Arama

Artemia salina

Güncelleme: 23 Temmuz 2016 Gösterim: 2.147 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  artemia.gif
Gösterim: 1007
Boyut:  39.6 KB

ARTEMİA

a. (yun. artemia, tam sağlık). Bazı hafif biçim değişiklikleri sayesinde tuzluluğu çok farklı sulara (litrede 200 g deniz tuzuna kadar) dayanabilen kabuklu hayvan. (Bil. a. Artemia salina; bran- chiopoda üsttakımı; anostraca takımı.)

Sponsorlu Bağlantılar
Doğada tropik ve ılıman bölgelerde 80’in üzerinde doğal ve yapay tuz gölünde yaşayan bir crustacea (kabuklu) türüdür. Ergin bireyleri %o 1 ile %o 235 tuzluluk ve 10-35 0C sıcaklık aralıklarında yaşayabilir. Böylesine geniş bir yaşam aralığına sahip olan bu zooplankton su canlılarının üretilmesinde larva besleme aşamasında çok önemli bir yer almıştır. Artemia salina su canlılarının, özelliklede balıkların kültür çalışmalarında 1920’den bu
yana canlı yem olarak kullanılmaktadır. Artemia’nın yaşam devri boyunca dayanıklı yumurtalar (Kistler) oluşturması balık kültüründe kullanılmasındaki en önemli özelliktir. Dünya genelinde 4000 ton civarında kuru Artemia yumurtası (kisti) 0.4 mm.deki Artemia salina nauplii üretiminde kullanılır. Olumsuz koşullarda neslin devamı amacıyla oluşturulan kist son derece güvenilir, uygun ve mükemmel bir canlı yem kaynağı oluşturur.
Bu kistler yıl boyunca aşırı tuzlu göllerin veya lagünlerin kıyılarından toplanabilir. Toplanan kistler yıkanıp temizlenip kurutularak paketlenir ve tüm dünyaya dağıtılır. Kistler deniz suyuna konulduğunda 24 saat içinde Artemia salina nauplii çıkar ve kullanılabilir.

Daha önceki yıllarda sazan ve akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan Artemia son yıllarda deniz balıkları ve karides yetiştiriciliğinde de ikinci canlı yem olarak kullanılmaktadır. En fazla üretildiği göllerden birisi ABD'deki "Büyük Tuz Gölü” (Great, Salt Lake) ve San Franscisco Körfezi’dir. Bunu dışında Çin, İran gibi ülkelerde belli oranlarda üretim yapabilmektedir. Ülkemizde ise İzmir Çamaltı Tuzlasında az da olsa Artemia salina yumurtası elde edilir. Bugün dünyada sadece Artemia’lar ile ilgili araştırma yapan enstitüler kurulmuştur. Artemia’lar besin değeri ve kalitesi nedeniyle akvaryum balıkları, tatlısu balıkları ve
deniz balıkları üretiminin larva besleme ve büyütme aşamasında en yoğun olarak kullanılan canlı yemdir.

Bunun sebepleri aşağıdaki gibidir


  • Çeşitli büyüklüklerdeki çok sayıdaki balık türünün ağız açıklıklarına uygun canlı
  • yem olması ( 400 mikron civarında)
  • Vücut örtüsünün, sindirim salgılarınca kolayca sindirilebilir olması
  • Besin maddeleri ve özellikle de protein yönünden çok zengin olması
  • Vitamin, yağ asitleri ve renk maddeleri (pigmentler) bakımından çok zengin olmaları
Artemia tuzlu göllerde yetişen bir canlıdır. Bu canlının özel bir durumu nedeniyle balık yetiştiriciliğinde çok önemli bir yeri vardır. Öyle ki göllerden toplanan artemia yumurtaları uzun yıllar saklanabilir ve istenildiğinde yumurtalar tuzlu suya konularak bu yumurtalardan larva elde edilir. Bu larvalar da diğer balık larvalarına yem olarak verilerek balık larvalarının ilk günlerdeki beslenmesinde başarılı çalışmalar yapılır. Ülkemizdeki çipura ve levrek yetiştiriciliğinde larval besleme döneminde de bu canlının çok önemli yeri vardır. Balık larvası yetiştiriciliğinin başlangıcında algler ve rotifer ile birlikte temel gıda durumundadır.

Artemia türlerinin 100 milyon yıldan beri dünya üzerinde var oldukları kabul edilmektedir. Bu bakımdan dinazor dönemlerinden kalan ender canlılardan biri olarak kabul edilir. Yumurtalar kuru ortamda uzun yıllar hayatiyetini koruyabilir. Yumurtaların canlı kalma süresinin 1000 yıl olabileceği düşünülmektedir. Yumurtaların 50 yıl canlı kaldığı deneme ile kanıtlanmıştır. Bu özelliği nedeni ile uzun süre saklanabilen yumurtalardan istenildiğinde canlı larvalar elde edilerek yem olarak kullanılabilmesi balık yavruları beslemesinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Artemia dünyada Brine Shrimp adıyla anılır,yani Tuzlu Su karidesi. Gerçekte karidesmidir tartışılır.Tuzlu göllerde yaşarlar. Yağmurla beraber tuzluluk oranı azalan göllerde yumurtalar çatlar ,çatlayan yumurtalardan çıkan yavrular mikroskobik besinlerden ve alglerden faydalanarak beslenirler.Yetişkin boya gelmiş artemialar tuzluluk oranı az ve oksijene doymuş göllerde su pireleri gibi canlı doğum yaparak çoğalırlar.Ta ki yaz gelip su buharlaşana kadar. Su buharlaşması ile tuzluluk haliyle artmaya başlar ve artemialar kist (yumurta) bırakmaya başlarlar. Sonrasında artan tuz yoğunluğu veya geçici birikintilerin kuruması sebebiyle ölürler. Yumurtalar bir sonraki baharı beklemeye başlarlar.Dişilerinde yumurta kesesi bariz görünür.Cinsiyet ayrımı ergenlikte çok kolaydır.Erkek olmasada üreme durmaz ,yumurtlama durmaz.Partiogenez üreyebilirler ;(Arı,su piresi,triops,peri karidesi gibi). Çok ciddi bir protein kaynağı olduğundan değerli bir pazara sahiptir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse & Derleme...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