Arama

Bozkır Kartalı (Aquila nipalensis)

Güncelleme: 1 Mayıs 2016 Gösterim: 2.161 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bozkır kartalı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Steppenadler
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
  • Şube: Chordata (Kordalılar)
  • Sınıf: Aves (Kuşlar)
  • Takım: Falconiformes (Gündüz yırtıcı kuşları)
  • Familya: AccipitridaeAtmacagiller)
  • Alt familya: Buteoninae (Şahinler)
  • Cins: Aquila
  • Tür: A. nipalensis
  • Binominal adı Aquila nipalensis
  • Hodgson, 1833
  • Sinonimler
  • Aquila rapax nipalensis
Bozkır kartalı (Aquila nipalensis), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü.

Özellikler

Boyları 62-74 cm, kanat açıklıkları ise 165-190 cm kadardır. Bir ağaçta delerek açtıkları yuvalarına 1-3 yumurta bırakır. Vücutlarının üst kısımları kahverengi, uçarken görülen tüylerikuyruğu siyahımsıdır. Aquila rapax'dan daha büyük ve koyu renklidir. Ama onun gibi soluk renkli boğazı vardır. Doğu ırkı olan A. n. nipalensis, Avrupalı ve merkezi Asyalı A. n. orientalis'ten daha büyük ve daha koyu renklidir. Bozkır kartalının ötüşü, karga-gibi bir bağırıştır, ama genelde sessiz bir kuştur.

Beslenme

Taze leş türleri ile öldürdükleri kemiriciler, küçük memeliler ve kekliklerden daha büyük kuşlar ile beslenirler. Ayrıca diğer yırtıcıların yiyeceklerini de çalarlar.

Yayılış

Romanya, doğuda güney Rusya boyunca, orta Asya'nın bozkırlarından Moğolistan'a kadar üreme görterirler. Avrupa ve orta Asya'da yayılış gösteren bireyler kışı, Afrika ve Doğu Hindistan'da geçirirler. Çöl, yarı çöl, bozkırlar veya savana gibi açık alanlarda ve kurak yerlerde yaşarlar.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Mayıs 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bozkır kartalı

Sponsorlu Bağlantılar
260px Steppe Eagle Portrait

Tanımı
Vücutlarının üst kısımları kahverengi, uçarken görülen tüyleri ve kuyruğu siyahımsıdır. Aquila rapax'dan daha büyük ve koyu renklidir. Ama onun gibi soluk renkli boğazı vardır. Doğu ırkı olan A. n. nipalensis, Avrupalı ve merkezi Asyalı A. n. orientalis'ten daha büyük ve daha koyu renklidir.
Orman kartallarından büyük, iri yapılı, uzun kanatlıdır. Firar hattı diğer kartallardan kavisli, parmakları daha uzun, kuyruğu uzun ve dolgundur. Kanat altındaki açık renkli şerit belirgindir. Dönerek yükselirken kanadını düz tutar.
Erişkin kartal: kanat altından koyu bir el bileği, avuç içi ise soluk gri, elde geniş, sıklıkla ensesi soluk sarı-kahverenkli olur.


Habitatı
Romanya, doğuda güney Rusya boyunca, orta Asya'nın bozkırlarından Moğolistan'a kadar üreme gösterirler. Avrupa ve orta Asya'da yayılış gösteren bireyler kışı, Afrika ve Doğu Hindistan'da geçirirler. Çöl, yarı çöl, ağaçsız ve çalılık bozkırlar veya savana gibi açık alanlarda ve kurak yerlerde yaşarlar.

Yayılışı
Ukrayna'nın güney'in den başlayarak Romanya ve Türkiye üzerinden göçle birlikte Tunus,Cezayir ve Fas'a dek yayılım gösterir.
Raslantısal olarak görüldüğü ülkeler şunlardır; Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç, Doğu Almanya,Çek Cumhuriyeti,Macaristan, İtalya,İspanya, Slovakya, Bulgaristan,Yunanistan,Romanya,İsrail,Mısır ve Çad.


Beslenme
Taze leş türleri ile öldürdükleri kemiriciler, küçük memeliler ve kekliklerden daha büyük kuşlar ile beslenirler. Ayrıca diğer yırtıcıların yiyeceklerini de çalarlar.


boy
62-74 cm

kanat
165-190 cm

kutle
2-4.9kg g


Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
7 Mart 2010 / Misafir Zooloji
7 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
7 Mart 2010 / Misafir Zooloji
7 Mart 2010 / Misafir Zooloji