Arama

Trake Nedir? Trake ve Trake Solunumu Hakkında

Güncelleme: 28 Aralık 2012 Gösterim: 7.954 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Aralık 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TRAKE
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Karada yaşayan eklembacaklı hayvanların solunum organı.

Trakeler genellikle derinin içeriye çökmesiyle oluşurlar. Solunum delikleriyle (stigma) dışarı açılırlar. Trake sistemi birçok eklembacaklıda çok fazla gelişip dallanarak bütün iç organların arasına yayılır. Böylece kanın aracılığına gerek kalmaksızın oksijen, hücrelere aktarılır.

Trakeler başlıca iki tipe ayrılır: Kitap trakesi, boru trakesi. Kitap trakeleri kese biçiminde organlardır. Kesenin içinde birbirine paralel olarak çok sayıda ince yaprak sıralanır. Yaprakların arasında kan boşlukları bulunur ve kirli kan buralarda temizlenir. Boru trakeleriyse düz ve dallı borular biçimindedir. Ayrıca, açık ve kapalıtohumlu bitkilerin odun demetlerinde bulunan, ince zarlı, boşlukları büyük, aralarındaki zar tamamen ya da kısmen erimiş, bir dizi hâlinde üst üste duran hücre gruplarına da trake denir. Bunların dışında, memelilerin ve insanın soluk borusu da trake adını alır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
28 Aralık 2012       Mesaj #2
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
Böcekler gibi eklem bacaklılarda vuku bulun solunum çeşitidir. Trake solunumda böcek vücudunda dallanmış birçok damar yer almaktadır. Bu damarlar vücudun içerisine indikçe incelip dallanmaktadır.
Damarların ucu, eklem bacaklıların karnından veya göğsünden başlayarak içeri doğru incelerek uzar. Bu sisteme trake denir. Daha iç kesimlerde bulunan ince damarlara da trakeol denmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Trake solunumda, vücut dışarıdan direk olarak oksijeni trakeler aracılığıyla alır. Daha sonra trakeol’ler aracılığıyla vücudun ücra köşelerindeki hücrelere kadar taşınır. Trake solunum’da oksijen kullandıktan sonra oluşan atık karbondioksit gazı trakeollere geçer ve vücut dışına atılır. Bu şekilde trake solunumu tamamlanmış olur.
Daha çok böceklerde görünün trake solunum, solunumda taşıma sırasında karbondioksit ve oksijen bulunmamaktadır. Bu nedenle alyuvar ve hemoglobin gibi pigmentler bulunmamaktadır. Doku hücrelerine O2’yi en hızlı taşıyan sistem trake borularından oluşan bu sistemdir.

Benzer Konular

26 Kasım 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
23 Kasım 2007 / Tiglon Ekonomi
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Taslak Konular