Arama

Küçük Sıvacı Kuşu (Sitta krueperi)

Güncelleme: 22 Haziran 2016 Gösterim: 2.173 Cevap: 2
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
23 Haziran 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Küçük sıvacı kuşu (Sitta krueperi)

Sponsorlu Bağlantılar
images?qtbnANd9GcR3dO6 tO7lZfnSXhCNDDkqBrOdFoqpwQS7Y1u ZSLwTT7dubmnKA

  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Aves (Kuşlar)
          • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
            • Familya: Sittidae (Sıvacı kuşugiller)
              • Cins: Sitta
                • Tür: S. krueperi
                  • Binominal adı Sitta krueperi Pelzeln, 1863

Küçük sıvacı kuşu (Sitta krueperi) sıvacı kuşugiller ailesine ait bir kuş türü.

Dünyaki dağılımı Anadolu Gürcistan ve birkaç Ege adası ile sınırlıdır. Boyları 12-13 cm kadardır. Vücutlarının üst bölgesi gri-mavi alın bölgeleri siyahtır. Gözlerinin üzerinden geçen siyah bir çizgi vardır. Kaş bölgesi ise beyazdır. Göğüs bölgesinde kızıl renk bir yama vardır. Genç bireyler soluk renklidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
11 Nisan 2012       Mesaj #2
pusula - avatarı
Ziyaretçi

Küçük sıvacı kuşu


Sıvacı kuşu (Sitta), ötücü kuşlar takımından sıvacı kuşugiller (Sittidae) familyasında küçük kuşları barındıran bir kuş cinsi. Gövdesine göre büyük kafası, küçük kuyruğu ve güçlü gagası ile ayakları belirgin özelliğidir. Yüksek ve basit şakımaları bölgelerini belirtir. Türlerin çoğunda göz çevresinde siyah bir bant bulunur ve üst tüyleri gri ile mavi arası bir renktedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Sıvacı kuşlarının çoğu Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve dağlık ormanlarında ürer ama türlerin ikisi Avrasya'nın ılık ve kuru bölgelerindeki kayalık yerleşim alanlarına da uyum göstermiştir. Ancak Güney Asya'da çok sayıda bulunan türler arasındaki benzerlikler ayırtedilmelerini zorlaştırmaktadır. Bu cinste yeralan kuş türlerinin hepsi kovuk ve yarıklarda yuva yapar. Türlerin çoğu göçmen değildir ve yıl boyunca bulunduğu yerde yaşar ama Kuzey Amerika'da yaşayan Sitta canadensis kışları daha sıcak bölgelere göçer. Birkaç sıvacı kuşu türünün yaşam yerleri kısıtlıdır ve ormanların yokolması nedeniyle tehdit altındadır.
Sıvacı kuşları hepçildir, çoğunlukla böcekler, kabuklu yemişler ve tohumlarla beslenirler. Bazen başaşağı olmak üzere ağaç gövdelerinde ve dallarında dolaşarak ağaç kabuklarının içinde ve altında bulunan böcekleri ararlar. Üreme mevsiminde kendi bölgelerinde besin ararlar ama diğer zamanlarda farklı türlerden oluşan sürüler ile besin arayışına girerler. Adları, yuvalarının girişini çamurla kısmen duvar gibi örmelerinden gelmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Haziran 2016 20:12
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Haziran 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Küçük Sıvacı Kuşu (Sitta krueperi)



Genel Tanım


25 mm uzunluğunda, üsttarafı mavi-gri, belirgin siyah alın, beyaz kaş çizgisi ve gözün arkasına kadar uzanan siyah göz çizgisi mevcuttur. El uçma telekleri soluk kiremit kırmızımsı gri, kulak örtü tüyleri ve boyun beyaz, alt tarafın geri kalan kısmı soluk gri, vc göğüs soluk kızılımsı kahverengidir Alt kuyruk örtü tüyleri kızılımsı kestane renkli olup alttan bakıldığında hafif saçaklı bir yapı görülür

erkek ve dişi oldukça birbirine benzemesine karşın, erkek dişiye'ye göre daha kontrastlı, alnındaki siyahlık arkaya doğru daha fazla uzanır, göğüsteki peç daha kızılımsı-kahverengimsi, göz çizgisi ve kaş çizgisi daha belirgin ve boyun daha açık beyazdır. Genç bireyler genel olarak renkleri daha soluk görünüşlü olmakla birlikte daha çok dişilere benzerler. Yaklaşık bir yıl sonra ise tamamen erkek ve dişi formuna sahip olurlar.

