Arama

Tarla Kiraz Kuşu (Emberiza calandra)

Güncelleme: 3 Eylül 2013 Gösterim: 1.471 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Tarla kiraz kuşu
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px CornBunting02

Tarla kiraz kuşu (Emberiza calandra), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türüdür. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca tarla çintesi ve ekin yelvesi olarak da adlandırılır.

Özellikleri

667px Miliaria calandra

Alışılmış bir durum olmasa da, erkekler, dişilerden yaklaşık %20 daha büyük boyutlardadır. Tarla kiraz kuşu, 16–19 cm uzunluğunda, erkek ve dişileri benzer renklerdedir. Her iki cins de toygarlara benzer ve üst tarafları gri-kahve çizgili ve alt taraf beyazdır.

Üreme


613px Emberiza calandra MHNTZOO201011217 Chiach Maroc Naurois

Erkekler çiftleşme döneminde kendi bölgelerini savunurlar ve üç eşe kadar çok eşli olabilirler. Nüfusun cinsiyet oranı 1'e 1'dir, bu da bazı erkeklerin üreme mevsiminde eşsiz olduklarını gösterir. Erkekler ailesel değerlerde küçük rol oynarlar, yuva yapımı ya da kuluçkada görev almazlarken, sadece yavruları yarı büyümelerine kadar beslerler.
Ottan yapılan yuvalarının kenarlarını kıllarla ya da ince otla çevirirler ve genellikle yere yaparlar. Bir defada kuluçkadan çıkan civciv sayısı genellikle 4 dür, fakat 3'den 6'ya kadar bu sayı değişebilir.

Ötüşü

Kuşların şakıması, çalı içinden ya da telefon direğinden yükselen erkeğin metalik sesiyle tekrarlayan genellikle ahenksiz ötüşlerdir.

Yaşam alanı ve Beslenme

Tarla kiraz kuşları, ağaçlarla kaplı açık alanlarda, tarlalarda ve yabani otlarla kaplı tarlalarda bulunur. Kuzeybatı Avrupa'da ekili alanların yok olması, bu yüzden yavrularını besleyeceği tohum ve böceklerin azalmasıyla türün sayısı da oldukça azalmıştır.
Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar, yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır.

Dağılımı

Avrupa'nın güneyinde ve merkezinde, Kuzey Afrika ve Moğolistan'a kadar olan Asya'da bulunurlar. Genellikle yerleşiktirler, fakat Orta Avrupa ve Asya'nın soğuk mevsimlerinde bazıları güneye doğru göç ederler.
TheOne - avatarı
TheOne
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2013       Mesaj #2
TheOne - avatarı
Kayıtlı Üye
emberiza kornspurv tegn
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

6 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Taslak Konular
17 Ekim 2009 / asla_asla_deme Zooloji
22 Mart 2010 / _KleopatrA_ Zooloji
10 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
10 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Zooloji