yıldır mevcut olan bu tabiat teknolojisinin önce çalışma mekanizmasını çözmek sonra da taklit ederek insanlık hizmetine sunabilmek için çalışmalarına hala devam etmektedirler. Kısa bir zaman öncesine kadar sürtünme veya ısı olmadan ışık elde etmenin imkansız olduğuna inanılıyordu. Nasıl ki normal bir ampul kendisine verilen enerjinin yüzde 4’ünü, floresan ampul ise yüzde 10’unu ışığa dönüştürebiliyor, geri kalanını ısı olarak yayıyorsa, ateş böceğinde de benzer bir durum olduğunu sanılıyordu.

Ancak bilimadamları, böceğin bu iş için kullandığı enerjinin tamamını ışığa dönüştürebildiğini tespit edince hayrete düştüler !

O halde ateşböceğinin ışık üretme mekanizması nedir, nasıl çalışır? Aslında ateş böceklerinin ışık verme reaksiyonları o kadar hızlıdır ki, bu fonksiyonun kademelerini incelemek hemen hemen imkânsızdır. Yani ışık üretim mekanizması hakkındaki bilgiler hala teoride kalmaktadırlar. Kesin olarak bilinen, bunun moleküler seviyede, böceğin hücrelerinin içindeki moleküllerde kimyasal bir işlem olduğudur. Bazı moleküllerin ayrışarak daha yüksek enerjili hale geçebildikleri ve bu fazla enerjiyi ışığa dönüştürebildikleridir.

Ateş böceğinin karın bölgesindeki ışık organında bulunan guddelerden ışığın elde edilmesine iki ana kimyasal madde neden olur. Bunlardan ilkinin kimyasal yapısı çözülebilmiş ve hatta yapay olarak da elde edilmiştir. İkincisinin ise yapısındaki gizem çözülebilmiş ama sentetik olarak üretilmesi hala mümkün olamamıştır.

Bu arada, ateş böceklerinde üretilen bu iki kimyasal birleşiminin ışık vermeye tam olarak yetmediği de anlaşılmış. Bilimadamları, ışığın oluşumu için, böceğin ışık bölgesine yakın bulunan solunum organının ışık verme anında burayı oksijenle beslemesi gerektiğini tespit etmişler. Ama hala bilinmeyen bir şey daha var; o da şu ki: bu ışığı hangi şalterin açıp kapadığıdır ?!

Işık yerinin içinde bulunan parlayan kimyasal maddenin bir başka şaşırtıcı özelliği daha var: ateşböceğini yanlışlıkla yiyen bir hayvanın midesi bozulur ve kusmak zorunda kalır. Bu şekilde o hayvan, ateşböceğini yemeye bir daha asla teşebbüs etmez.

Bu ilginç böceklerin 2 bin çeşidi var dünyada. Erkekleri uçabilirken dişileri kanatsızdırlar. Erkekler dişileri aramak için geceleri uçarlar ve ışıklarını birbirleri ile iletişim kurmak için kullanırlar. En iyi ışık verimini ise gelişmiş dişiler verir. Ateş böcekleri geceleri 3 saat süreyle ışık verebilme özelliğine sahipler.

-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 11:03
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Mart 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Ateş Böceği!


Ad:  9KvdM-f-402kv-V-VTkM6g.jpg
Gösterim: 1831
Boyut:  20.7 KB
Ateşböceğigiller ailesinden kın kanatlı böcek cinsi (Bilimsel adı: Lampyris). Dişilerinin çiftleşme çağrısı olarak karınlarının son bölütündeki ışın aygıtından saçtıkları sarı-yeşil ışıktan ötürü bu ad verilmiş olan ateş böceği cinsi üyelerinin böyları, 0,5-2 cm arasında değişir. Dış kabukları oldukça yumuşaktır.Her türün dişisinin yaydığı ışık farklıdır ve bazı türlerin dişileri, böylelikle öbür cinslerin erkeklerini bularak onları yerler.Türlerin çoğunda dişiler kanatsızdır. Larvalar ise etçildir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Mart 2017       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi

ATEŞBÖCEĞİ

Ad:  ateş böceği.jpg
Gösterim: 1914
Boyut:  65.6 KB

a 1. Dişisi ışık saçan kınkanatlı böcek. (Bil. A. lampyris; ateşböceğigiller falimyasının örnek tipi). [Bak. ansikl. böl ]
—2. Ateşböceği görse yangın sanır, en küçük şeyleri büyüten, abartmacı kimselerin bu yönünü belirtmek için söylenir.
—ANSİKL. Ateşböceği gri ya da kahverengi, uzunca gövdeli bir böcektir; erkeği kanatlı, dişisi kanatsızdır. Erkek ateşböceği yavaş hareket eden ağır gövdeli dişisini aramak için geceleri uçar. Dişi ateşböceği özellikle insan gözünün çok duyarlı olduğu sarı-yeşil bir ışık saçar. Ateşböceğinin ergini de larvası da salyangoz avcısıdır. Boz renkli ateşböceği (Lampyris noctiluca) 15 mm uzunluğunda, sanmtrak göğüslü, gri renklidir. Bunun kirli kırmızı çizgili, kahverengi larvası daha büyük olur.

