Archydas
Archydas’ı Heroic Çağ’ın matematikçilerinden sayabiliyoruz ama Archytas Plato’nun
zamanında matematikte bir geçiş figürü olarak görülüyor. Archytas son
Pisagorculardandı, sayıların hayata ve matematikte bütünüyle önemli olduğunu
düşünebiliyordu. Fakat zamanla oranlanamazlık, ölçülemezlik problemi sebebiyle
geometri önceki devirlere göre daha çok gelişim gösterecekti. Diğer yanda Archytas’ın
liberal eğitimin temelini quadrivium ile: aritmetik, geometri, müzik ve astronomiyle
oluşturduğu söylenir ve bu konudaki görüşleri bugünkü çocuk gelişimi düşüncelerini bile
etkilemektedir. Hemen hemen iki bin yılı kapsayan Yedi Liberal Sanat Aertchytas’ın
quadriviumu ve gramer, güzel konuşma sanatı ve Zeno’nun dialektiklerini içeren
triviumdan meydana gelir. Bu noktada şunu hatırlatmayı uygun buluyorum: Zeno çokluk
ve bölünebilirlik kuramlarını kullanarak tutarsızlığı kanıtlamak için kanıtlar ortaya
sürerdi. Zeno’nun benimsediği bu yöntem daha sonraları Sokrates’in de kullanacağı gibi
dialektik bir yöntemdi. Ve Zeno bu dolaylı direkt olmayan tartışmasında karşıtlarının
görüşünden yola çıkarak çelişkiye ulaşıyordu. Konumuza dönersek; eğitim söz konusu
olmadığı halde Romalılar döneminde dini okul ve manastırlarda bilimsel öğretim
yapılmaktaydı. Yedi Liberal Sanattan aritmetik. Pisagor’un “Aritmetiğe Giriş” kitabını
temel alıyordu, geometri Euclid’in ilk dört kitabına dayanıyordu. Astronomi Ptolemy’nin
Almagest’inden yararlanıyordu.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 20:21