Arama

Jean-Baptiste Say - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  fPgWc19fixg.jpg
Gösterim: 883
Boyut:  21.6 KB

SAY
(Jean-Baptiste), fransız iktisatçı (Lyon 1767 - Paris 1832). Nantes fermanı'nın yürürlükten kaldırılmasından sonra Cenevre’ye sığınmış nîmesli protestan bir ailenin oğludur. 19 yaşında Croydon'da bir İngiliz tacirin yanında staj yaptı. Fransa' ya dönünce, bir sigortacının sekreteri, sonra gazeteci oldu. 1788'de, Adam Smith' in Milletlerin zenginliği (VVealth of Nations) adlı yapıtını okuyunca iktisada merak sardı. Tribunat (Danışma meclisi) üyesi oldu (1799-1804) 1803'te Traitö d’öconomie politique (Politik iktisat incelemesi) adlı yapıtını yayımladı; Simple Exposition de la maniöre dont se forment, se distribuent et se consomment les richesses (Servetlerin oluşum, dağılım ve tüketim tarzının basit açıklaması) altbaşlığını taşıyan bu yapıt, uzun süre Fransa’da politik iktisat öğrenimine esin kaynağı oldu. Kitlesel şekilde tüketim vergileri kullanımına dayanan Bonaparte'ın mali politikasını desteklemeyi reddettiği için Tribunat'dan uzaklaştırılan J.-B. Say, 6 yıl süreyle (1807-1813) Auchy-les-Hesdin'de (Pas-de-Calais) bir pamuk iplikhanesini yönetti. Restauration' dan sonra yapıtının yeni bir baskısını yayımladı; Athânâe'de (1816), Conservatoire des arts et mötiers'de (1821) ve Collöge de France'ta (1850) politik iktisat dersleri verdi.
Politik iktisat konusunda ilk inceleme kitabının yazarı olan Say, klasik okulun iyimserlik akımına mensuptur; kuramlarını düzelttiği, daha açık, daha kesin bir ifadeye bürüdüğü Adam Smith’in bir vulgarizatörü olarak görülür, iktisat bilimine kişisel katkılarını üç noktada özetlemek mümkündür:
1. değerin dayandığı ilke emek değil, "fayda”dır;
2. makine gerçi geçici bir işsizlik yaratır, ama fiyatların düşmesini sağlayarak üretimin genişlemesine yol açtığı için, işten çıkartılan işçilerin yeniden iş bulmalarına imkân verir; sanayileşmenin sınırı yoktur, ayrıca sanayileşme tehlikesizdir, çünkü fiyat hareketleri tüketicilerin isteklerinde meydana gelen değişikliklerden müteşebbisleri zamanında haberdar ettiğinden, herhangi bir kısmi tıkanma durumunda müteşebbisler, üretimle tüketim arasında çarçabuk bir denge kurabilirler;
3. ekonomide esas rol, İngiliz liberallerinin sandıkları gibi kapitalistte, ya da fizyokratların iddia ettikleri gibi toprak sahibinde olmayıp, "müteşebbiş”te (bunu ilk kez Say fark etmiştir) ve aynı derecede olmamakla birlikte, işçide ve bilgindedir. J.-B. Say’ın diğer bir dikkate değer yapıtı da Cours complet d'öconomie politique pratique (Uygulamalı politik iktisat dersleri) [1828-1830] adını taşır.

Kaynak: Büyük Larousse