-Familyası: Sıvacıkuşugiller (Sittidae). Yaşadığı yerler: Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın ormanlık bölgelerinde. Özellikleri: 16 cm boyunda ötücü kuşlar. Ağaç veya kaya kovuklarına yuva yapar. Yuva girişini çamurla sıvayarak küçültür. Çeşitleri: 18 türü bilinir. Mavi sıvacı kuşu, beyaz göğüslü sıvacı kuşu, kırmızı göğüslü sıvacı kuşu, cüce sıvacı kuşu meşhurlarıdır.


Fiziksel özellikleri


Sitta canadensisin şakıması teneke trompet sesi gibidir.
Sıvacı kuşları kısa bacaklı, kare kuyruklu küçük ve tıknaz kuşlardır. Gagaları uzun, sivri ve dayanıklıdır, uzun pençeli güçlü parmakları vardır. Sıvacı kuşlarının sırtı mavi-gri renktedir ama bazı Asya türleri mor-mavi renkli sırta ve sarı ile kırmızı renkli gagalara sahiptir. Alt tüyleri, ten rengi, turuncu, pas rengi ya da leylak rengi ile karışık beyazdır. Türden türe baştaki işaretler değişkenlik gösterse de hepsinde göz hizasında kara şerit, üzerinde beyaz şerit, koyu alın ve kara tepe ortaktır. Erkek ile dişinin renkleri benzerlik gösterir ama alt tüylerin renklerinde, özellikle arka yanlarda ve kuyruğun altında farklılaşır. Genç kuşlar ve bir yaşındaki kuşlar erişkinlerden pek ayırt edilemez.
Sıvacı kuşlarının boyutları, 195 mm. boyunda ve 36-47 g ağırlığında olan Sitta magnadan [1 yaklaşık 100 mm boyunda ve 10 g ağırlığında olan Sitta pusilla ile Sitta pygmaeaya kadar farklılık gösterir.
Sıvacı kuşları değişik ıslık, çağrı ve şakıma gibi çok farklı sesler çıkarırlar. Üreme şakımaları karşılaşma şakımaları gibi basittir ama daha uzun sürer.


Beslenme


Yuvadaki yavrulann besinini;
%33,3 oranında Coleoptera oluştururken,
%20,7 küçük kurtçuklar,
%13,8 Lepidoptera,
% 6,9 Solucan,
% 5,8 tohum,
% 4,6 Homoptera,
% 4,6 Kannca,
% 3,4 Dermoptera,
% 3,4 Diptera,
% 3,3 Arachnida ve
% 1,2 oranında da Hymenoptera'nın oluşturduğu olduğu tespit edilmiştir.


Korunma durumu


Birçok sıvacı kuşu ve Kuzey Amerika türleri gibi bazı türlerin geniş dağılımı ve büyük populasyonları vardır. Bu nedenle de korunma sorunları yoktur.Ancak bölgesel olarak ormanların azalmasından etkilenebilirler. Buna karşın daha dar alanlarda yaşayan bazı türler önemli baskılarla karşı karşıya kalmıştır. Tehlikedeki türler arasında yer alan Sitta victoriae yalnızca Burma’nın Nat Ma Taung bölgesinde bulunur. Bu bölgede maalesef ormanlar deniz seviyesinden 2.000 m yüksekliğe kadar ortadan kaldırılmış, 2.000-2.500 m arasında da oldukça ağır zarar verilmiştir. Nat Ma Taung ulusal parkında yaklaşık 12.000 kişi yaşamaktadır ve çıkarttıkları yangınlar ile tuzaklar sıvacı kuşu populasyonunu tehdit etmektedir.

Birkaç bin sayıda olduğu tahmin edilen Sitta victoriae populasyonu giderek azalmaktadır ve hiçbir koruyucu önlem de alınmamıştır. Cezayir sıvacı kuşu, Cezayir’in yalnızca dört bölgesinde bulunur ve toplam populasyon 1.000 kuşu geçmemektedir. Yangın, erozyon, hayvancılık Taza Ulusal Parkında bulunmasına rağmen doğal yaşama alanının kalitesini düşürmüştür.
Ormanların yok edilmesi de hassas türler arasında yeralan Sitta yunnanensis ve Sitta solangiae nin de populasyonun azalmasına neden olmuştur.

Sitta yunnannensis açıklık çam ormanlarını tercih ettiği için kısmen ağaç azalması ile başedebilmektedir. Bölgesel olarak yaygın olduğu yerler bulunsa da 20. yüzyılın başlarında bulunduğu bildirilen alanların çoğundan kaybolmuştur. Hainan’da Çin hükümetinin yeniden yerleştirme programları çerçevesinde tarım alanlarının yerdeğiştirmesiyle ormanlık alanların %70 azalması Sitta solangiae populasyonunu çok büyük oranda tehdit etmektedir.

-derlemdir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
29 Kasım 2012 / Gabriella Zooloji
29 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
6 Nisan 2010 / Misafir Zooloji
12 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular