Arama

Çöl Kuyrukkakanı (Oenanthe deserti)

Güncelleme: 12 Haziran 2016 Gösterim: 1.800 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çöl kuyrukkakanı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Oenanthe deserti LipKee
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem:Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Aves (Kuşlar)
          • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
            • Familya: Muscicapidae (Sinekkapangiller)
              • Cins: Oenanthe
                • Tür: O. deserti
  • Binominal adı Oenanthe deserti
  • Temminck, 1829
Çöl kuyrukkakanı (Oenanthe deserti), önceden karatavukgiller (Turdidae) familyasının bir üyesi olarak sınıflandırılan küçük ötücü kuşlara ait bir kuş olup şimdi sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasına yerleştirilmiştir.

Böcekçildirler. 14-15.5 cm büyüklüğündedirler. Batı ve doğu iki formuda batı Avrupa'da nadir bulunurlar. Onun alttürlerinin erkeklerinin tüyleri yazın hemen hemen ayrı olmasına rağmen, sonbaharda dişi ve çocuk kuş tüyleri ile ayırt edilmez.

Batı çöl kuyrukkakanı, Sahra Çölü ve kuzey Arap Yarımadasında yayılış gösterir. Doğu formları, merkezi Asya'da yayılış gösterirler ve Pakistan ve kuzeydoğu Afrika'nın yarı-çöllerinde kışı geçirirler.

Erkeğin üst kısımları yazın kahverengi-sarıdır. Alt kısımlar beyaz, göğüs hafifçe kahverengi-sarıdır. Yüzde ve boğazda omuza siyah kadar uzanan ve ayrıca beyaz kaş bölgesi çizgisi vardır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
12 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Çöl Kuyrukkakanı (Oenanthe deserti)



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  4130_0.jpg
Gösterim: 509
Boyut:  41.8 KB

Eskiden ardıçlardan (turdidae) olduğu kabul edilen bu ötücü günümüzde büyük bir çoğunluk tarafından Muscicapidae ailesinin bir ferdi olarak kabul edilmektedir. Bu türün erkeği yazın çok kolay tanınabilmesine karşın sonbaharda, dişisinin ve gençlerinin tanımı pek kolay değildir. Her iki cinsin değişmez ortak özelliği kuyruküstü örtlerine kadar uzanan siyah kuyruktur.

Erkeğin karakteristik görüntüsü siyah boğazı ve beyaz kaşıdır. Yazın bu siyahlık omuzlara kadar uzanır. Alt kısımları beyaz ve göğüs üzerinde hafif bir sarı-kahve renklenme olur. Kaş belirgin ve kirli beyazdır. Kışın siyah boğaz beyaz kırçıllı bir hal alır. Dişilerin üst kısımları gri-açık kahve tonlarda olup boğazı da gri tonlardadır.


Biyoloji'deki anlamı:



Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ardıç kuşugiller (Turdidae) familyasından, 14.5 cm kadar uzunlukta, bitkice fakir, kumlu ve taşlı, yarıçöllerde ve boş arazilerde yaşayan, böcek ve örümceklerle beslenen bir tür.

-derlemedir-


Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Zooloji
30 Mart 2010 / The Unique Zooloji
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji