Arama

GSP, Green Spotted Puffer (Tetraodon nigroviridis)

Güncelleme: 27 Mayıs 2011 Gösterim: 1.527 Cevap: 0
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
27 Mayıs 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
GSP, Green Spotted Puffer (Tetraodon nigroviridis)

Sponsorlu Bağlantılar
GSP, Green Spotted Puffer (Tetraodon nigroviridis)


Latince Adı: Tetraodon nigroviridis

Habitatı ve Anavatanı: Asya. Srilanka'dan Endonezya'ya kadar uzanır.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta

Üreme: Üretilmesi zordur. Acısuda kum veya taşın üstüne yumurta dökerler yumurtaları erkek korur. Yavrular 5-6 gün içinde yumurtadan çıkarlar.

Sıcaklık: 24 - 29 C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 16 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 250 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.0 - 8.2

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Acı su balıklarıdır. Her 10 litre su için 15gr tuz atılması uygundur. Salyangoz gibi kabukluları çok severler kabuklarını sağlam çene ve diş yapılarıyla kırarak yerler. Size alıştığında akvaryumun yanına geldiğinizde bir çift gözün üzerinizde olduğunu hissedersiniz 2 gözü birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Çok meraklılardır. Bu balıklar su dışına çıkarılmamaya özen gösterilmelidir. Hava yutmaları onlar için ölümcül olabilir. Bu yüzden akvaryumcudan alınırken suyu terkettirmeden su içinde yakalanıp poşetlenmelidir. Tek bakılması uygundur. Sert bir balıktır ilk zamanlar akvaryumdaki diğer balıklara bir şey yapmasa bile bir gün geldiğinizde balıklardan bir kaçını ölü bulabilirsiniz.

Aktavist Yorumları: 1) Bu balıkların önemli 5 karakteristik özelliği vardır. - Vücutlarında bulunan bir bakteri yüzünden bu balıkların eti ve iç organları önemli miktarda Tetradotoxin içerir. Tetradotoxin hücrelerin iletişim kabiliyetlerini durduran ve 1 mg’ı bir insanı öldürebilecek güçte bir toksindir. - Bu balıklar çok sert ve esnek bir deriye sahiptir. Çenelerinin altında bulunan bir kemik yardımı ile korktukları ya da tehlikede oldukları zaman su yutup bu kemik ile kilitleyerek boyutlarını iki katına çıkartabilirler. - Dört adet dişleri ile en sert kabuklar hatta mercanları unufak edebilirler. - İkinci çift yüzgeç (pelvik yüzgeç) bu balıklarda bulunmaz. - Göbek bölgelerinde normalde görünmeyen fakat şiştiklerinde yerlerinden çıkan minik dikenler vardır. Diğer balon balığı türleri gibi büyük dikenleri olmasa da savunmasız değiller. Başka balıklar tarafından saldırıya uğradığında Tetradotoxin salgılar ve bu en büyük balığınızı 2 dakka içinde yerde yan yatar şekilde bulabilirsiniz. O yüzden yanına alınacak balıklara dikkat etmelisiniz. >Acı su arkadaşları: Mono türleri argus türleri molly türleri Afrika cichlid türleri bumblebee goby okçu balığı türleri... >Tuzlu su arkadaşları: Papazbalığı türleri palyaço balığı türleri cerrah balıkları melek balıkları cüce melek balıkları hermit yengeçleri...

2) Çok sevimli balıklar. Akvaryumdaki salyangozları yerken seslerini dışarıdan bile duyabiliyorsunuz ve çok kısa zamanda tüm salyangozları tüketiyorlar. Ancak kabuklular bittiğinde diğer balıları tüketmeye başlıyorlar. Dolayısıyla karma akvaryumlarda kesinlikle tavsiye etmiyorum..

3) Pufferlar akvaryumlardaki en ilginç balıklardandır. Kurbağalara benzer renkleri çoğu akvaristin ilgisini çekmiştir. Genellikle akvaryumun tuzlu olmasının gerekliliği dışında çok fazla su özelliklerini önemseyen balıklar değiller. Bu balıkların en ilginç özelliği ise şişmeleridir. Nedeni hakkında kayıtlara geçmiş bir sebep yoktur. Ancak zaman zaman balıkların şiştiğini görebilirsiniz ki bu da kurbağalarla tek benzerliklerinin renkleri olmadığını gösterir. Türe puffer denmesinin nedeni ise üflemesidir. Bildiğimiz nefes vermek gibi üflerler özellikle sudan çıkarıldığında (bu tanıtımda da yer aldığı gibi sakıncalıdır) üfleyerek gayet yüksek bir ses tonunda cızırdamaya benzer ses çıkartırlar. Ayrıca bu balığın yüzme şekli de ilginçtir yüzgeçleri çok küçük ve vücut yapısı da iyi bir yüzücü olmaktan çok uzak olduğundan yüzgeçleri tıpkı bir pervane gibi neredeyse görülmeyecek hızda hareket eder. Ancak bu balığı çok da uzağa götürmeye yetmez. Gözleri ayrı ayrı hareket edebildiğinden çok farklı bir sempati uyandırır akvaryumun görüş alanında nereye giderseniz gidin balık size vücudunu çevirmeden bakacaktır. Cinsiyet ayrımı bu balıkta bilinmemektedir. Çünkü erkek ve dişi tamamen aynıdır. Pufferlarda tıpkı astronotlar gibi kuru ya da canlı yeme alıştırılabilir. Bu bakımdan yanında arkadaşlık edebilecek mono yada argus gibi balıklar da istiyorsanız kesinlikle kuru yem yiyen balıkları tercih edin. Ancak genellikle akvaryumcularda bunlar yerine canlı balık verilen pufferlar bulacaksınız. Ben canlı balık verilmesine karşıyım bu bakımdan bu tip alışkanlıkları olan balıkları sadece kendi türü ile kankurtları dondurulmuş karidesler ya da diğer hijyenik protein yönünden zengin yemlerle beslemelisiniz. Neredeyse tamamen akvaryum tabanında gezinen bu balıklar için akvaryum dizaynında mümkün olduğu kadar geniş yer kaplayan dekorlardan kaçınılmalı mümkün olduğu kadar taban boş bırakılmalıdır.


Benzer Konular

30 Nisan 2013 / Misafir Taslak Konular
28 Haziran 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
1 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
24 Ekim 2012 / iceslush Hayali Karakterler
12 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww