Soğan (Allium cepa)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Yemeklere tat vermek için kullanılan, acı, keskin kokulu bir bitki (Allium cepa). Zambakgiller familyasındandır.
Anayurdu doğu ülkeleridir. Çok eski çağlardan bu yana dünyanın her yerinde yetiştirilir. Soyulur ve kesilirken gözü yaşartması, içindeki kükürtlü, uçucu yağdan dolayıdır. Kabuğu boyamada kullanılır. Çok kolay yetişir. Toprağın altında bulunan yumru kısmının içindeki cücük, bitkinin tepe tomurcuğudur. İlkbaharda uzar ve toprağın üstüne çıkar. Toprak üstündeki yaprakları yeşil ve boru şeklindedir. Arpacık adı verilen küçük soğanlar martta dikilir. Yeşil yapraklar toprak üstüne çıkar. Bundan üç hafta sonra çapalanır. Çiçek açan saplar kırılır. Yapraklar kuruduktan sonra bitki topraktan sökülür. Soğan içinde C, B1, B2, A vitaminleri, ayrıca kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum bulunan besleyici bir bitkidir.