Arama

Motmot (Momotus)

Güncelleme: 17 Ağustos 2013 Gösterim: 1.730 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Motmot (Momotus)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Motmot, motmotgiller (Motmotidae) familyasından Momotus cinsinden Orta ve Güney Amerika'nın ormanlık kesimlerinde yaşayan uzun kuyruklu kuş türlerinin genel adıdır.
Uzunlukları 17-50 cm, tüyleri genellikle kahverengimsi yeşil, başları ya da kanatları parlak mavi kırçıllıdır. Uçan böcekleri, dallardan topladıkları küçük hayvanları yiyerek beslenir, aşağı kıvrık gagalarıyla toprağı ya da kumları kazarak yuva hazırlarlar.
Altı türünde kuyruğun ortasından çıkan iki telek öbürlerine göre daha uzundur. Bu teleklerin ekseni boyunca sıralanmış dallar çok kırılgan olduğundan, kuşun tüy temizliği yapması sırasında kopar ve dallanmış yapısını yalnız uç bölümünde koruyan telekler uzun saplı yelpazelere benzer.
Momotus momota
400pxbluecrownedmotmotf

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Coraciiformes (Gökkuzgunları)
          • Familya: Motmotidae (Motmotgiller)
            • Cins: Momotus, Brisson, 1760
              • Türler:
                • Momotos mexicanus
                • Momotos momota
                • Momotos aequatorialis
Motmot, uzun kuyruğu, mavi ve yeşil renkleriyle dikkat çeken, yahçapkınma akra­ba sekiz kuş türünün adıdır. Kuyruklarının ortasında yer alan ve öbürlerine göre daha uzun iki telek, en tanıtıcı özelliklerini oluştu­rur. Bu kuyruk telekleri yalnız uç bölümlerin­de dallanarak uzun saplı birer yelpaze görü­nümü kazanmıştır.
Adlarını ötüşlerinden aldıkları sanılmakla birlikte çoğu motmot türünün çıkardığı sesler kumruların ve baykuşlarınkine benzer. Motmotların uzun ve aşağıya doğru kıvrık gagala­rının kenarları tırtıklıdır. Başlıca besinleri olan böcekleri, ağaçlar ve çalılar arasında uçarken havada avlarlar.
Motmotların en iri türü olan kızıl motmot (Baryphthengus ruficapillus) yaklaşık 45 cm uzunluğundadır. Brezilya ve Arjantin'den ku­zeyde Nikaragua'ya kadar uzanan sık ağaçlı ormanlarda yaşar. Bu türün başı kırmızımsı turuncu, gövde tüyleri parlak yeşil ve uzun kuyruğu da mavi yeşil ışıltılıdır. Öbür motmotlar gibi ırmak kıyılarında ya da tepecikler­de tüneller kazarak hazırladıkları yuvalarına 2-4 yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi yuvayı ortaklaşa kazar, sırayla kuluçkaya yatar ve yumurtadan çıkıp yaklaşık bir ay sonra yuva­dan ayrılan yavrularının bakımını birlikte üstlenirler.
Mavi tepeli motmotun (Momotus motnota) kazdığı tünel 4 metreden uzun olabilir. Kızıl motmot gibi böceklerle beslenmekle birlikte, meyveleri, tohumları, küçük kertenkeleleri ve küçük kuşları bile yerler. Bazı öbür kuşlar gibi topluca yer değiştiren göçmen karıncaları izleyerek avlarlar. Mavi tepeli motmota, bir dala tüneyip avını beklerken kuyruğunu sar­kaç gibi iki yana salladığından, saatkuşu adı da verilmiştir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Motmot
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Sekiz cins Motmot, tamamiyle ayrı bir Yeni Dünya familyası oluşturur.Uzun kuyruklu, kestane kargası boyundaki bu kuşlar Meksika'dan Arjantin'in kuzeyine kadar olan kesimde, ormanlarda yaşar.Motmot kuşun alçak sesinin kabaca bir karşılığıdır.Kızılderililer'in buna verdiği Hu-tu adı, kuşun sesine daha benzer.İspanyollar sakin ve ifadesiz suratı yüzünden kuşa bobo yani ahmak der.
Motmot, yumuşak tüylü bir kuştur.Donuk kahverengimsi yeşildir.Başında ve göğsünde parlak mavi ve kahve tonlarında güzel şekiller vardır.Daha büyük olan altı cinsin kuyrukları uzundur.Bunlardaki orta telekler iyice uzamış ve uçları birer raket biçimini almıştır.Bu teleklerin bütün gövdesi boyunca bayraklar vardır.Ama ikincil üç kısmındaki telekler zayıf ve gevrektir.Kuş bunları temizleyip düzeltirken yavaş yavaş kırılırlar.Ve sonunda uçta o karakteristik yelpaze kalır.Kuşların enli ve hafifçe aşağıya kıvrık gagalarının keskin kenarlarında ufak, testere gibi çentikler vardır.

motmotlar2

Motmot genellikle tek başına ya da çiftler halinde görülür.Ormanda sessizce bir dala konar, ürküp kaçmadan önce insan ona iyice yaklaşabilir.Kuş uzun sürelerde dalda sakin sakin oturur.Kuyruğunu iki yana doğru sallar.Bazen kuyruğunu bir yana doğru tutar ve o zaman sanki dengesini kaybetmiş gibi gözükür.Daha çok iri böceklerle beslenir.Bunları bazen havada yakalar.Ayrıca sümüklüböcek ve kertenkele de avlar.Biraz meyva da yer.Bu kuş da yalı çapkını gibi avını vurup ezmek ve sonra da yutmak için tüneğine götürür.
Motmot'un yuva yapma yöntemi yalı çapkınınınkine çok benzer.Birkaçı kayaların arasındaki yarıklara yuva yapar.Ama çoğu bir su kıyısında 1,8 metre boyunda bir tünel kazar.Dipteki odacığa dişi 3-4 beyaz yumurta bırakır.Hem dişi ve hem de erkek kuluçkaya yatar ve yavruları büyütür.Kuluçka süresi yaklaşık 21 gündür.Yavrular 4-5 haftada gelişir.Bu uzun yetişme süresine rağmen yavrular çoğu zaman kanat ve kuyruk tüyleri iyice uzamadan ve gagalarında da dişler belirmeden yuvadan ayrılırlar.Motmotlar yuvalarını hiçbir zaman temizlemezler.Burası çok geçmeden pislikleri ve attıkları besin parçalarıyla dolar.



motmotlar

Kaynak: discoveranimal.com

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.