ATEŞBÖCEĞİGİLLER

a Ateşböceği (lampyris), Phausis, Luciola ve benzeri cinsleri kapsayan yumuşak kabuklu böcekler familyası. (Bil. ad. Lampyridae; kınkanatlılar takımı.)
—ANSİKL Ateşböceğigiller, dış kabuğu oldukça yumuşak, orta ya da küçük boylu böceklerdir: genellikle dişileri kanatsız ve elitrasızdır. Dişilerin son karın bölütlerinde bulunan ışık aygıtı bazen canlı bir ışık saçar. Larvaları etçildir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Mart 2017       Mesaj #8
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  firefly animated GIF firefly lightning insect bug insects.gif
Gösterim: 3021
Boyut:  463.9 KB

Ateş böceği

, Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Lampyridae (ateşböceğigiller) familyasından, ışık saçan gece böceklerinin ortak adı.

Tropik ve ılıman bölgelerde yaşayan 1.900 kadar türün oluşturduğu Lampyridae familyası dışında, gerçek ateşböcekleri gibi kısa süreli ve kesikli değil, sürekli ya da uzun süreli ışık saçan kandilböceklerine de bazen ateşböceği dendiği olur (bak. kandilböceği).

Lampyridae familyasının en iyi bilinen türü Avrasya ateşböceğidir (Lampyris noctiluca). Bu türün erkeği kanatlı ve iri petekgözlüdür, dişinin kanatları yoktur, petekgözleri de daha küçüktür.

Gerçek ateşböcekleri, uzunlukları 5-25 mm arasında değişen ve karınlarının son bölütlerinde özel ışık organları bulunan yumuşak gövdeli kınkanatlılardır. Yassı, koyu kahverengi ya da siyah renkli gövdelerinde genellikle yer yer turuncu ya da sarı lekeler bulunur. Bazı türlerin yalnız erkeği uçucu, uzun ve yassı larvaları andıran dişileri ise kanatsızdır; buna karşılık bazı türlerde hem erkek, hem dişi ateşböceği kanatlı ve ışık saçıcıdır. Ateşböceklerinin erişkinleri çiçektozu ve balözüyle beslenir, hatta bazı türler hemen hiçbir şey yemezken, toprakta yaşayan larvaları (kurtçukları) salyangoz ve sümüklüböceklerle beslenir. Avının vücuduna sindirime yardımcı bir sıvı akıtarak, yan yarıya sindirilmiş olan besini, ortası delik olan ağız parçalarıyla içlerine çeken bu larvalar bazen yumurtadan çıkmadan önce bile ışık saçabilirler.

Ateşböcekleri genellikle kısa aralıklarla yanıp sönen bir ışık saçarlar, bu ışığın yanıp sönme ritmi, erkek ile dişinin buluşmasını sağlayan işaret sisteminin bir parçası ve ateşböceklerini öbür ışık saçan böceklerden ayırt eden bir özelliktir. Işık saçmasının hızı, sıklığı ve dişinin erkeğe yanıt vermesinden önce geçen süre özel anlamlar taşır. Bazı uzmanlar bu parıltının ayrıca bir savunma mekanizması olduğunu ve saldırgana ateşböceğinin acımsı tadını anımsattığını öne sürerler. Oysa, bu önleme karşın, bazı kurbağalar o kadar çok ateşböceği yerler ki sonunda kendileri de ışık saçmaya başlar.
Ateşböcekleri yalnızca tayfın görülebilir bölgesinde ışık yayarlar ve bu ışık, çok sayıda hava borusuyla (trake) donatılmış, fotosit denen özel hücrelerin içinde ve sinir sisteminin denetimi altında oluşur.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mart 2018       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Ateş Böceği (Lampyrus noctiluca)!


Genellikle bitkilerle geçinen bir kın kanatlıdır. Hafif yeşilimsi renkte soluk ışıltısı ile tanınır. Ateş böceğinin dişisinde kanat yoktur ve toprak üzerinde adeta sürünürcesine yürür. Dişinin en sevdiği yiyeceklerden biri de sümüklü böcektir.

Dişi, avının vücuduna zehirli bir madde zerkederek öldürür. Ateş böcekleri geceleri karınlarının altındaki ışık saçan organlarla birbirlerini bulurlar.

Kaynak: Zooloji Dünyası / ZooKeys

Benzer Konular

15 Temmuz 2014 / HayLaZ61 Genel Galeri
26 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
20 Ağustos 2013 / Jumong Coğrafya