Arama

Kımıl (Aelia rostrata)

Güncelleme: 27 Ekim 2015 Gösterim: 3.855 Cevap: 4
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kımıl
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Aelia acuminata01
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia(Hayvanlar)
      • Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
        • Alt şube: Hexapoda
          • Sınıf: Insecta (Böcekler)
            • Takım: Hemiptera
              • Familya: Pentatomidae
                • Alt familya: Pentatominae
                  • Oymak: Aelini
                    • Cins: Aelia
                      • Tür: A. rostrata
                        • Binominal adı Aelia rostrata Fabricius, 1803
Kımıl (Aelia rostrata), insanlığın hububat tarımına başladığı ilk bilenemez çağlardan beri en büyük zararı buğday ve diğer hububat ekili tarlalarda var olan ürünler bağlamında insanlığın emeğine ve geleceğine zarar vererek varlığını sürdürebilen bir tür küçük zararlı böcektir. Türkçeye Arapçada bit anlamına gelen kelimeden (قمل) geçmiştir.

İnsan uygarlığı çağlar boyunca kımıl ile bir zararlı olarak mücadele ederken elinde bulunduğu hububat türlerini genetik olarak ele alıp daha dayanıklı hububat türleri üretmeye zorlayarak dolaylı bir katkı da vermiştir. Bu çalışmlar başlangıçta her ne kadar zararlı mücadelesi olarak başlamışsa da genetik kodlara müdahale edilebilme olarak birim alana denk ürün artışı sağlayabilecek kodlarda çözülmüştür. Bu açıdan özünde zararlı olan kımıl, diğer yandan insanı daha iyi olanı ve dayanıklı olanı teşvik etmesiyle de önem kazanmaktadır.

Türkiye'de kımıl zararlısı gündeme 1950'li yıllarda gelmiştir. Ondan önce tam olarak bilinememesi başka soruları da beraberinde getirmektedir. Bazı kaynaklarda bu zararlının birden ortaya çıkması değişik teorilerinde üretilmesine neden olmakla birlikte üç farklı değerlendirme yapılmaktadır: yurt dışından alınan tohumluklarla gelmiş olabileceği, zaten var olma ama farkına varılamam durumu ve atmosferden başka coğrafyalardan hava akımlarıyla gelmiş olabileceği şeklinde de görüşler vardır. Ancak asıl olan halen bu konu tarımsal ziraat içinde önemli bir konu olduğudur.

1950'li yıllarda birçok hububat ekim alanında ürünün kımıllar tarafından halkı kıtlığa mahkûm etmesi de ilgili yörelerin kültüründe derin izler bırakmış ve halk oyunlarına, türkülere de konu olmuştur.

Türkiye'de hububat tarımı ile uğraşan ve geçimini bundan sağlayan kırsal alanlarda en çok bilinen ve her yıl ilkbaharla birlikte zararlı mücadelesi için çalışmalar yapılır. Kımıl ile mücadele için il ve ilçelerde yer alan tarım müdürlükleri bünyesinde özel ekipler bu amaçla halkı bilinçlendirme çalışmaları yürütürler ve gerektiğinde de aktif olarak saha mücadelesine katılırlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
KIMIL (Aelia rostrata)

Sponsorlu Bağlantılar
Alm. Rüsselwanze (f), Fr. Aelie, İng. An insect pest of cereals.
Familyası: Pentatomidae.
Yaşadığı Yerler: Yurdumuzun hemen hemen her tarafında. Kışın dağlarda bitki artıkları altında, yazın ekin tarlalarında rastlanır. Özellikleri: Sokucu-emici ağız tipli bir ekin böceği. Bitkileri sokup emdiğinden ziraat yönünden önemli ziyanlara yol açarlar.
Çeşitleri: Yurdumuzda tek türü bilinir.


Hortumlu böcekler (Rynchota) takımının, yarımkanatlılar (Hemiptera) alt takımından pis kokulu bir böcek. Vücûdu kalkan biçiminde, genel rengi kahverengimsi sarıdır. Erginleri 10-12 mm uzunluğunda, 5-6 mm genişliğindedir. Yurdumuzun her tarafında yayılmış olan kımıl, özellikle Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu’da hububata önemli ziyanlar yapar. Kışı ergin hâlde dağlarda bitki artıkları altında veya kökler etrâfında geçirir. Nisandan îtibâren ovalara göç edip, ekinlerin saplarını veya yapraklarını sokup emerek beslenirler. Sokulan saplar başak bağlamaz. Yumurtalarını, yaprakların alt yüzeyine yapıştırır. Kımılın gençleri, ekinlerin yaprak ve saplarını, yetişkinleri ise sütlü tâneleri emer.

Bâzı yıllar Anadolu’da büyük zirâî zararlara yol açarlar. Tabiatta çoğalmalarını engelleyen parazit ve böcek avcılarının yaygın olmadığı hallerde ilâçla mücâdele yapılmaktadır.

Kaynak
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
24 Kasım 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kımıl
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Hortumluböcekler takımının yarımkanatlılar alttakımından, zararlı bir ekin böceği (Aelia rostrata). Yetişkinleri körpe tanelerinin sütünü emer. Pis kokar ve ekin hastalığına yol açar. Yumurtalarını ekin yapraklarının alt yüzüne bırakır. Yavrular çiçek, yaprak, sap ve başakları, yetişkinleri de taneleri emerek beslenirler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
25 Kasım 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
kimil
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Ekim 2015       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
AELİA a. (Kudüs' ün lat. özel adı Aelius' tan).
MsXLabs.org & Büyük L.

Tahıllara zarar veren kımıl böceğinin bilimsel cins adı. (Aelia acuminata Batı Avrupa ülkelerinde, A. rostrata [kımıl] Türkiye’nin Güney-Doğu Anadolu bölgesinde tahıllara büyük zarar verir.) [Hete- roptera takımı, pentatomidae familyası.]
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
27 Ekim 2015 / _Yağmur_ X-Sözlük