Osmanlı Devleti'nde ilk telgraf haberleşmesi, Sultan Abdülmecid döneminde kurulmuş, 9 Eylül 1855 Pazar günü faaliyete geçmiştir. Osmanlı Devleti'nde ilk telgraf haberleşmesinin, II. Abdülhamid döneminde 1885 yılı Eylül'ünde Kırım Savaşı'nda Sivastopol Zaferinin İstanbul'a bildirilmesiyle başladığı iddia edilmişse de bu doğru değildir.II. Tanzimat dönemine kadar Osmanlı Devleti'nde haberleşme at sırtında yapılıyordu. Ordu sefere çıktığında ondan haber almak haftaları, hatta ayları buluyordu.
II. Abdülhamid, haberleşmeyi kolaylaştırmak için ülkede telgraf telleri çektirmişti. Telgrafla tanışmasını şöyle anlatır:
"Bazı Avrupa memleketlerinde Telgraf adile bir haberleşme vasıtası kullanılmaya başladığını duymuştum. Hemen harekete geçtim ve Belçika'dan bir uzman getirttim. Adı Jan Dikru idi. işinin erbabı bir adamdı. Zamanın en kuvvetli bataryaları ile donanmış bir telgrafhane merkezini sarayda kurdurdum. Her vilayet kendi sahasındaki telgraf direklerini dikti, teller bağlandı ve hatlar işledi. Telgrafhaneyi bu Jan Dikru idare ediyordu. Kendisini çağırdım ve bizim adamlarımıza 6 ay içinde bütün işleri bir başlarına yürütecek ölçüde öğretecek olursa, kendisine bir Osmanlı Nişanı ile 2000 altın vereceğimi söyledim" Jan Dikru, sarayda bir okul açmış, iki buçuk ayda Anadolu ve Rumeli'deki vilâyetleri merkeze bağlayan telgraf şebekesini idare edecek telgrafçılar yetiştirmiştir.
II. Abdülhamid, 1877'de Posta Telgraf Teşkilatı'nı aynı isimle bakanlık haline getirmiştir. 27 Haziran 1900'de Posta Telgraf Teşkilatı'nda ilk defa bir "havale kalemi" devreye sokulmuş, 30 Mayıs 1901'de Şehir Postaları kurulmuştur. Postaların yerlerine daha hızlı ulaşabilmesi için 30 Ağustos 1901'de demir yolları şirketiyle özel bir anlaşma yapılmıştır.
Telefon ise 1876'da Avrupa'da kullanılmaya başlandıktan hemen 5 yıl sonra, yani 1881'de İstanbul'a getirilmiş ve sınırlı da olsa istifadeye sunulmuştur.
Telgraf hatları döşenmesine hız veren II. Abdülhamid, hatta bu hatların her birinde meteorolojik gözlemler yapılması için talimat vermiştir. Böylece telgraf hatlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, hatların ulaştığı noktalardaki hava durumunun merkeze bildirilmesi mümkün olmuştur.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2016 21:06