Arama

Tavuk (Gallus gallus domesticus)

Güncelleme: 11 Ekim 2012 Gösterim: 2.448 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tavuk
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

Sponsorlu Bağlantılar

449pxfemalepair

Tavuk

  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
    • Sınıf: Aves (Kuşlar)
    • Takım: Galliformes (Tavuksular)
    • Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
    • Cins: Gallus
    • Tür: G. gallus
    • Alt tür: G. g. domesticus
  • Trinominal adı
    • Gallus gallus domesticus (Linnaeus, 1758)
Tavuksuların sülüngiller familyasından, eti ve yumurtası için yetiştirilen kümes hayvanı (Gallus domesticus).

Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu ve Bankiva tavuğundan (G. gallus) türediği sanılmaktadır. Tavuğun ne zaman evcilleştirildiği kesin olarak bilinmemektedir. İ.Ö. 3000 yılında Mısır'da evcil tavuklara rastlanmıştır.

Tavuk yetiştiriciliği Doğu Asya'dan sırasıyla İranlılara, Giritlilere, Yunanlılara ve Avrupalılara geçmiştir.

Evcil tavuğun yavrusuna civciv, 1 yaşından küçüğüne piliç, erkeğine horoz, dişisine tavuk denir. Erkek, dişiden biraz daha iri ve daha süslüdür. Tavuk, kuşlardan olmasına karşılık uçamaz, yerde yaşar. Gövdesi yanlardan basık, kanatları kısa ve küt, gagasının ucu hafifçe aşağıya kıvrık ve kenarları keskindir. Başının üstünde kırmızı renkli, etten bir ibik, alt gaganın dip tarafında sarkık, etten iki sakal bulunur.

Tavuklar yuva yapmazlar, yumurtalarını toprağı eşeleyerek açtıkları çukurlara bırakırlar. Kuluçka süreleri 21 gündür. Böcek, kurtçuk, bitki, tane vb. çok çeşitli besinlerle beslenebilen obur hayvanlardır. Ekonomik önemi nedeniyle dünyanın her tarafında geniş ölçüde yetiştirilmekte olan evcil tavuğun 100 kadar ırkı bulunmaktadır.

Geçmişte çiftçi ailelerin yan uğraşı olan tavukçuluk, günümüzde modern işletmelerde sürdürülen, başlı başına bir geçim kaynağı hâline gelmektedir. Tavuk yetiştirmek kolay olmakla birlikte özel dikkat ve önlemler de isteyen bir iştir. Bu konuda salgın hastalıklarla mücadele başta gelir.

Ayrıca tavuğun beslenmesi de önemli bir konudur. Yetiştirme amacına göre (et, yumurta ya da damızlık) beslenme düzeni de değişir. Et ve yumurta üretimi amacıyla yetiştirilen ırklar farklıdır. Türkiye'deki başlıca ırklardan yerli olanlar, hacıkadın, denizli, sarıtepeli, cebeci, gerze; yabancı olanlar; legorn, rodeyland (ya da rot), brahma tavuğu (ya da paçalı tavuk), pilmut vb.dir.

Tavuk (Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Phasianidae) familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.


2003 yılında 24 milyar nüfus ile, Dünya'da en fazla bulunan kuş türüdür. İnsanlara iki çeşit sık kullanılan besin kaynağı sunarlar: etleri ve yumurtaları. Tavuklar uçamayan kuşlardandır. Yumurta ile çoğalırlar. Akciğerleri ile nefes alan tavuklar, otçul hayvanlardır.


Tavuklar hayatlarının farklı evrelerinde farklı isimler alırlar. Yeni doğmuş yavrularına civciv, genç ve gelişme çağında olanlara piliç, yumurtlama olgunluğuna henüz ulaşmamış, ergenlik öncesi dönemdeki dişiye yarka, cinsi olgunluğa ulaşmış ergin dişilere tavuk, ergin erkeklere horoz denir.

dayoldchickblackbackgro
Bir günlük civciv. Üretim çiftliklerinde özel kuluçka makinalarında, yumurta içindeki gelişimlerini tamamlayabilmeleri için uygun şartlar sağlanarak üretilirler. Doğal kümes yaşamında ise tavuğun vücut ısısı ile kümes ortamında yumurta dönemi gelişimleri sağlanır. Çoğunlukla sarı renktedirler.
Hayvancılıkta Tavuk

Tavuk çiftliklerinde kümesler yüksek ve büyüktür (ortalama 10 000 et tavuğu ya da 4 000 yumurta tavuğu), oysa ilkel bir barınak ile önündeki gezinti alanından ibaret geleneksel kümeste ;ancak elli kadar tavuk barınabilir.Aydınlatmanın cinsine (doğal ya da yapay ışık), yetiştirme tarzına (yerde ya da kafeslerde), havalandırmaya, ısıtma sistemine, beslenme sistemine göre çeşitli kümes tipleri vardır.


industrialchickencoop
Besi tavukları


Et tavuğu (piliç) üretimi için başvurulan yerde yetiştirme, hayvan sıklığının çok yüksek olduğu (metrekareye 15 ila 18 piliç) yapılarda gerçekleştirilir.Isıtma ve havalandırma için, sıcaklık kışın 15 ila 18 derece arasında ve yazın 25 derecenin altında tutulur.Civcivler, kuluçkalıklar sayesinde tamamlayıcı bir ısıtmadan yararlanırlar.Yem dağıtımı gerek yemliklere elle dökülerek, gerek otomatik besleme zincirleri sayesinde mekanik olarak yapılır. Yumurta tavukları için kafeste yetiştirme yerde yetiştirmenin yerine geçmiştir.Tavuk çiftliğinde, tavukların tek tek yerleştirildikleri bitişik tel örgülü kafeslerin üst üste konduğu 3 ya da 4 batarya bulunur.Kafeslerin tabanı yumurtaların oluklara yuvarlanmasını sağlayacak biçimde eğik yapılmıştır; oluklara düşen yumurtalar ya elle ya da hareketli bant ile otomatik olarak toplanır.

Karanlık denen kümeslerde aydınlatma yapay olduğundan pencere bulunmaz. Yumurta ve üretim tavuklarında ışık ritminin (gün boyunca aydınlık ve karanlık dönemlerin karşılıklı süreleri) kesin kontrolü gerektiğinden böyle bir sistem çok elverişlidir. Aydınlatmanın gün ışığı ile sağlandığı pencereli kümesler et hayvanı (piliç, hindi palazı, ördek palazı vb.) üretimi için daha elverişlidir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 11 Ekim 2012 09:25 Sebep: kırık linkler yenilendi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Eylül 2016 / Misafir Genel Galeri
15 Mayıs 2011 / asla_asla_deme Zooloji
23 Aralık 2013 / asla_asla_deme Ziraat
20 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular
9 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular