Arama

Kertenkele (Lacertilia)

Güncelleme: 6 Nisan 2018 Gösterim: 4.306 Cevap: 7
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Ekim 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi

kertenkele

Ad:  kertenkele5.JPG
Gösterim: 1126
Boyut:  22.0 KB

Sauria (kelerler) alttakımının Lacertidae familyasını oluşturan, Eskidünya’ya özgü 150 kadar sürüngen türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kertenkelelerin başı koni biçiminde, gövdesi ince uzun ve basık, kuyruğu iyi gelişmiştir. Bütün familya üyeleri dört bacaklı ve beşer' parmaklıdır. Genellikle küçük ve orta boylu olan bu kelerlerin çoğunun uzunluğu 25 cm’yi geçmez. Afrika’nın kuzeybatı ve Avrupa’nın güneybatı kesimlerinde yaşayan Lacerta lepida 75 cm’ye varan uzunluğuyla en iri kertenkele türüdür.
Ad:  kertenkele6.JPG
Gösterim: 644
Boyut:  12.0 KB

Kertenkelelerde genellikle kapanabilir gözkapakları bulunur. Bazı türlerin alt gözkapağı tümüyle ya da kısmen yarı saydamdır. Gözbebekleri yuvarlak, dilleri uzunca ve çatal uçludur. Sırt pulları birbirini yanlardan örtecek biçimde ya da çok küçük ve yan yana dizili olabilir. Karnı örten levhalar (düz, çok köşeli, kenarları bitişik büyük pullar) uzunlamasına ve enine sıralar halinde dizilmiştir. Arka bacaklarının alt bölümünde bulunan deliklerden tür içi iletişimde kullanılmak üzere koku yayıcı kimyasal maddelerin salgılandığı sanılmaktadır.

Kertenkelelerin Türkiye’de Acanthodactylus cinsinden bir, Eremias cinsinden iki, Lacerta cinsinden on altı ve Ophisops cinsinden bir olmak üzere toplam 20 türünün yaşadığı bilinmektedir.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:44
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kertenkele
Ad:  kertenkele7.JPG
Gösterim: 550
Boyut:  13.9 KB

Kertenkeleler alttakımına giren hayvanlara verilen genel ad.
Sponsorlu Bağlantılar

Birçok cins ve türleri vardır. Bu hayvanların ileri uzayan ince, çatallı dilleri, hareketli gözkapakları vardır. Vücutları uzun, üzeri pullu ya da pürtüklüdür. Ayakları beş parmaklıdır ve iyi gelişmiştir. Uzun, sivri kuyrukları tehlike anında kopup düşebilir. Hepsi yumurtlayarak ürerlerse de, bir kısmının yumurtaları karnında açılır. Böcekler, kurtlar ve yumuşakçalarla beslenirler. Bu nedenle yararlı hayvanlardır. Zararları yoktur.

Örnekler: Toprak renginde, Akdeniz ülkelerinde çok bulunan duvar kertenkelesi (Lacerta muralis), yeşil renkli, Doğu Akdeniz'de yaşayan yeşil kertenkele (L. viridis). Anadolu kertenkelesi (L. anatolica), Amerika'nın tropikal bölgelerinde yaşayan, büyük kabarcıklı iguana (İguana tuberculara), sırtı taraklı kertenkelelerden çöl agaması (Agama mutabilis) vb.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:44
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Ekim 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ad:  kertenkele1.JPG
Gösterim: 589
Boyut:  20.0 KB
KERTENKELE

Kertenkeleler bukalemun, iguana gibi sürüngenlerin yer aldığı kelerler alttakımının en iyi bilinen grubudur (KELER).

Eskidünya'ya özgü bu hayvanların başı koni biçiminde, dilinin ucu çatallı, pullu gövdesi ince uzun, basık kuyruğu iyi gelişmiştir. Tümünün dört bacağı ve beşer parmağı vardır. Bazıları 40-45 santimetreye erişse bile çoğunun uzunluğu 25 santimetreyi geçmez. Afrika'nın kuzeybatı ve Avrupa'nın güneybatı kesimlerinde yaşayan bir türünün (Lacerta lepida) uzunluğu ise yaklaşık 75 santimetredir.

Kertenkeleler 150 dolayında türüyle kelerlerin bir familyasını (Lacertidae) oluşturur. Türkiye'de 20 kadar kertenkele türünün yaşadığı bilinmektedir. Deniz kıyısından yüksek dağlara, sulak yerlerden kayalık ve kurak bölgelere kadar hemen her yerde bu küçük hayvanları görmek olasıdır. Türkiye'de en yaygın iki türünden kaya kertenkelesi (Lacerta saxícola) 20 santimetreye, tarla kertenkelesi (Ophisops elegans) 15-16 santimetreye kadar uzayabilir.
Ad:  kertenkele2.JPG
Gösterim: 779
Boyut:  24.8 KB


Kertenkelelerin başlıca besinleri böcekler, örümcekler ve öbür küçük omurgasız hayvanlardır. Birçok keler gihi kopan kuyruklarını kısa sürede yenilerler. Renkleri genellikle sarımsı yeşil ya da yeşilimsi kahverengi olmakla birlikte renk ve desenleri tür içinde bile değişebilir.
kaynak: Temel Britannica
Sınıflandırma
  • Familya: Lacertidae
  • Alt familya: Gallotiinae
  • Cins Gallotia
  • Cins Psammodromus
  • Alt familya: Lacertinae
  • Cins Acanthodactylus
  • Cins Adolfus
  • Cins Algyroides
  • Cins Australolacerta
  • Cins Darevskia
  • Cins Eremias
  • Cins Gastropholis
  • Cins Holaspis
  • Cins Heliobolus
  • Cins Ichnotropis
  • Cins Lacerta
  • Cins Latastia
  • Cins Meroles
  • Cins Mesalina
  • Cins Nucras
  • Cins Ophisops
  • Cins Pedioplanis
  • Cins Philochortus
  • Cins Podarcis
  • Cins Poromera
  • Cins Pseuderemias
  • Cins Takydromus
  • Cins Timon
  • Cins Tropidosaura
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:45
In science we trust.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Şubat 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  kertenkele4.JPG
Gösterim: 677
Boyut:  18.5 KB

KERTENKELE


1. Kertenkeleler alt-takımından, özellikle de özkertenkelegiller familyasından sürüngenlerin genel adı. (Kertenkele, gündüzcü, böcekçil, genellikle küçük bedenli, hareketli gözkapaklı, gerektiğinde kuyruğunu koparıp bırakabilen, karnı yere değerek hızla koşabilen bir sürüngendir.)
2. Deniz kertenkelesi, tropikal denizlerde yaşayan, dişleri güçlü kemiklibalık. (Synodidae familyası.)

—ANSIKL. Kertenkeleler, en soğuk bölgeler ve Madagaskar adası dışında bütün Eski Dünya'ya yayılır. Hepsinin de çatallı ve çok hareketli bir dili, hareketli gözkapaklan, çenelerinin iç kenarında dizili dişleri ve gerektiğinde kopup düşmesini sağlayabildiği bir kuyruğu vardır. Özkertenkelegiller familyasının en iri türleri Lacerta cinsinde toplanır: boyu 90 cm'yi bulabilen benekli kertenkele (Lacerta lepida), yeşil kertenkele (İL. viridis); kum kertenkelesi ya da çevik kertenkele (L. agilis); kuzey bölgelerine en çok sokulan tür olan da ğurgan kertenkele (L. zootoca vivipara); en güneyde bulunan tür olan duvar kertenkelesi (L. podarcis muralis).
Ad:  kertenkele3.JPG
Gösterim: 767
Boyut:  19.2 KB

Güneyde yaşayan türlerden Cezayir pütürlü pullu kertenkelesi (Psammodromus algirus) çalılara tırmanır. İtalyan kertenkelesi (Algyroıdes fitzingeri) İtalya ve Korsika'da yaygındır. Öbür özkertenkelegillere daha çok Güney Afrika’da, Afrika’nın ve Asya'nın (Acanthodactylus, Enemies) yarı çöl bölgelerinde ve bazı ağaççıl türlerin bulunduğu tropikal ormanlarda rastlanır. Kertenkelelerin hepsi böcekçil ve gündüzcüdür; geceleri yeraltı yuvalarına sığınırlar ve gündüzleri güneşe çıkarak beden içi sıcaklıklarını dengelerler.
Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:46
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Ocak 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Mavi Kertenkele (Calotes bachae)

Ad:  Mavi Kertenkele (Calotes bachae).jpg
Gösterim: 1018
Boyut:  23.0 KB

Bilim adamları, düz görme açısından saklanan yeni bir parlak mavi kertenkeleyi tesbit ettiler.Vietnam'da bulunan ve Calotes bachae olarak isimlendirilen kertenkelenin uzun zamandır Myanmar ve Tayland'da bulunan bir başka mavi kertenkele türü olduğu düşünülüyordu. Genetik analizi ve hayvanların diğer boyut ve pul gibi karakteristik özelliklerini inceleyen çalışmadan sonra Zootaxa dergisindeki bir makaleye göre kertenkele yeni bir türe ait.

Makale’nin öncü yazarı Timo Hartmann “İlk bakışta yeni tür az çok Asya’nın Güneydoğusundaki mavi kafalı kertenkeleler, Calotes mystaceus, ile aynı gözüküyor” diyor. “ve bilim adamları bu zamana dek hiç yakından göz atmadılar.” Çiftleşme döneminde, erkek kertenkelelerin renkleri -28 santimetre uzunluğuna ulaşabilen- kobalt maviden, açık turkuaz arasında değişen, özellikle daha canlı bir hal alıyor. Harmann, bunun birinci amacının elbette dişileri çekmek ve diğer erkeklerin gözünü korkutmak olduğunu söylüyor.“Gün boyunca kertenkelenin yeşil ve mavi tonları çarpıcı olsa da, gece olduğunda koyu kahverengi gözüküyor ; hiçbir parlak renklenme göstermiyor” diyor Hartmann (Almanya, Bonn'da bulunan Koenig Müzesi'nin sürüngen bilimi departmanında çalışan ve doktora adayı.)

Yeni tesbit edilen hayvanımız Cat Tien Ulusal Parkı'nın açık bölgelerinde, Bu Gia Map Ulusal Parkı'nın sık tropikal ormanlarında ve muhtemelen şaşırtıcı şekilde, Ho Chi Minh şehrinin merkezindeki parklarda bulunmuştu.Keşif, Vietnam’daki Cat Tien Ulusal Parkın'daki sürüngenleri ve amfibileri içeren bir anketin sonucu olarak ortaya çıktı. Calotes mystaceus‘e ait olduğuna inanılan projenin örnekleri, Vietnam’daki tüm amfibi ve sürüngen türlerinin DNA barcodlarını veritabanı olarak toplamak üzerinde çalışan Rus bilim adamlarıyla paylaşıldı.

Belli genetik işaretleri karşılaştıran barkodlama sırasında ortaya çıktı ki, önceki bilinen tür ile şimdi Calotes bachae olarak bilinen tür arasında ciddi miktarda genetik farklılık var. Bu bulgu beklenmedikti; ancak sık olmayan bir durum değil diyor, Lumonosov Moskova Devlet Üniversitesi, Zooloji Departmanından yardımcı yazar Nick A. Poyarkov. “Birçok açıdan iki farklı türdeki kurbağa ya da kertenkele gerçekten benzer gözükebilir ama derin bir genetik ayrımları vardır” Poyarkov.

Diğer araştırmalar gösterdi ki aslında iki türü çıplak gözle de ayırmak mümkün. Calotes bachae sırtında soluk kahverengi lekelere sahip ve yüzünde sarımtırak bıyık benzeri bir çizgisi var. Buna karşın Calotes mystaceus’un koyu kahverengi noktaları ve beyaz bir bıyığı var. Hartmann’ın söylediğine göre bu farklılıklar özellikle çiftleşme dönemlerinde daha belirgin oluyor.Hartmann’ın söylediği son şey aslında türlerimizi ne kadar az tanıdığımızı gösteren bir kanıt. “Eminim ki Asya’nın Güneydoğusunda halen genel olarak daha birçok yeni kerkenkele türü keşfedilmek için bekliyordur.”
Kaynak : Natıonal Geographıc / Zootaxa
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:54
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2017       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Boynuzlu Kertenkele (Phrynosoma)
Ad:  Boynuzlu Kertenkele (Phrynosoma).jpg
Gösterim: 808
Boyut:  70.3 KB

«Boynuzlu kertenkele» ler, iguana ailesinin ayrı bir dalını meydana getirirler. Öbür iguanaların hemen tamamıyle ağaçların ve çalıların üzerinde yaşamalarına rağmen, bu tür yalnız yerde bulunur, bu arada rengi çevreye uyduğundan görülmesi son derece zorlaşır.
«Boynuzlu kara kurbağası» (Phrynosoma cornutum) adı daha iyi bilinen bu ilginç hayvanın bütün vücudu, tıpkı bir iğne yastığına saplı iğneler gibi dağılmış dikenlerle kaplıdır. En çok 15 santim uzunluğunda olabilir ve bunun sadece üçte biri kuyruktur. Boynuzlu kara kurbağası, yer değiştireceği vakit, önce amfibyumları hatıra getiren küçük sıçrayışlarla harekete geçer. Ancak bundan sonra böceklerin arkasından tam hızla koşmaya başlar. Avlarını yakalamak için dilinden kara kurbağası tarzında yararlanır. Akşam gelince, ya da gözetlendiğini hissedince kuma gömülür.

Dikenler ve olağanüstü büyümüş pullar, hayvanın vücudunun hatlarını karartarak görülmesini güçleştirdikten başka, savunma silâhı olarak da vazife görürler. Yılanların çoğu boynuzlu kara kurbağalarına sataşmaktan çekinirler. Bir boynuzlu kara kurbağası, arada bir yılan tarafından yenilecek olsa dahi intikam almanın yolunu bulur. Yutulurken başını iki yana çevirmek suretiyle, yılanın boynunu deler. Boynundan bu kertenkele türünün dikenleri fışkıran ölü yılanlar görülmüştür. «Boynuzlu kara kurbağası» bu vakalarda hayatını kurtaramamış, fakat yılanı da ölüme sürüklemiştir.
Boynuzlu kara kurbağası'nın bir başka savunma usulü düşmanının üzerine «kanlı gözyaşları» fırlatmasıdır. Tabiat bilginleri, önce masal sanılan bu özelliği gözleriyle görmüşlerdir. Fakat gözlerinden kan püskürmesi için, hayvanın ya çok heyecanlı, ya da öfkeli olması lâzımdır. O zaman artan kan basıncının, göz kapaklarının iç zarmdaki kılcal damarları patlattığı sanılmaktadır.
Boynuzlu kara kurbağası, Meksika ile Birleşik Amerika'nın Kolorado eyaleti çöllerinde yaşar. Rengini çevreye uydurur. Kumun üzerinde sarı renktedir, çam ormanlarında sırtında likenleri taklit eden lekeler belirir, bazalt kayalarının üzerinde siyah olur, Kolorado'daki Büyük Kanyon kıyılarında yer beyaz kiremit rengi çakıllarla örtülü olduğundan, boynuzlu kara kurbağası'mn vücudundaki lekeler de aynı rengi alır.

Meksika'nın yüksek yaylalarında rastlanan bir türü 3 000 metre yükseklere kadar çıkar ve en şiddetli gece soğuklarına karşı koyar. Alçak alanlarda yaşayan boynuzlu kara kurbağaları, normal şekilde yumurta yumurtlarlar, fakat bu yüksekteki tür, yumurtaları, yavrular dünya yüzüne çıkmaya hazır oluncaya kadar geçen sürece vücudunda alıkor.
Boynuzlu kara kurbağası, nerede yaşarsa yaşasın, karnını başlıca karıncalarla doyurur. Arada kınkanatlıları ve başka küçük böcekleri de yer.
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:38
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2017       Mesaj #7
pesimist - avatarı
Ziyaretçi

Boyunlu Kertenkele Volan (Chlamydosaurus kingii)

Ad:  kertenkele.JPG
Gösterim: 718
Boyut:  53.8 KB

Hayvanların çok şaşırtıcı korkutma yöntemleri vardır. Örneğin Avustralya'da yaşayan volan-boyunlu kertenkelenin, boynunun etrafında, tehdit edildiğinde ortaya çıkan, geniş, yuvarlak bir yaka gibi yaydığı deriden bir gerdanlık vardır. Bu yuvarlak yaka siyah, beyaz, kahverengi ve kırmızı renkli, sarı benekli parlak bir desenle süslenmiştir.

Bunun dışında, volanlı-kertenkele genellikle arka ayakları üzerinde durur ve kamçı gibi olan kuyruğunu düşmanı kamçılamak ister gibi dalgalandırır. Kertenkele aynı zamanda da tıslar ve düşmanlarına tehlike sinyali veren ağzını da açabildiği kadar açar.
Son düzenleyen Safi; 11 Ağustos 2018 17:11
middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
9 Temmuz 2017       Mesaj #8
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi

Anguis Fragilis (Yılan Kertenkele)

Genel Özellikler: Genel görünümleri yılana benzediğinden dolayı "yılanımsı kertenkele" denir. Ama gözkapaklarının olmamasıyla yılanlardan kolayca ayrılabilirler. Sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi, kahverengi, kırmızımsı ya da sarımsı olabilir. Vücudu örten pulların alt tabakası kemi olduğundan parlak görünüşlü olurlar ve bu durum onların yılanlar kadar hızlı hareket etmesini engeller. Sırtta ayrıca boylamasına uzanan ince siyah bir şerit bulunur. Yaşlı erkeklerin mavi benekleri de olabilir.
Ad:  Anguis Fragilis (Yılan Kertenkele)2.jpg
Gösterim: 445
Boyut:  38.8 KB


Vücudun yan tarafları kırmızımsı kahverengi ya da siyahımsı olabilir. Karın bölgesi grimsi olur. Ovovivipardırlar. Yani yavru annede, yumurtanın içinde gelişir ama anneden besin almadan. Anne sadece yumurtayı taşımış oluyor. Dişiler bir defada 5-26 kadar yarı gelişmiş yavru doğurabilirler. Yavrular bir kese içinde dışarıya bırakılırlar. Eylül'den Nisan ayına kadar olan zamanda kış uykusuna yatarlar. Genel olarak böcekler ve yumuşak vücutlu küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler. Kuyrukları vücudun 2/3'ü kadar olur. Boyları 50 cm kadar olabilir. İnsanları ısırmazlar.

Habitat: Kısa boylu bitkilerin olduğu yerlerde, çayırlıklarda, ormanlık yerlerde taşların altında ya da yumuşak toprağın içinde yaşarlar. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Türkiye'deki Dağılım: İç Anadolu'nun kuzeyinde, Marmara Bölgesinde ve Karadeniz sahillerinde habitatın uygun olduğu yerlerde yaşarlar.


Ophisaurus Apodus(Oluklu Kerkenkele)

Genel Özellikler: Bacakları olmayan bu kertenkeleye "oluklu" denmesinin nedeni, vücutlarının her iki yanında, baştan başlayıp kuyruğun sonuna kadar devam eden olukların bulunması. Yapı olarak yılana çok benzerler. Sırt bölgesinin rengi genel olarak açık gri ve tonlarında olur. Sırtta ayrıca siyah ya da kahverengi zikzak yapan benekleri bulunur. Karın bölgesi beyazımsı gri olur.
Ad:  Anguis Fragilis (Yılan Kertenkele)1.jpg
Gösterim: 396
Boyut:  29.1 KB

Yaşlandıkça sırt rengi bakır kırmızısına döner. Dişiler bir defada 6-10 kadar yumurta bırakabilirler. Kısa süreli kış uykusuna yatarlar. Genel olarak böcekler, çekirgeler ve salyangoz gibi yumuşak vücutlu küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler. Çok hızlı hareket edebilirler. Boyları 140 cm kadar olabilir.
Habitat: Bitkisi çok olan taşlık yerlerde, çalılıklarda, yamaçlarda yaşarlar. Kemirici yuvalarında, taşların altında daha fazla bulunurlar. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Türkiye'deki Dağılım: Doğu Anadolu, Batı Anadolu, Karadeniz bölgesi ve Trakya'da habitatın uygun olduğu yerlerde yaşarlar.

Blanus Strauchi(Kör Kertenkele)

Ad:  Blanus Strauchi(Kör Kertenkele).jpg
Gösterim: 464
Boyut:  79.3 KB
Genel Özellikler: Toprak altında yaşadığından dolayı gözleri körelmiş ve üzeri bir deriyle kaplanmış. Bundan dolayı "kör kertenkele" denmekte. Sırt bölgesinin rengi genel olarak kırmızımsı kahverengi ve bu rengin tonlarında olur. Karın bölgesi sırta göre biraz daha açık renkli. Vücudun yan taraflarında oluk gibi girinti bulunur. Genel olarak böcekler, çekirgeler ve salyangoz gibi yumuşak vücutlu küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler. Boyları 20 cm (en fazla 25 cm) kadar olabilir.

Habitat: Toprak içinde ve taş altlarında yaşarlar. Yüksekliği 1400 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Türkiye'deki Dağılım: Batı Anadolu'nun güneyi (İzmir, Muğla, Aydın), Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ) habitatın uygun olduğu yerlerde bulunurlar
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 02:59

Benzer Konular

30 Nisan 2013 / arwen Genel Galeri
19 Ekim 2009 / PrensesPolyanna Cevaplanmış