Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Ekim 2009       Mesaj #5
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye Denizlerinin Fauna ve Florası

Akdeniz

1. Genel Karakteristik Özellikleri

Akdeniz 2,966,000
km² yüzölçümüyle çok büyük bir ara denizdir ve okyanuslardan tamamıyla ayrılmıştır. Akdeniz oldukça derindir; denizin dibi çoğu bölgede 2000 metrenin altındadır. Türkiye Akdeniz bölgesinin 128,200 kilometre karesine sahiptir ve buda yaklaşık olarak Akdeniz’in %15'e denk gelir. Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları ağustos ayında 27-28 ºC'ye kadar çıkar. Deniz suyu sıcaklığı Akdeniz ikliminin etkisinde olduğundan yüksektir. Tuzluluk oranı yaklaşık % 0,40 değerlerine ulaşarak, denizlerimizdeki en yüksek tuzluk oranına sahip olur. Akdeniz bölgesinde dağlar kıyıya paralel uzandığı için Ege Bölgesindeki kadar koy ve körfez yoktur. Finike ve Kaş arasındaki bölgede ise Dalmaçya kıyı tipi görülür. 1452 kilometrelik kıyısıyla Akdeniz bölgemiz dünyaca ünlü turizm yerlerinden biri haline gelmiştir.

2. Akdeniz Florası

Ege Denizinden çok da farklı olmayan sualtı bitki örtüsünü bu bölgede de katil yosun tehdit etmeye başlamıştır. Denizçayırı bitki örtüsü bu bölgede de Posidonia oceanica türünden meydana gelir. Su daha berrak ve temiz olduğundan, Akdeniz kıyılarında denizçayırları daha geniş bir yayılıma sahiptirler. Denizçayırları bu bölge için de biyolojik çeşitliliğin sürekliliğini sağlayarak, birçok canlı ve balık türüne barınak, üreme ortamı ve beslenme şansı verir.
Fotoğraf 12.Posidonia oceanica ve Tekir Balıkları (Mullus surmelatus)
Ad:  turkiyedenizleri12.jpg
Gösterim: 524
Boyut:  16.7 KB
Fotoğraf 13. Posidonia oceanica ve Dev midye (Pinna nobilis)
Ad:  turkiyedenizleri13.jpg
Gösterim: 612
Boyut:  14.3 KB
3. Akdeniz Faunası
Oldukça tuzlu ve sıcak olan suları ile Akdeniz, sadece bu bölgeye özgü birçok canlı türüne de ev sahipliği yapar. Denizkestaneleri, Denizhıyarı türleri, Karavida, Süngerler, Tüplü kurtlar gibi birçok farklı türün yanı sıra Fangri, Hani, Lahoz, Melanur, Orfoz, Sarpa ve Trança gibi farklı balık türleri de Akdeniz faunasını oluşturur.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!